Titlurile zilei

Violeta Găburici nu renunță la hotelul din centrul Iașului! Afacerista a început războiul în instanță. Primăria tremură la orice solicitare – FOTO

Publicat: 19 mai 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Violeta Găburici nu renunță la hotelul din centrul Iașului Afacerista a început războiul în instanță. Primăria tremură la orice solicitare  FOTO
Violeta Găburici, fost consilier local PMP, se judecă cu Primăria Iași pentru că rămas fără certificatul de urbanism pentru proiectul imobiliar din centrul Iașului

Un nou război a început cu Primăria Iași, după ce a fost anulat proiectul din centrul Iașului pentru construirea unui centru hotelier. Proprietara, Violeta Găburici, fost consilier local PMP, a vrut să dea lovitura, dar instanța a anulat hotărârea de Consiliu Local, pentru că printr-o inginerie nu s-au respectat indicatorii urbanistici din zona protejată. Afacerista vrea să reia proiectul, dar Primăria nu prelungește valabilitatea certificatului de urbanism

Violeta Găburici, fost consilier local PMP, în perioada 2016-2020, a început războiul cu Primăria Iași. Totul a pornit de la proiectul imobiliar de pe strada Varianta Uzinei, unde Găburici voia să construiască un centru hotelier. Pe data de 30 aprilie 2020, proiectul este aprobat în Consiliul Local, în baza unui certificat de urbanism emis pe data de 17.02.2020. Însă proiectul era identificat în zona protejată a municipiului, motiv pentru care era nevoie și de avizul Direcției Județene pentru Cultură. La sesizarea Prefecturii Iași, hotărârea de consiliul local a fost atacată în instanță, iar în februarie 2022, Curtea de Apel Iași a dispus anularea hotărârii, sentința fiind definitivă.

Violeta Găburici intenționa să construiască un centru hotelier, pe strada Varianta Uzinei nr. 4-16, pe o suprafață de 1.570 metri pătrați. A propus indicatori urbanistici foarte mari ce nu erau valabili pentru zona protejată. La câțiva metri de amplasamentul menționat, fostul consilier local PSD Surdu a vrut să construiască cu indicatori mult mai mari față de ceea ce era permis. A obținut votul Consiliului Local, dar s-a răzgândit și a cerut un nou vot pentru varianta corectă a proiectului.

Violeta Găburici nu renunță la hotelul din centrul Iașului, după ce a încercat un tun de milioane de euro

În forma aprobată de Consiliul Local, proiectul Violetei Găburici, inițiat prin intermediul societății Concept MSG Trade SRL, beneficia de Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) – 3, Procent de Ocupare a Terenului (POT) – 62,4 la sută. Indicatorii sunt de trei ori mai mari față de ce s-a aprobat în zonă. Pe Varianta Uzinei nr. 16, lipit de proprietatea lui Găburici se află terenul de 3.211 mp ce aparține societății Novadex & CA SRL, din Prahova. Proprietarii au cerut un certificat de urbanism pentru construire locuințe colective. Li s-a transmis clar că este vorba despre CP – zonă protejată, asta însemnând că puteau primi un CUT maxim de 0,8 și 30 la sută POT.

Ulterior, prin faza PUZ, indicatorii au fost măriți cu 20 la sută. Dar la Găburici s-a considerat că terenul se află în zona CP2 – Zona centrală – inserții de clădiri noi cu alte funcțiuni decât locuințe, adică nu sunt reglementări speciale. Prin această inginerie, în loc de o suprafață construită de 1.413 metri pătrați, centrul hotelier ar fi avut 4.239 metri pătrați. Diferența de 2.826 metri pătrați ar fi generat un profit de măcar 3 milioane de euro. Și afaceristul Cătălin Drăgan s-a trezit cu proiectul anulat în instanță, după ce a vrut să construiască în centrul Iașului.

A început procesul la Tribunalul Iași din cauza certificatului de urbanism

Recent, Violeta Găburici a reluat proiectul controversat, în baza certificatului de urbanism emis în luna februarie 2020. Pentru că valabilitatea documentului a expirat, afacerista a cerut prelungirea termenului. Însă, prin adresa nr. 8182 din data de 14.03.2022, Primăria Iași respinge solicitarea invocând decizia Curții de Apel Iași. Mai mult, edilii au făcut referire că certificatul de urbanism a fost emis pentru un PUZ și nu pentru un PUZ – zonă protejată. În replică, Violeta Găburici a deschis o acțiune la Tribunalul Iași prin care încearcă să oblige Primăria Iași să prelungească valabilitatea certificatului de urbanism. A invocat  că decizia Curții de Apel nu a vizat certificatul de urbanism menționat.

„Este lipsit de echivoc că instanța nu face referire la valabilitatea certificatului de urbanism ceea ce deschide posibilitatea reluării procedurii de avizare, cu avizul Ministerului Culturii și a avizului Consiliului Județean Iași și a procedurii de informare a publicului (…). În concluzie, apreciem că blocajul actual reprezintă un demers vădit nelegal, motiv pentru care este necesară intervenția instanței de judecată în vederea obligării organelor competente la prelungirea certificatului de urbanism”, se arată în acțiunea depusă la Tribunal.

Atât Violeta Găburici cât și reprezentanții Primăriei Iași nu au comentat demersul înregistrat la Tribunalul Iași. Violeta Găburici nu renunță la hotelul din centrul Iașului, dar rămâne de văzut care va fi noua variantă a proiectului.

Comentarii
  • O cwrva, o stiu de cand lucram la Ravioli. Mai nou, in standul de la Careffour Era o gasiti la raft in week-end, nu are personal care sa-i vanda boarfele

  • Asta-i ori proasta de bubuie ori nesimtita din cale afara.

    „Găburici a revoluționat regulile de urbanism, suprapunând indicatorii unui PUZ mai vechi peste alt proiect nou-nouț. Practic, același teren a fost folosit de două ori ca și cum ar fi două suprafețe diferit.”

Adauga un comentariu