Actualitate

Vladmir Ionaș explică ascensiunea AUR: „A existat spirala tăcerii!”

Publicat: 07 dec. 2020
Sociologul Vladimir Ionaș
Sociologul Vladimir Ionaș

Vladmir Ionaș, directorul Avangarde, explică ascensiunea AUR, partidul care a dat lovitura la alegerile locale ce au avut pe 6 decembrie.

Vladimir Ionaș consiseră că partidul AUR este surpriza acestor alegeri parlamentare, obținând scor uriaș în Diaspora, Transilvania și Moldova.

Directorul Avangarde oferă răspunsuri la întrebarea cum a reușit acest partid să ajungă pe locul 4 ca reprezentare în Parlament, deși, potrivit sociologilor, abia acum două luni a apărut în sondajele naționale cu un procent de 3%.

„Prima oară când a apărut AUR cu procent semnificativ a fost acum două luni când avea cam 3% într-un sondaj la nivel național. A existat spirala tăcerii, oamenii nu recunoșteau acum o lună că vor vota cu AUR. Au avut o campanie foarte bine țintită în online.

AUR a rupt o parte din electoratul PSD din Moldova, în Transilvania a rupt din electoratul conservator care vota cu PNL. Au atins Moldova, acolo e partidul care s-a ridicat odată cu scandalul de la cimitirul de Valea Uzului din Moldova, asta se vede acum. În Transilvania au lucrat foarte mult pe organizațiile vechi ale PRM cu mesajele normale pentru acea zonă, acolo este public mai degrabă antimaghiar decât pro maghiar, iar sorul obținut confirmă asta.

Vladimir Ionaș: „AUR a rupt din rezultatele pe care le obținea Traian Băsescu în Republica Moldova“

Directorul Avangarde susține că AUR a rupt din rezultatele pe care le obținea Traian Băsescu în Republica Moldova.

„În Republica Moldova, mesajul de unire cu România a adus rezultate, așa că AUR a rupt din rezultatele pe care le obținea Traian Băsescu. Diaspora reprezintă surpriza uriașă, USR nu a reușit să obțină jumătate din voturile din diaspora. AUR a distrus mitul că USR câștigă în diaspora.

AUR, comparat cu PP-DD, al lui Dan Diaconescu

Sociologul apreciază că mesajul și rezultatul AUR poate fi comparat cu PP-DD, partidul care a fost condus de fostul om de televiziune Dan Diaconescu.

„Putem compara modelul AUR cu modelul PP-DD (Partidul Poporului – Dan Diaconescu . n.r.), cu toate că s-a adresat unui public diferit față de AUR. AUR a încercat să atingă tot publicul conservator, chiar radical, care în ultimul an a fost continuu jignit, acelui public care a susținut referendumul pentru familie, ironizat de partidele mari – PNL și USR. Apariția AUR cu acest scor e răspunsul publicului conservator din România la USR”, a mai spus Vladmir Ionaș.

Pe locul 1 în Italia, pe 2 în Spania

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este marea surpriză atât în țară, cât și în Diaspora. Formațiunea cu discurs naționalist s-a clasat prima în Italia, și pe locul al doilea în Spania, țările cu cele mai mari comunități de români din afara granițelor, potrivit rezultatelor parțiale la alegerile parlamentare 2020.

AUR a obținut 36,16% în Italia, potrivit rezultatelor în urma numărării a 97,58% din voturile totale fiind clasat pe locul 1.

Tot pe primul loc s-a situat și în opțiunea alegătorilor din Cipru, cu 36,71%, după numărarea a 99% din voturile totale.

AUR, pe locul al doilea în Franța și Spania

AUR s-a situat pe locul 2 în Franța, 25,87% din voturi, după numărarea a 95,86% din voturile totale.

Pe același loc a fost și în Spania, unde a obținut 26,73% din voturi, după numărarea a 93,13% din voturile totale.

Votarea în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților s-a încheiat în toate cele 748 de secții de votare, odată cu închiderea ultimelor secții de pe Coasta de Vest a SUA și a Canadei la ora 7.00, ora României, a anunțat MAE.

Comentarii
 • AUR este suma infrangerilor, a incompetentei, a scandalurilor si a sforariilor petrecute in USR, Plus si PNL.
  De acolo si-au luat voturile si bine au facut.
  Nu are oameni, dar a fost pilotat perfect spre un scor pe care doar orbii nu l+au vazut. Era clar ca va fi votat afara de saracutii din bejenie (de asta s-au si facut atatea reguli aiurea si atatea probleme votului de acolo), era clar ca va fi votat in Ardealul antimaghiar si era clar ca va fi votat in RM si de basarabenii stabiliti aici si care vor sa isi aduca si neamurile.
  USR Plus si PNL au fost orbi si au lasat sarpele in casa. De astia nu mai scapi.
  PSD are electoratul sau disciplinat, ca si UDMR, si nu au pierdut voturi decat pe candidati problema precum Popa la Iasi.

 • USR, PLUS si PNL au trei trasaturi comune:
  – Le lipsesc radacinile. Nu au patrie. Nici macar nu inteleg notiunea.
  – Unilateralismul. Sunt incapabili sa accepte ca pot exista si alte opinii.
  – Snobismul. Imita fara discernamant, si sunt sincer convinsi ca sunt minunati si ca poporul nu-i merita.
  Acestea sunt si motivele pentru care au si pierdut. Si inca nu au pierdut destul.

Adauga un comentariu