Actualitate

Zeci de persoane audiate şi 12 jandarmi răniţi, în urma protestului din Bucureşti. Raed Arafat: „E prea de tot deja. Vin experții care nu știu nimic despre domeniu” – VIDEO

Publicat: 30 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zeci de persoane audiate şi 12 jandarmi răniţi în urma protestului din Bucureşti. Raed Arafat E prea de tot deja. Vin experții care nu știu nimic despre domeniu - VIDEO
Raed Arafat, şeful DSU, este de părere că aceste manifestaţii sunt rezultatul ”campaniei de dezinformare, de manipulare și de a arăta cu degetul”

Protestele de luni seara, 29 martie 2021, s-au soldat cu 12 jandarmi răniţi şi 188 de persoane conduse la audieri la secţiile de Poliţie. Raed Arafat, şeful DSU, este de părere că aceste manifestaţii sunt rezultatul ”campaniei de dezinformare, de manipulare și de a arăta cu degetul”.

„Ca să ajungi să huidui salvatorii, cei de care ai nevoie sau cineva din familia ta are nevoie e prea de tot deja și asta din nou este campania de dezinformare, de manipulare și de a arăta cu degetul. Dacă stăm tot anul trecut să vedem ce s-a întâmplat și pe social media și în unele instanțe chiar pe mass-media, din păcate, am indus niște narative pe care e foarte greu să le schimbăm și oamenii au rămas cu niște idei. Vorbim de comunicare strategică, dar, în același timp, dacă vii cu ea și vorbești, pe partea cealaltă este luată, este bălmăjită, denaturată și lovit cu ea în toate părțile. Atunci clar că are probleme în continuare, indiferent ce campanie faci”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

188 persoane conduse la audieri şi 12 jandarmi răniţi

Nu mai puţin de 188 de protestatari au fost conduşi la secţii de Poliţie în urma protestului de ieri seară din Bucureşti, a informat, marţi, 30 martir 2021, şeful Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Bogdan Berechet.

De asemenea, directorul general al Jandarmeriei Capitalei, Ionel-Cătălin Stegăroiu, a menţionat faptul că 12 jandarmi au fost răniţi, trei dintre aceştia fiind transportaţi la spital, însă nu au necesitat îngrijiri deosebite sau internare.

„Toate cele 188 de persoane conduse de colegii noştri la sediile de Poliţie sunt în acest moment indentificate, fotografiate, amprentate, mare parte dintre acestea au fost şi sancţionate. La această oră, au fost aplicate 222 de sancţiuni de peste 200.000 de lei, opt dintre acestea fiind acordate organizatorilor. Persoanele identificate până în prezent sunt audiate şi vor fi dispuse măsurile legale. Desfăşurăm activităţi de investigaţii pentru identificarea tuturor celor care au provocat distrugeri şi au tulburat ordinea şi liniştea publică”, a declarat Bogdan Berechet, şeful DGP Bucureşti.

Dosare penale pentru ultraj, tulburarea ordinii şi liniştii publice, distrugere şi furt

Conform Poliţiei Capitalei, sub supravegherea unităţilor de Parchet competente, s-a declanşat o serie de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj, tulburarea ordinii şi liniştii publice, distrugere, distrugere prin incendiere, furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, port ilegal de obiecte periculoase (cuţit).

Bogdan Berechet, şeful DGP Bucureşti, a transmis faptul că au fost distruse mai multe vitrine, mobilier stradal, staţii de autobuz şi geamuri ale mijloacelor de transport.

Cercetarea la faţa locului a fost efectuată în toate cazurile, a indicat oficialul, adăugând că dosarele urmează să fie instrumentate de procurori din cadrul Parchetelor de pe lângă Judecătoriile Sectoarelor 1, 3 şi 4.

Protestele nu au fost paşnice

Şeful Jandarmeriei a ilustrat faptul că protestele din Piaţa Victoriei şi Piaţa Universităţii contra noilor măsuri dispuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus şi-au pierdut caracterul paşnic spre miezul nopţii, după ce mai mulţi protestatari, plecând din Piaţa Victoriei spre Piaţa Romană, s-au aşezat pe carosabil fără niciun motiv.

„La un moment dat, trei persoane din acest grup au schimbat direcţia de mers. Colegii mei au încercat să relaţioneze cu aceştia pentru legitimare şi pentru a înţelege direcţia de deplasare, moment în care aceştia au devenit recalcitranţi, au devenit chiar violenţi. La momentul interceptării şi imobilizării acestor persoane, o mare parte a grupului de manifestanţi care erau pe carosabil au atacat forţele de ordine, aruncând cu obiecte contondente, pietre, provocând rănirea colegilor mei şi pagube materiale”, a afirmat Stegăroiu.

Raed Arafat: E prea de tot asta deja

Totodată, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că să ajungi să huidui salvatorii, cei de care ai nevoie sau cineva din familia ta are nevoie e prea de tot deja și asta şi este necesară o campanie de comunicare bine pusă la punct pentru a-i convinge pe români să respecte măsurile impuse de autorități.

„Sunt de acord că este nevoie de o campanie de comunicare de durată medie, lungă, ca să explice toate aceste măsuri, dar oricând vin „experții” care nu știu nimic despre domeniu și ți-o demontează în două secunde la o televiziune, nu mai ai nimic de comentat acolo. Oamenii simpli care văd și, dacă ai și pe cineva care încurajează aceste dezinformări, oamenii simpli pot fi induși în eroare. Deci de aici aceste campanii de comunicare trebuie intensificate și trebuie să fie pe înțelesul tuturor și să ieșim cât mai mult să explicăm”, a mai explicat șeful DSU.

Membri ai galeriilor de fotbal au aruncat cu petarde în Piaţa Victoriei

Mai mulţi indivizi care au decis să participe la protestul din Piaţa Victoriei au detonat petarde. Respectivii erau, cel mai probabil, membri ai galeriilor de fotbal.

Cei care au aruncat petarde au fost poziționați în zona de unde au venit protestatarii din Piaţa Universităţii. Asta, în timp ce în zona centrală a Pieţei Victoriei, protestul a continuat paşnic.

A existat un moment în care protestatarii au dat foc măştilor de protecţie împotriva noului coronavirus.

Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a confirmat, indirect, într-o intervenţie la Antena 3, că anumiţi participanţi la protest sunt din galeriile echipelor de fotbal.

„Există comportamente specifice unor facțiuni, pe care nu vreau să le categorisesc”, a spus Iacob, care a adăugat că „nu sunt probleme la adunarea de protest” şi a estimat că „toată lumea va ajunge în siguranţă acasă”.

Adauga un comentariu