Reporterii BZI au testat căpșunile comercializate în supermarketurile Lidl și Profi din Iași, dar și cele vândute în Piața Alexandru cel Bun, cu un aparat care indică nitrații din fructe și legume. Rezultatele au arătat că doar o parte dintre cele mai consumate fructe ale acestui sezon sunt bune pentru consum.
Cel mai căutat fruct al sezonului conține un nivel ridicat de nitrați, la Iași
Unele dintre cele mai căutate și consumate fructe ale sezonului sunt căpșunile. În acest sens, ieșenii ar trebui să cunoască care dintre căpșunile expuse spre comercializare, în Iași, sunt bune de mâncat. Dispozitivul pe care reporterii BZI l-au folosit are o normă la căpșuni de 100 mg/kg, iar dacă arată că are mai puțin de această normă, apare mesajul „low nitrate content means product is safe”, care, prin traducere, înseamnă „conținutul scăzut de nitrați înseamnă că produsul este sigur”. Toate căpșunile analizate provin din străinătate, din Grecia. Doar un supermarket comercializează căpșuni cu un nivel redus de nitrați.
În cazul căpșunilor vânduți în Piața Alexandru cel Bun, rezultatele au fost surprinzătoare. După cum garantează comercianții, căpșunile din piețe ar trebuie să fie mult mai bune și mai naturale decât cele comercializate la caserolă în supermarketuri. Totuși, aparatul special care indică nitrații din fructe și legume a arătat contrariul. Unele căpșuni din Piața Alexandru cel Bun ar trebui consumate moderat. La măsurarea nivelului de nitrați al căpșunilor din piață, aparatul a indicat o măsură de 170 mg/kg, deși limita este de 100 mg/kg. Mesajul apărut pe aparat este „elevated nitrate content suggests to eat moderately”, ceea ce înseamnă prin traducere: „conținutul crescut de nitrați sugerează să mănânci moderat”.
Femeia care vindea aceste căpșuni în piață, al căror kilogram costa 18 lei, a mărturisit că este conștientă că nu sunt cele mai bune.
„Le aveam la 20 de lei/kg, dar am scăzut prețul cu 2 lei, pentru că nu se vând. Lumea știe că nu sunt românești și că sunt aduse din afară, iar asta trage în jos vânzarea. Sunt conștientă că nu sunt atât de bune, dar asta este, nu avem ce să facem”, a spus femeia care comercializa căpșunile în piață.
Căpșunile românești nu vor apărea în piețele din oraș, ieșenii trebuie să se mulțumească astfel cu produsele din import.
Căpșunile vândute în Profi sunt bune pentru consum
Reporterii BZI au intenționat să analizeze căpșunile din cele mai accesate supermarketuri din oraș. Cu toate acestea, supermarketul Kaufland nu avea expuse la raft și căpșuni. Reporterii BZI au continuat să analizeze nivelul de nitrați din căpșunile provenite din supermarketul Lidl. Dispozitivul utilizat a indicat o valoare de 130 mg/kg, ceea ce indică faptul că norma de 100 mg/kg a fost depășită. Pe ecranul aparatului a fost afișat mesajul „elevated nitrate content suggests to eat moderately”, ceea ce indică un nivel ridicat de nitrați.
Testul căpșunilor comercializate în Iași a continuat cu măsurarea nivelului de nitrați prezenți în căpșunile vândute în supermarketul Profi. Aparatul de testat a arătat faptul că norma de nitrați este fix de 100/mg, ceea ce indică că aceste căpșuni sunt bune pentru consum. Mesajul afișat pe aparatul care testează nitrații a fost „low nitrate content means product is safe”, ceea ce, prin traducere, înseamnă „conținutul scăzut de nitrați înseamnă că produsul este sigur”.
Reporterii BZI au testat căpșunile comercializate în cele mai utilizate supermarketuri din Iași, dar și pe cele din Piața Alexandru Cel Bun. Rezultatele indicate de dispozitivul care măsoară nitrații din fructe și legume au arătat faptul că cele mai bune căpșuni pentru consum sunt cele din supermarketul Profi, lipsite de un nivel ridicat de nitrați. Pe de altă parte, acest fruct de sezon, din Lidl și cel din Piața Alexandru Cel Bun, au un nivel crescut de nitrați.
Nu inteleg, daca sunt atat de toxice, de ce sunt importate, de ce intra in tara si sunt comercializate? La vama , nu sunt verificate?
Nu trebuie admise in România aceste produse toxice!
Suntem lada de gunoi a UE!?
aparatul de test nu este omologat