National

Virusul gripal a ajuns în România. A fost confirmat primul caz 

Publicat: 30 oct. 2020
Femeie cu gripa isi sufla nasul in servetel
Virusul gripal a ajuns în România, iar primul caz a fost deja confirmat

Virusul gripal a ajuns în România, iar primul caz a fost deja confirmat. Cu toate acestea numărul infecțiilor respiratorii sunt sub jumătatea nivelului din aceeași perioadă a anului trecut. Institutul Național de Sănătate Publică confirmă totuși faptul că în Romania numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut față de săptămâna precedentă.

Numărul total de cazuri înregistrate la nivel naţional săptămâna trecută a fost de 51.730, cu 8,6% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

Virusul gripal a ajuns în România

”Săptămâna 19 – 25 octombrie (S43/2020) – la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 51.730, cu 44% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (92.414) şi cu 8,6% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (47.636)”, precizează joi Institutul Naţional de Sănătate Publică, citat de Agerpres.

De asemenea, a fost înregistrat un caz confirmat de gripă cu virus gripal tip A, subtip H1, subliniază INSP.

În săptămâna 19 – 25 octombrie au fost raportate la nivel naţional 12 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 21 cazuri înregistrate în S43/2019.

Până la data de 25 octombrie au fost vaccinate antigripal 323.098 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Virusul gripal, afectat de COVID-19!

Estimările specialiștilor, la nivel global, arată că rata infecţiilor gripale a scăzut cu 98% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Izolarea şi măsurile de protecţie adoptate de majoritatea populației au avut efect și asupra gripei.

Cercetătorii de la Institutul de Sănătate publică din Anglia au studiat probe prelevate de la aproximativ 20.000 de persoane în primele patru luni ale anului. Așa au descoperit că în cazul oamenilor care au avut gripă, şansele să aibă de asemenea coronavirus au fost cu 58% mai mici.

Ana-Maria Dobrotă susține că în momentul în care o persoană este infectată cu un virus, este mai puţîn probabil să fie infectată de altul în acel timp.

„Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit. Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus, apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri.

De aici, poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen. Nu este cert că aşa va fi. Ţine foarte mult şi de modul în care acţionează virusul, de modul în care intră în celulă, dacă sunt competitori pe acelaşi mecanism sau nu. Ar putea să aibă într-adevăr o competiţie pe mecanismul de intrare în celulă. Poarta de intrare este epitelul respirator de la nivelul faringelui, foselor nazale”, a declarat Ana-Maria Dobrotă.

Ce estimeaza OMS cu privire la virusul gripal

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că există aproximativ 3-5 milioane de cazuri grave şi până la 500.000 de decese asociate anual cu gripa sezonieră.

Deşi experţii spun că scăderea infecţiilor cu gripă a redus presiunea asupra sistemelor de sănătate şi a scăzut numărul de decese, există, de asemenea, îngrijorarea că scăderea fără precedent a cazurilor ar putea avea un impact negativ asupra nivelului imunităţii în sezoanele următoare.

„Am văzut cele mai mici rate de transmitere a altor infecţii virale pentru această perioadă a anului. S-ar putea ca dacă nu avem infecţii în acest sezon, oameni vor fi fi mai vulnerabili în sezonul viitor”, a spus Ben Marais, expert în boli infecţioase la Universitatea din Sydney.

Adauga un comentariu