Eveniment-Social

Zi importantă în Biserica Ortodoxă. Tradiții de Sf. Ierarh Nicolae în decembrie 2020

Publicat: 05 dec. 2020
Mâine, 6 decembrie 2020, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sf. Ierarh Nicolae
Sf. Ierarh Nicolae

Creștinii îl sărbătoresc mâine, 6 decembrie 2020, pe Sf. Ierarh Nicolae. Aceasta este una din marile sărbători care au loc în Postul Nașterii Domnului, fiind prima de acest fel din luna de iarnă. Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae este și una plină de tradiții și obiceiuri, iar în această zi milioane de români își sărbătoresc ziua onomastică

Zi importantă pentru Biserica Ortodoxă Română. Mâine, 6 decembrie 2020, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae. Această sărbătoare are o însemnătate aparte în calendarul creștin-ortodox. Despre Sf. Nicolae se știe că a trăit pe vremea tiranilor împărați Dioclețian și Maximilian, în perioada 284-305. Sfântul s-a născut în Orientul Mijlociu, la 350 de mile Nord de Bethlehem, undeva în zona Turciei actuale. Nicolae a strălucit în viața pustnicească, ajungând ulterior arhiereu. Credința în Dumnezeu a stârnit nemulțumurile mai marilor vremii, care l-au prins și încarcerat pe sfânt. Nicolae a fost eliberat de împăratul Constantin, de atunci el săvârșind numeroase minuni pretutindeni. Sfântul a trecut la cele veșnice la adânci bătrâneți, însă, după, arată scrierile vremii, nici atunci nu a uitat de cei aflați pe Pământ.

Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sf. Ierarh Nicolae. Milioane de români își sărbătoresc ziua onomastică

Sărbătoarea Sf. Ierarh Nicolae este una specială pentru creștinii de pretutindeni. Din luna mai a anului 1087, moaștele Sf. Nicolae au fost depuse la Bari, în sudul Italiei. Moaștele au fost luate din Mira, ca să nu cadă în mâinile musulmanilor. Și astăzi, milioane de creștini de pretutindeni vin și se închină la moaștele Sf. Nicolae, pentru a căuta alinare și a cere ajutorul sfântului. În plus, pe 6 decembrie 2020, aproximativ un milion de români își aniversează onomastica, conform statisticilor oficiale. Toți cei pe care îi cheamă Nicolae, Nicoleta sau Niculai, Nicușor, Niculae, Nicu, Nicula, Niculina și Nicola vor fi sărbătoriți în decursul acestei zile.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Nicolae. Sărbătoare mare în popor

Sărbătoarea Sf. Ierarh Nicolae este strâns legată și de o tradiție de secole. Este vorba despre Moș Nicolae, cel care vine în noaptea de 5 spre 6 decembrie și lasă cadouri sub pernă sau în ghetele lăsate lângă sobă. Legenda spune că Moș Nicolae a ajutat trei fete sărmane care erau obligate să se mărite de către tatăl lor. Astfel, Nicolae a lăsat la poarta casei în care locuiau fetele câte un săculeț cu aur pentru fiecare, pentru ca tatăl lor să nu le mai oblige să se mărite și să aibă cu ce să le hrănească. Sf. Nicolae este considerat a fi și ocrotitorul nevoiașilor. Tradiția s-a perpetuat în întreaga Europă, Sf. Nicolae ajungând să fie înlocuit cu Moș Crăciun, după ce mai multe țări în perioada reformată au renunțat la sărbătoare.

În România, sărbătoarea este considerată a fi una extrem de importantă, de ea bucurându-se îndeosebi copii, care primesc cadouri peste cadouri. La doar o săptămână de la Sântandrei, ziua de 6 decembrie a însemnat de-a lungul timpului zeci de motive rituale. Strigoii care bântuie de Sântandrei își pierd din putere, pentru că lumea este salvată de Sânnicoară, personaj mitologic imaginat ca un moș cu barbă albă, călare pe cal, a cărui atribuție principală era vegherea porții cerului dinspre apus. În credința populară, Sfântul Nicolae mai este numit și Sân-Nicoară, tradiție care a perpetuat în mai toate zonele țării în ultimele secole.

Adauga un comentariu