International

Vulcanul Fuego din Guatemala a intrat în faza de erupție. Cel mai mare aeroport a fost închis

Publicat: 12 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vulcanul Fuego din Guatemala a intrat în faza de erupție. Cel mai mare aeroport a fost închis
Vulcanul Fuego din Guatemala a intrat în faza de erupție

Vulcanul Fuego și Guatemala a intrat în faza de erupție. Din cauza norilor de cenușă formați în urma exploziilor și crugerilor de lavă, autorităţile au închis cel mai mare aeroport din Guatemala. Anterior, a erupt și cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa din Hawaii.

Institutul Naţional de Vulcanologie a anunţat că coloana de cenuşa s-a ridicat la doi kilometri şi exista riscul unor avalanşe de material arzând. Totodată, asubliniat ca populaţia nu a fost evacuată. Reţelele de socializare au umplute cu imagini suprinse cu erupţia spectaculoasă.

Vulcanul Fuego din Guatemala a intrat în faza de erupție. Cel mai mare aeroport a fost închis

Autoritatea aeronautică civilă a anunţat că Aeroportul Internaţional La Aurora din capitala ţării a fost închis „temporar” de duminică dimineaţa, 11 decembrie 2022. Cauză ar fi prezentă cenuşii în apropierea pistei. După ce două zboruri au fost redirecţionate, iar mai multe curse au înregistrat întârzieri, aeroportul a fost redeschis.

„Am decis să reluăm operaţiunile, deoarece un vânt de la nord la sud a împrăştiat cenuşa”, a declarat directorul Autorităţii, Francis Argueta, într-un mesaj video postat pe reţelele sociale.

De altfel, din cauză că cel mai activ vulcan din America Centrală a erupt, a fost închisă şi autostrada care leagă sudul şi centrul ţării. Sâmbăta, 10 decembrie 2022, Fuego, cu o înălţime de 2.763 de metri, situat la aproximativ 35 de kilometri de capitala Ciudad de Guatemala, a intrat în faza de erupţie. Aceasta a fost însoţită de explozii, scurgeri de lavă şi nori de cenuşa, potrivit Institutului naţional de vulcanologie.

De asemenea, erupţia întreţine o „fântână incandescenţă” de lavă de peste 300 de metri deasupra craterului şi o coloană de cenuşa care se ridica la mai bine de doi kilometri. Locuitorii din satul Alotenango au văzut o erupţie bruscă de lavă care a înroşit cerul.

„Oamenii sunt obişnuiţi şi văd asta ca pe ceva normal”, a declarat un fermier maya de 28 de ani.

Deocamdată, protecţia civilă nu a ordonat evacuări preventive, dar a îndemnat populaţia să rămână vigilentă.

Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, a erupt

Vă readucem aminte că pe 29 noiembrie 2022, Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, a erupt pentru prima dată după 38 de ani, în zona Rifului de Nord-Est. Situat în statul american Hawaii, vulcanul a intrat în faza de erupţie în noaptea de duminică spre luni, 27 – 28 noiembrie 2022.

Atunci au erupt trei fisuri, iar fluxurile de lavă s-au deplasat în jos. Ele însă au rămas lao altitudine de peste 10.000 de picioare şi la peste 10 mile depărtate de Saddle Road.

„Nicio proprietate nu este în pericol în prezent. Gazul, vizibil din fântânile cu fisuri în erupție și fluxurile de lavă, este suflat spre nord-vest”, menționează UŞ Geological Survey.

US Geological Survey a anunţat că fisurile superioare s-ar putea reactiva, iar fluxurile de lavă ar putea continua să călătorească în jos.

„Toate indicii sunt că erupția va rămâne în Zona Riftului de Nord-Est”, a spus agenția într-un aviz, referindu-se la o zonă în care un vulcan se desparte, permițând fluxul de lavă.

Aşadar, reiteram faptul că Vulcanul Fuego din Guatemala a intrat în faza de erupție. În acest sens, cel mai mare aeroport a fost închis.

Adauga un comentariu