National

Vouchere de vacanţă 2024. Primii angajaţi care vor beneficia de banii de la stat

Publicat: 16 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Vouchere de vacanţă 2024. Primii angajaţi care vor beneficia de banii de la stat
Vouchere de vacanţă 2024. Primii angajaţi care vor beneficia de banii de la stat

De la 1 ianuarie 2024 au intrat în vigoare noi reguli cu privire la acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari. Astfel prima categorie care va primi bani de la stat sunt angajaţii din învăţământ.

Decizia a fost luată în urma unui ordin semnat de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la data de 15 mai 2024.

Astfel, potrivit noilor reguli valoarea voucherelor de vacanță a crescut de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an. Banii se vor acorda angajaților care au salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru.

“(7) Pentru personalul din sistemul de învăţământ se acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ale căror salarii nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora.

(8) Pentru personalul din sistemul de învăţământ în calculul salariului net cuvenit funcției de bază de până la 8000 lei sunt incluse toate drepturile salariale aferente funcției de bază”, se arată în anexa la Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023 — 2026, notează edupedu.ro.

Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării

Mai mult, sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării.

”(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează şi se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.”

La articolul 10, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(8) În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate şi impozitului în luna următoare restituirii.”

Ordinul pentru regulamentul de acordare a voucherelor de vacanță poate fi consultat mai jos:

Comentarii
  • Valoarea voucherelor a crescut doar pe hârtie. În realitate se câștigă net mai puțin decât atunci când valoarea lor era de 1450 lei. La valoarea de 1450 lei se lua doar 10% impozit și rămânea suma neta de 1305 lei. Acum, la valoarea lor de 1600 lei se ia 20% inpozit și CASS și astfel valoarea neta rămâne 1280 lei. Deci unde este creșterea domnilor guvernanți? Ați luat nu ați dat în plus

Adauga un comentariu