Local

Vrei să-ți faci în Iași analize decontate de CAS Iași? Pregătește-te să aștepți chiar și până în luna iulie!

Publicat: 13 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vrei să-ți faci în Iași analize decontate de CAS Iași Pregătește-te să aștepți chiar și până în luna iulie
Indiferent că avem probleme de sănătate sau nu, se recomandă ca anual să ne facem o serie de analize. Analizele diferă în funcție de vârstă, sex, stare de sănătate și factori de risc

Ieșenii care doresc să-și facă analize decontate de Casa de Asigurări de Sănătate trebuie să se înarmeze cu răbdare, deoarece laboratoarele din Iași nu mai fac programări pentru luna aprilie. Cea mai apropiată dată pentru care se pot programa este 5 mai, analizele efectuându-se în cadrul Policlinicii Elevi și Studenți Iași. Există însă și laboratoare de analize din Iași care nu mai au locuri disponibile până în luna iulie

Indiferent că avem probleme de sănătate sau nu, se recomandă ca anual să ne facem un set complet de analize. Acestea diferă în funcție de vârstă, sex, stare de sănătate și factori de risc. Până la vârsta de 40 de ani, se recomandă ca analizele să fie efectuate anual, iar după această vârstă, de două ori pe an. Analizele ne ajută să identificăm din timp anumite afecțiuni, care astfel pot fi tratate eficient, iar șansele pacientului de însănătoșire cresc considerabil. Totodată, analizele ne relevă eventualele predispoziții și pot constitui un semnal de alarmă pentru a acorda mai multă atenție sănătății noastre.

laborator de analize Regina Maria
Cei care doresc să-și facă analizele la Regina Maria trebuie să aștepte până în mai-iunie

În Iași se așteaptă luni bune pentru a face o programare la analize în baza biletului de trimitere

o imagine cu Centrul de Analize Medicale Sante
Laboratorul de Analize Medicale Sante nu mai are locuri disponibile pentru analize, în baza biletului de trimitere, mai devreme de luna iulie

Ieșenii au șanse mici să se mai programeze pentru analize medicale, cu trimitere de la medicul de familie, deoarece laboratoarele de analize nu mai au fonduri pentru luna aprilie. La Policlinica Elevi și Studenți Iași, cel mai apropiat termen pentru care se pot face programări este data de 5 mai.

„Noi am ajuns cu programările până pe 5 mai, nu mai avem niciun loc disponibil în luna aprilie”, a declarat un reprezentat al Policlinicii Elevi și Studenți Iași.

Nici Biodev Medical Center nu mai dispune de fonduri pentru analize pentru luna aprilie,  ieșenii putându-se programa pentru analize abia după data de 11 mai. Cei care își făceau în anii trecuți analizele la MedLife trebuie să știe că aceștia nu mai au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru laboratoarele din Iași. În cadrul Laboratorului de Analize Medicale Synevo, programările pentru analize se fac pe 21 aprilie, pentru luna mai, iar pentru luna aprilie programările s-au făcut încă din martie.

“La noi, programările se fac telefonic, facem pe data de 21 aprilie, în intervalul 12:00-15:00, pentru luna mai, pentru aprilie programările s-au făcut în luna martie”, a declarat un reprezentant Synevo.

Nici la Regina Maria situația nu este mai îmbucurătoare. Din contră, ieșenii se pot programa pentru analize în mai-iunie.

„Mai avem fonduri pentru luna mai și iunie, în Iași”, a declarat un reprezentant Regina Maria.

Transmed Expert are fonduri disponibile pentru analize decontate de către CAS abia în luna iunie. În ceea ce privește Laboratorul de Analize Medicale Sante, ieșenii nu au șanse să se programeze pentru analize mai devreme de luna iulie.

„Până în luna a șaptea nu mai avem locuri pentru analize, toate programările sunt făcute”, spun cei de la Sante.

Transmed Expert
Transmed Expert are fonduri disponibile pentru analize decontate de către CAS abia în luna iunie

Ce analize sunt decontate de CAS?

Centru de recoltare analize medicale de laborator Synevo
În cadrul Laboratorului de Analize Medicale Synevo, programările pentru analize se fac pe 21 aprilie, pentru luna mai

Pentru a ști cât de bine stai cu sănătatea, este recomandat a se realiza un set minim de analize anual. Extrem de importante sunt analizele de biochimie, pentru a afla glicemia și colesterolul. De asemenea, se recomandă a se realiza anual și analizele hormonale și urocultura/exudat faringian. În baza trimiterii-tip de la medicul de familie/medicul specialist, pacienții beneficiază de hemoleucogramă completă, un tip de analiză recomandată pentru depistarea unor afecțiuni precum anemiile și leucemiile.

Decontate de CAS sunt și numărătoarea reticulocite, examenul citologic al frotiului sanguin, VSH, aPPT și fibrinogen. CAS decontează și o serie de analize biochimice, care relevă nivelul glicemiei, a balanței hidro-electrolitice și a funcției renale. Astfel, pacientul află informații despre colesterol, calciu, glicemie, proteine totale serice, uree serică, sodiu seric, magneziu, fosfor, potasiu seric și nu numai. CAS decontează și analize imunologice referitoare la TSH, FT4, cortizol, testosteron, hormon luteinizant, hormon foliculostimulant, parathormon intact, estradiol, progesteron, prolactină, anti-HAV IgM, antigen HBs, anticorpi anti HCV, ASLO, VDRL, TPHA, antigen Helicobacter pylori, complement C3, complement C4, IgG, IgA, IgM, IgE, proteina C reactivă, factor reumatoid, ATPO, PSA și PSA liber.

Din categoria analizelor de bacteriologie, decontate de CAS sunt: urocultura, exudatul faringian, coprocultura, cultură secreții vaginale, cultură secreție uretrală, cultură secreții otice, exudatul nazal, cultură secreție conjunctivală și cultură secreție purulentă.

Adauga un comentariu