Local

Vizită de lucru în Pădurea Dobrovăț din Iași a ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe VIDEO

Publicat: 10 apr. 2020

În contextul în care opinia publică este sistematic alimentată cu știri false și dezinformări cu privire la Pădurea Dobrovăț, acțiuni menite exclusiv pentru a induce panică și indignare în rândul populației și a genera neîncredere în instituțiile statului, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a întreprins astăzi a doua vizită în teren pentru a clarifica aspectele reale din cadrul exploatărilor forestiere din zonă.

Vă transmitem transcriptul declarațiilor ministrului Costel Alexe:

”Dragi ieșeni,

Dragi români,

Vreau să vă întreb acum, de la fața locului, din mijlocul unei exploatări forestiere: nu credeți că din punct de vedere electoral și de imagine mi-ar fi fost mai ușor să mă ascund după starea de urgență și să dispun oprirea tăierilor legale?

Nu credeți că aș fi fost cel mai avantajat din toate punctele de vedere dacă aș fi pus lacăt pe un sector funcțional al economiei și nu aș mai fi avut bătăi de cap, dezinformări, atacuri la persoană și multe lucruri neadevărate care s-au scris și spus despre mine în ultima perioadă?

Am ales, spre deosebire de foarte mulți politicieni, să nu fiu cinic și populist, să nu exploatez criza medicală și să nu îmi fac imagine și capital electoral bătându-mi joc de oameni, de natură, de lege, de toate principiile unui stat!

Nu mă feresc să iau decizia corectă, chiar dacă ea nu este populară!

Lemnul este o resursă regenerabilă, iar pădurea trebuie îngrijită, păzită și exploatată sustenabil și durabil. Paza pădurii, plantările de puieți și lucrările de întreținere se fac din banii proveniți din vânzarea lemnului. Dacă oprim acum exploatarea, nu vom mai avea bani nici pentru pază, nici pentru împădurire, nici pentru conservare.

Sute de știri false despre Pădurea Dobrovăț au inundat rețelele sociale în doar 2 săptămâni. Este o campanie de dezinformare, de zeci de mii de euro.

Imagini cu o pădure defrișată din Rusia sunt prezentate ca fiind din Pădurea Dobrovăț. La fel, imagini de anul trecut, din Munții Apuseni. Poienile și zonele pentru hrana animalelor, vechi de peste 50 de ani, filmate cu drone, sunt prezentate ca zone defrișate din pădurea Dobrovăț. Zone nou împădurite, în care puieții nu apucaseră să înverzească, sunt prezentate ca zone defrișate. O campanie bine focusată de dezinformare și propagare de atacuri la persoană, zeci de știri false, împinse în online cu sute de distribuiri plătite.

Sunt zeci de reclame pe Facebook plătite de partide politice și publicații de scandal sau promovate din paginile lor, unii în goana după rating, alții după imagine și capital politic. ”Specialiștii” în propagandă și dezinformare au folosit până și poze din parcuri din SUA drept defrișări din România.

Fără a politiza sau face judecăți de valoare, strict legal și pe procedură, în realitate amenajamentul silvic și planul după care s-au executat și se execută tăierile din Pădurea Dobrovăț este aprobat și semnat de ministrul Deneș, în 2019, iar intervențiile succesive între 2007 și 2020 s-au atribuit în urma unor licitații publice.

Totodată, pentru corecta informare a opiniei publice, ceea ce s-a prezentat ca fiind ”pădurea Dobrovăț rasă de Alexe în 2 zile”, reprezintă în fapt intervenții pe suprafața a 3.5 hectare, dintr-un trup de aproximativ 10.000 de hectare.

Așa cum am discutat și stabilit și în luna februarie, când am vizitat zona, am convenit că pe lungimea drumului național se va constitui o banda de protecție, lată de 30 m, în care nu se vor face intervenții în arboretul matur, ci numai în semințișul cu diametrul de 2-10 cm, de altfel lucrări necesare în silvicultură.

Am promis și îmi onorez promisiunile: prioritatea mandatului meu este stoparea tăierilor ilegale și respectarea cadrului legal în domeniul silvic!

Măsurile prioritare pe care le-am luat în cadrul ministerului sunt menite sa ocrotească inclusiv Pădurea Bârnova-Dobrovăț și toate pădurile din Iași. Mă refer la includerea în ordonanța de urgență militară a prezenței gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos.

Am adus modificări importante la Codul silvic pentru a înăspri pedepsele și a descuraja tăierile ilegale, suspendăm autorizația celor care taie ilegal, am intensificat controalele în pădure, pe drumurile forestiere și pe drumurile publice, în curând vom lansa SUMAL, un sistem prin care, inclusiv prin GPS pe mașini, fotografii la transporturi, vom monitoriza lemnul din pădure până la procesator!

Sunt măsuri concrete care încep deja să producă efecte, să dea roade prin scăderea tăierilor și transporturilor ilegale!

Vreau să îi asigur pe toți românii că sunt foarte preocupat și mă interesează soarta pădurilor României și îmi dedic cu bună credință toată activitatea pentru a asigura respectarea legilor și exploatarea durabilă și sustenabilă a acestei bogății naturale”.

FAKE NEWS REALITATE
Patru insule nevăzute de jos, în Pădurea Dobrovăț. Sunt tăieri recente în inima pădurii și care nu sunt vizibile

decât de la înălțime.

Pășuni de peste 50 ani

pentru căprioare

 

FAKE NEWS REALITATE
https://bit.ly/2Xrh6wi

 

Foto: Imagine din Pădurea Dobrovăț

 

 

Sub ochii lui Costel Alexe, Mafia Padurilor a defrisat o padure de langa Iasi in doar doua zile.

Foto: Realizată de Raul Ghiran pe 29 mai 2019, în Apuseni – Poiana Vărășoaia, Padiș

https://bit.ly/2JUiAXM

 

Taierile au fost excutate conform planului de amenajament din 2018.

 

Terenul unde s-au realizat tăierile este de  3,5 ha. Pădurea Bârnova Repedea are 9966 ha.

 

Terenul are o regenerarea naturală de 95% cu puiet între 0,2m-4m

S-a intervenit artificial și s-a completat imediat după taiere cu încă 2500 puieți de stejar.

 

FAKE NEWS REALITATE
https://bit.ly/2Rm9W8D

 

Foto: Imagine din Pădurea Dobrovăț

 

În plină epidemie, Mafia Pădurilor A RAS o pădure din România în DOAR două zile!

Foto: Pădure din Rusia

https://bit.ly/2Rsr24z

 

Taierile au fost excutate conform planului de amenajament din 2018.

 

Pădurea Bârnova Repedea are 9966 ha.

Terenul unde s-au realizat tăierile este de  3,5 ha.

 

Terenul are o regenerarea naturală de 95% cu puiet între 0,2m-4m

S-a intervenit artificial și s-a completat imediat după taiere cu încă 2500 puieți de stejar.

 

 

FAKE NEWS REALITATE
https://bit.ly/2JV4ohm

 

Foto: imagine din România

 

Am constatat că există numeroase reclamații ale populației cu privire la defrișările masive care au loc în această perioadă.

Foto: Calamitate National Willamette Forest (Oregon-USA)

https://bit.ly/2Rsr24z

 

 

 

Comentarii
Adauga un comentariu