Local

Zeci de sortimente de îngheţată cu substanţe toxice sunt retrase din marile hipermarketuri din Iași și alte județe – LISTĂ, FOTO

Publicat: 02 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zeci de sortimente de îngheţată cu substanţe toxice sunt retrase din marile hipermarketuri din Iași și alte județe - LISTĂ FOTO
Au fost emise noi alerte de îngheţată care conţine substanţe toxice, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)

Atenţie, români! Au fost emise noi alerte de îngheţată care conţine substanţe toxice, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Peste 20 de sortimente de îngheţată au fost retrase din Carrefour şi alte patru sortimente vor fi scoase din frigidere din hipermarketurile Auchan.

O mare parte din marfă a fost însă deja vândută.

„Alerta a fost înregistrată pentru depășirea concentrației de oxid de etilena, fiind un aditiv. Alerta a vizat mai multe tipuri de îngheţată, fiind lansată de producătorii din Franţa în special. Noi ca DSVSA am primit o listă de distribuție unde au fost livrate, în special supermarketuri, hipermarketuri, benzinării , etc. Conform procedurilor agenții economici au retras voluntar respectivele sortimente ale loturilor în cauză. DSVSA Iaşi prin intermediul inspectorilor a verificat conformitatea retragerilor şi direcționarea către neutralizare acolo unde a fost cazul. Au fost puse afişe la casele de marcat pentru a atenționa cumpărătorii în cazul în care au achiziționat produsele respective și să le returneze”, Bogdan Novenschi, specialist în cadrul DSVSA Iaşi.

Sortimente de îngheţată cu substanţe toxice, retrase din magazinele româneşti

Directorul ANSVSA, Mihai Ponea, susţine că toate sortimentele de îngheţată care au fost retrase de pe piaţa sunt publicate pe site-ul oficial al instituţiei. Întreaga listă a sortimentelor de înghețată poate fi consultată AICI!

Sortimentele regăsite în județul Iași care sunt retrase de pe piață din Auchan, Metro, Carrefour Iași:

  • Milka îngheţată vanilie şi ciocolată Stick 284g
  • Milka MiniStick MPK 225 g
  • KitKat Stick MPK 248 g
  • KitKat Stick 62,5g.
  • Îngheţată Cocos, Lămâie şi Ananas, Ciocolată, Alune, Fistic, Mentă, Căpşuni şi Vanilie 900 ml – Carrefour Sensation
  • Rulada Vanilie, Fructe Roşii, Caramel, Ciocolată, Căpşuni, Lămâie, Cookie, Ciocolată Alba, Fructe Exotice – Carrefour
  • Îngheţată Zmeură, Banane, Caramel, Cafea, Sos ciocolată – Carrefour Extra.

„Pentru a afla care sunt sortimentele, intraţi pe site-ul ANSVSA. Acolo sunt poze cu loturile de îngheţată în care s-a identificat etilena. Ele nu mai există pe rafturi în acest moment, dar există posibilitatea ca românii să aibă aceste sortimente de îngheţată în frigider şi recomandăm să le distrugă sau să le returneze de îndată”, a spus Mihai Ponea, director ANSVSA.

Ce spun specialiştii din domeniu

Specialiştii afirma faptul că unele probleme de sănătate apar doar la un consum ridicat din sortimentele de îngheţată care conţin oxid de etilenă, un compus chimic folosit, de regulă, pe post de dezinfectant.

Studiile arată că produsele contaminate cu acest pesticid pot cauza chiar cancer.

„E foarte adevărat că această substanţă ingerată mult timp poate produce afecţiuni pulmonare, cancer, atacă ficatul, iar ficatul este cel care sintetizează ce mâncăm”, a atras atenţia Adela Bălea, inginer chimist, luni, la Antena 3.

Mai mult decât atât, studiile arată că produsele contaminate cu acest pesticid pot cauza în timp afecţiuni cardiace sau chiar cancer.

Lista cu înghețata retrasă de la comericializare, din Cora România

  • CORA DESERT LIEGEOIS CIOCOLATĂ 255G /4×125 ML
  • CORA ÎNGHEŢATĂ CIOCOLATĂ GLAZURĂ 393G/4×110 ML
  • CORA ÎNGHEŢATĂ VANILIE/CĂPŞUNI 451G/12×60 ML
  • CORA ÎNGHEŢATĂ CACAO/FISTIC 451G/12×60 ML
  • CORA ÎNGHEŢATĂ NUCĂ COCOS RASĂ 487G/1 L
  • CORA ÎNGHEŢATĂ VANILIE/CARAMEL 393G/4×110 ML
  • CORA ÎNGHEŢATĂ ROM ŞI STAFIDE 534G/1000 ML
  • CORA ÎNGHEŢATĂ CIOCOLATĂ NEAGRĂ 500G/1000 ML
  • CORA ÎNGHEŢATĂ VANILIE CĂPŞUNI CIOCOLATĂ 12 BUC/368 G

Lista cu magazinele Cora

Un alt produs destinat copiilor, retras de la vânzare

Două produse alimentare destinate copiilor, care se comercializează și în România, au fost scos de la comercializare de producător. Au fost descoperit nereguli în cazul acestora, motiv pentru care reprezentanții unor magazine de renume din țară a făcut un anunț important pentru toți cei care au achiziționat acest produs și încă nu l-au consumat.

Martinel Moradella, scoasă de la vânzare

Magazinele CORA și CARREFOUR România au anunțat că societatea THE FAMILY BUTCHERS ROMÂNIA SRL a inițiat retragerea de la
comercializare a produsului MARTINEL MORTADELLA 90 G, ca măsură de prevenție. Astfel, produsele din lotul respectiv nu vor mai fi găsite pe rafturile magazinelor.

Astfel, toți cei care au cumpărat acest produs de la unul dintre cei doi agenți economici sunt rugați să îl distrugă sau să îl aducă înapoi la supermarket, unde vor primi banii înapoi, fără a avea bonul de cumpărături.

Datele de identificare ale produsului Carrefour sunt:
Denumire produs: MARTINEL MORTADELLA 90 G
Furnizor: THE FAMILY BUTCHERS ROMÂNIA SRL
Cod EAN: 4006229013551
Lot/DLC: 4478815 / 22.06.21

Date Cora- Cod de bare:

  • 1). 4006229013551
  • 2). 4006229024977
Adauga un comentariu