Razboi în Ucraina

Vot la ONU. Rusia a blocat prin veto condamnarea referendumurilor din Ucraina. China, India și Brazilia s-au abținut

Publicat: 30 sept. 2022
Vot la ONU. Rusia a blocat prin veto condamnarea referendumurilor din Ucraina. China India și Brazilia s-au abținut
Rusia a blocat prin veto condamnarea referendumurilor din Ucraina. China, India și Brazilia s-au abținut

Rusia s-a opus vineri prin veto la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care condamna referendumurile ilegale susținute de Moscova pentru anexarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei, transmite AP.

Cei 10 membri rămași în Consiliul de Securitate au votat în favoarea rezoluției redactate de SUA și Albania, în timp ce China, India, Brazilia și Gabon s-au abținut de la vot.

„Ea (rezoluția) condamnă aceste referendumuri ilegale. Ea face apel la toate statele să nu recunoască niciun stat alterat al Ucrainei. Și cere ca Rusia să-și retragă imediat trupele din Ucraina”, a declarat Linda Thomas Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, în fața Consiliului de Securitate.

Putin a anunțat mai devreme, vineri, anexarea celor patru regiuni încălcând dreptul internațional

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat mai devreme, vineri, anexarea celor patru regiuni ucrainene – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, încălcând astfel dreptul internațional.

Referendumurile au fost condamnate pe scară largă de comunitatea internațională, națiunile europene și SUA afirmând că nu vor fi recunoscute.

„Orice decizie de a continua cu anexarea regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie din Ucraina nu ar avea nicio valoare juridică și merită să fie condamnată”, a declarat joi Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

Proiectul de rezoluție urmează acum să fie preluat de Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri.

Volodimir Zelenski, declarații despre anexarea teritoriilor

Volodimir Zelenski a reacționat la intenția de anexare a teritoriilor. Acesta a explicat faptul că Rusia nu va obține noi teritorii în Ucraina și i-a îndemnat pe ruși să protesteze și să-l dea jos pe Vladimir Putin:

„Acest lucru poate fi încă oprit. Iar pentru asta trebuie să opriți acea singură persoană din Rusia care își dorește războiul mai mult decât viața. Viața voastră, cetățeni ai Rusiei. Rusia nu va obține un nou teritoriu al Ucrainei ” explica președintele Ucrainei.

Din alte considerente, sabotajul conductei Nord Stream și anexarea regiunilor din Ucraina ar putea să genereze un război mondial care s-ar putea dovedi unul apocaliptic pentru umanitate.

Recent, Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia, ceea ce înseamnă că sute de mii de alți soldați sunt pregătiți să intervină în Ucraina, în condițiile în care țara puternic afectată de război primește zilnic sute de echipamente militare de la NATO sau alte țări.
Comentarii
  • Polonia și Canada au fost primele două națiuni care au recunoscut independența Ucrainei la 2 decembrie 1991,urmată în aceeași zi de președintele SFSR rus Boris Yeltsin .
    În referendumul din 1991 privind independența Ucrainei , poporul ucrainean și-a exprimat un consens larg pentru Actul de Declarație de Independență, cu peste 90% din voturi pentru și 82% participare. Referendumul a avut loc în aceeași zi cu primele alegeri prezidențiale directe din Ucraina, unde toți cei șase candidați la președinție au susținut independența și au militat pentru „da”.

  • Memorandumul de la Budapesta este un tratat internațional semnat la 5 decembrie 1994 la Budapesta, Ungaria între Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia.
    Memorandumul se referă la dezarmarea nucleară a Ucrainei și prevede garanții de securitate a independenței sale. Prin acest tratat, Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate către Federația Rusă. În schimb, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia

  • mai aud pe aici orci putleriste obosite ca tot o dau cu acordul de la Minsk,pai cu cele 2 tratate de mai sus Adolf Putler SA STERS LA CWR!

Adauga un comentariu