Prima pagină » National » Vrei să îți cumperi casă sau apartament în 2024? Iată la ce trebuie să fii atent

Vrei să îți cumperi casă sau apartament în 2024? Iată la ce trebuie să fii atent

28 feb. 2024, 12:20,
BZI.ro, în National

Dacă vrei să îți cumperi casă sau apartament în 2024, trebuie să ai în vedere câteva aspecte. Specialiștii le recomandă viitorilor proprietari să verifice foarte bine locuința înainte de a fi cumpărată și să identifice problemele ascunse. Iată la ce trebuie să fii atent.

Vrei să îți cumperi casă sau apartament în 2024?

Atunci când vine vorba de cumpărarea unei locuințe, oamenii trebuie să fie atenți la câteva detalii. Cele mai importante aspecte, indiferent că vrem să cumpărăm o casă sau un apartament sunt legate de crăpăturile la nivelul pereților, igrasia și mucegaiul, dar mai ales infiltrațiile, problemele de hidroizolație sau chiar lipsa hidroizolației.

Dacă se observă o fisură superficială, la îmbinările pereților din gips-carton, atunci nu există motiv de îngrijorare. Astfel de crăpături apar ca parte a procesului de ,,așezare” a casei.

În schimb, dacă există crăpături în diagonală, de o adâncime mare, atunci locuința are probleme de structură. Și igrasia și mucegaiul sunt un semn evident al umezelii din locuință și pot pune în pericol sănătatea. Infiltrațiile și problemele de hidroizolație sunt extrem de grave și pot duce la apariția mucegaiului în locuință.

La fel de importantă este și zona în care este situată locuința pe care dorim să o cunpărăm. Trebuie să avem în vedere distanța dintre casă sau apartament și locul de muncă pentru a nu face naveta. Cumpărătorul trebuie să stabilească în primul rând locația și bugetul pe care îl are pentru cumpărare.

Cum poți accesa Programul Noua Casă pentru achiziționarea unei locuințe

Tot mai mulți români se înscriu în Programul Noua Casă, iar alții optează pentru creditul ipotecar. Creditul ipotecar și programul Noua Casă sunt două metode de finanțare diferite pentru achiziția unui imobil, având ca principală diferență tipul de garanție folosit. În cazul creditului ipotecar, se garantează cu ipoteca, și anume cu casa pe care dorim să o cumpărăm. În cadrul Programului Noua Casă, garanția este una guvernamentală, adică, statul garantează pentru împrumut.

Românii care vor să obțină în acest an un credit pentru Noua Casă trebuie să îndeplinească anumite condiții. Aceștia nu trebuie să dețină o locuință sau un alt tip de proprietate. În acest sens, persoana trebuie să dea o declarație pe propria răspundere pentru a obține calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul și se va discuta avansul minim obligatoriu pentru locuința dorită.

Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Cert este că în primele luni ale acestui an băncile vor menține condițiile de creditare pentru cei care doresc să își cumpere o locuință. Mulți români oscilează între chirie sau rată la bancă atunci când vine vorba de un imobil. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință.

Înainte de a cumpăra o locuință, fie că este vorba de casă sau de apartament, trebuie să verificăm structura de rezistență, fisurile de la nivelul pereților, igrasia și problemele de hidroizolație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *