Diete si regimuri

Cancer: modul in care zaharul ajuta la cresterea tumorilor

Publicat: 01 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cancer modul in care zaharul ajuta la cresterea tumorilor
Zaharul ajuta la cresterea tumorilor

Zaharul ajuta la cresterea tumorilor. Analizele unei echipe de cercetatori americani confirma faptul ca, cu cat continutul de zahar este mai mare intr-o dieta, cu atat este mai mare riscul de cancer si metastaze.

Oamenii de stiinta au reusit sa identifice cu precizie mecanismul prin care alimentatia cu zaharoza sau fructoza, foarte prezenta in alimente, faciliteaza la rozatoare cresterea tumorilor mamare si aparitia metastazelor pulmonare.

Zaharul ajuta la cresterea tumorilor

Pentru a face acest lucru, cercetatorii au crescut diferite grupuri de soareci si i-au supus unei diete mai mult sau mai putin bogate in zahar. Dupa sase luni, peste 50% din grupul care a urmat o dieta imbogatita cu zahar, echivalenta cu dieta medie americana, a dezvoltat tumori la san fata de mai putin de o treime din soarecii alimentati normal. Aceasta dieta era deosebit de bogata in fructoza, un zahar utilizat pe scara larga de industria alimentara si folosit in special in compozitia majoritatii bauturilor zaharoase.

O cale moleculara identificata

Echipa texana a reusit sa identifice o cale moleculara, numita 12-LOX (12-lipoxigenaza), implicata in procesul de crestere a tumorii. Aceasta cale ar putea, in opinia autorilor, sa promoveze inflamatia tumorilor si, prin urmare, cresterea acestora. Aceasta ipoteza ramane a fi validata la om. Intre timp, nu uitati ca, in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aportul de zahar nu trebuie sa depaseasca 6 lingurite de zahar pe zi, sau aproximativ 25 de grame.

Adauga un comentariu