Prima pagină » Local » Zăpada a dat mari bătăi de cap autorităților ieșene. Peste 14 drumuri județene, blocate în mai puțin de 24 de ore – FOTO

Zăpada a dat mari bătăi de cap autorităților ieșene. Peste 14 drumuri județene, blocate în mai puțin de 24 de ore – FOTO

06 apr. 2023, 02:00, 1 ,
Alexandra MAISNER, în Local

Iașul a fost luat prin surprindere. Zăpada a dat mari bătăi de cap autorităților ieșene care au fost copleșite de problemele apărute din cauza ninsorii abundente și a viscolului

Vântul și viscolul au dat mari bătăi de cap autorităților Ieșene. Peste 14 drumuri județene au fost declarate impracticabile și închise. Încă din timpul zilei de marți, 4 aprilie 2023, au apărut primele probleme create de codul portocaliu de vreme rea, viscol și vizibilitate scăzută, emis în zona Moldovei. În unele zone, zăpada a atins și 1,5 metri. Atât pe parcursul zilei de marți, cât și pe timpul nopții, dar și în cursul zilei de ieri, 5 aprilie, mai multe autoturisme au rămas blocate în nămeți, fiind nevoie de intervenția echipajelor de la ISU.

Peste 14 drumuri județene, blocate în Iași. Zăpada a dat mari bătăi de cap autorităților

Situația la nivel de județ a fost una îngrijorătoare. Zăpada a dat mari bătăi de cap autorităților ieșene. Peste 14 drumuri au fost declarate impracticabile, iar, la nivelul comunelor, cele mai mari probleme au fost întâmpinate în Plugari, Grajduri, Horlești, Popești, pe drumul spre Podu Iloaiei au fost porțiuni în care stratul de zăpadă a ajuns să atingă și 1,5 m, iar drumul național 28A a fost temporar închis.

În comuna Plugari, situația a fost una de-a dreptul dificilă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, drumul din Borosoaia spre Iași fiind blocat din cauza nămeților. În comuna Grajduri, șoferii au trebuit să aștepte ore în șir, în autoturisme, eliberarea carosabilului. În jurul orei 10:00, autoritățile au transmis un mesaj de informare cu privire la primele 4 artere blocate din județ.

„Vă informăm că următoarele drumuri județene sunt impracticabile traficului rutier: DJ281 Lespezi – Sirețel – Sticlăria, DJ281C Blăgești – Coasta Măgurii, DJ208G Kogălniceni – Oboroceni – Movileni, DJ208O Ciohorăni – Cozmești, DJ208I Blăgești – Vânători, DJ282D Podu Iloaiei – Românești, DJ282D Podu Iloaiei – Mădârjac, DJ281B+281D Belcești – Coarnele Caprei – Bulbucani, DJ207A Stornești – Popești, DJ248 Iași – Rebricea, DJ248A Iași – Țibănești, DJ248B Bogonos, DJ282 Iași – Gropnița, DJ249D Prisăcani – Gropnița”, au precizat reprezentanții CJ Iași.

Mai mult decât atât, Consiliul Județean a solicitat și închiderea școlilor pe raza comunelor afectate de fenomenele meteo extreme.

„Având în vedere avertizările de vreme severă pentru zilele de 5-6 aprilie, care anunță ninsori abundente, viscol și strat consistent de zăpadă în județul Iași, Consiliul Județean solicită închiderea școlilor pe raza UAT-urilor afectate de fenomenele meteo extreme care fac impracticabile drumurile săteșți, comunale, județene sau naționale, pentru a preîntâmpina orice situație de risc. În contextul în care se apropie vacanța de Paște, închiderea școlilor cu o zi în avans, acolo unde situația o impune, este cea mai bună decizie pentru siguranța tuturor. Decizia de închidere a unităților de învățământ poate fi luată de către Consiliul de Administrație al fiecărei unități de învățământ”, a transmis președintele CJ, Costel Alexe

Utilajele de deszăpezire au lucrat la foc continuu

Odată cu apariția problemelor din cauza viscolului și a cantităților însemnate de zăpadă, utilajele de deszăpezire au lucrat la foc continuu. Pe timpul nopții de 4 aprilie 2023, la nivelul DRDP Iași s-a acționat cu un efectiv de 244 de autoutilaje și s-au răspândit 2.524 de tone material antiderapant.

Carosabilul se prezenta umed, cu sectoare de zăpadă frământată în strat de 1-5 cm, cu ninsori și viscol în majoritatea județelor Moldovei și temperaturi cuprinse între -2°C (Suceava, Bacău, Neamț) și +1°C (Iași, Vaslui). În continuare, zona Moldovei se află sub atenționare de cod portocaliu de ninsori abundente și viscol, motiv pentru care recomandarea pentru conducătorii auto este de a-și limita, pe cât posibil, deplasările sau de a circula cu prudență și cu echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru condiții de iarnă.

În cursul zilei de ieri, 5 aprilie, un echipaj medical de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi a intervenit în comuna ieşeană Scheia pentru a prelua un pacient. Din cauza condiţiilor meteo, ambulanța a rămas blocată pe raza comunei Grajduri. Pe de altă parte, pompierii ieşeni au intervenit în localitatea Voineşti, cu şenilată, pentru a prelua pacienți ce au nevoie de dializă. Iar o femeie în vârstă de 63 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a căzut. Salvatorii au intervenit cu şenilata în localitatea Ursoaia, comuna Româneşti, judeţul Iaşi.

Astfel, autoritățile ieșene au trebuit să facă față situațiilor create de vreme. Codul portocaliu de ninsori abundente, viscol şi strat consistent de zăpadă a fost prelungit până astăzi, la ora 14.

Pe teritoriul județului Iași, zăpada a dat mari bătăi de cap autorităților. Peste 14 drumuri au fost declarate impracticabile din cauza ninsorilor abundente și a stratului consistent de zăpadă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *