Prima pagină » Local » „Zilele Recoltei Editoriale” 2024 adună iubitorii de cărți în inima Copoului, în Iași: „Este timpul să nu mai fim pasivi”

„Zilele Recoltei Editoriale” 2024 adună iubitorii de cărți în inima Copoului, în Iași: „Este timpul să nu mai fim pasivi”

07 sept. 2024, 02:00, 2 ,
Andreea STAN în Local

Joi, 5 septembrie 2024, a avut loc deschiderea oficială a Târgului „Zilele Recoltei Editoriale” 2024, ediția a XII-a. Evenimentul cu tradiție adună zeci de iubitori de cărți în inima Copoului, în Iași. Astăzi, 7 septembrie, la ora 14:00, în același decor, are loc marea premiere, moment la care vor participa și oficialitățile locale

Târgul „Zilele Recoltei Editoriale” 2024 reunește, în Parcul Copou, 11 edituri ieșene care expun numeroase cărți din diverse domenii, precum literatură academică, ficțiune, proză, poezie, eseu, arte și multe altele. Astfel, la finalul celor trei zile, organizatorii vor acorda premii pentru mai multe categorii, printre care „Proiect Editorial”, „Cartea Anului”, „Cartea de proză”, „Cartea de poezie” și Premiul de debut.

corturi ale editurilor participante, amplasate in parcul copou din iasi

Evenimentul cu tradiție adună zeci de iubitori de cărți în inima Copoului, în Iași

Ce oferă „Zilele Recoltei Editoriale” 2024 ieșenilor: „Aici vin cei care sunt interesați cu adevărat”

 o masă plină de carti

11 edituri ieșene expun numeroase cărți din diverse domenii, precum literatură academică, ficțiune, proză, poezie, eseu, arte și multe altele

La cea de-a XII-a ediție a Târgului de Carte „Zilele Recoltei Editoriale” 2024 au luat parte Editura Timpul, Editura 24:ORE, Editura Alfa, Editura Vasiliana’98, Editura Cartea Românească Educațional și Editura Junimea, cu o participare întârziată în cadrul evenimentului. Mai departe, s-au alăturat și Editura Lebăda Neagră, Casa Editorială Demiurg, Editura Tipomoldova, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Editura „Grigore T. Popa” a Universității de Medicină și Farmacie din Iași.

Vineri, 6 septembrie, reporterii BZI s-au deplasat în inima Copoului pentru a observa cum îmbrățișează ieșenii atmosfera editorială ce acaparează locul prin care zeci de figuri marcante pentru literatura română au trecut. Astfel, odată cu primele raze ale soarelui au început să apară timid și iubitorii de cărți.

„Ieșenii sunt interesați de arta literaturii în continuare, chiar și cei de vârste mai mici. Aici vin cei care sunt interesați cu adevărat, sunt oameni și oameni, de toate vârstele. Cu precădere, la noi se vând cărțile pentru copii, vin foarte mulți bunici și părinți. Doctoranzii și studenții preferă literatura, cărțile de beletristică, de specialitate. Mulți dintre ei se bucură pentru că sunt promoții, iar prețurile sunt acceptabile. Am observat că vizitatorii preferă proza pentru că poezia este mai delicată, trebuie înțeleasă. Oamenii sunt încântați să achiziționeze cărți pentru că sunt de valoare”, declară Camelia Busuioc, reprezentat al Editurii Vasiliana’98.

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, a pus bazele acestui eveniment cultural, cu o tradiție de 12 ani, care susține perpetuarea literaturii.

„La acest târg, participanții sunt invitați, și anume editurile mai cunoscute din Iași, care mai primesc premii. Este o oportunitate de a ne afișa titlurile. Organizatorii ne invită an de an, iar noi răspundem cu bucurie”, adaugă Camelia Busuioc.

Astfel, „Zilele Recoltei Editoriale” 2024 le asigură ieșenilor un prilej pentru a își lărgi orizonturile, punându-le la dispoziție un decor variat ce reușește să acopere așteptările fiecărui vizitator. Pe de altă parte, evenimentul le oferă editurilor ieșene posibilitatea de a se apropia de iubitorii de cărți și de a fi premiate pentru cele mai bune titluri.

 casa de cultura a municipiului iasi și posterul evenimentului zilele recoltei editoriale

La cea de-a XII-a ediție a Târgului de Carte „Zilele Recoltei Editoriale” 2024 au luat parte Editura Timpul, Editura Alfa

„Zilele Recoltei Editoriale” 2024, de la început și până în prezent

 zilele-recoltei-editoriale-5

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, a pus bazele acestui eveniment cultural

„Zilele Recoltei Editoriale” 2024 reprezintă un act de compasiune și solidaritate al organizatorilor și al autorităților locale în fața situației dificile cu care se confruntă unele dintre cele mai cunoscute și apreciate edituri din Iași.

„Ideea acestui târg aflat la cea de-a XII-a ediție a pornit de la faptul că primăria trebuie implicată în acest mod de a ajuta literatura contemporană. Eu am propus acest mod de a ambala ajutorul în sensul că mi-am dorit a fi foarte transparent. În momentul în care ajutorul venea din partea primăriei în mod direct, nu exista o formulă compatibilă în relația dintre aceasta și oricare din cele 14 edituri ale Iașului. Astfel, le-am spus celor din construcția politică a municipiului că este timpul să nu mai fim pasivi, este timpul ca ajutorul pe care noi îl vom da orașului să fie cât se poate de măsurabil. În momentul în care noi am deschis această portiță, de la prima ediție, în care oamenii nu știau ce dorim, dar văzând concret ce ajutor să le dăm semenilor noștri, a existat o înțelegere dovedită prin participare”, transmite Adi Cristi, managerul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” Iași.

Târgul de carte a luat naștere în urmă cu 12 ani, la prima ediție participând 14 edituri din Iași. La ediția din 2012 a lipsit Editura Junimea, reprezentanții acesteia fiind prezenți în mod neoficial. Astfel, în urma activităților derulate în cadrul evenimentului, în următorul an, pe lista editurilor participante s-a alăturat și Junimea.

În ceea ce privește ziua de sâmbătă, 7 septembrie, ce marchează momentul premierii, organizatorii vor avea în vedere „Proiectul Editorial”, „Cartea Anului”, „Cartea de proză”, „Cartea de poezie” și Premiul de debut. Din juriu fac parte Adi Cristi, managerul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” Iași, Paul Gorban, secretar literar al instituției, și Eugen Harasim, fotograf, membru al Uniunii Artiștilor Plastici.

„Noi l-am invitat pe primar, care a fost la toate edițiile și a înmânat premiile. Dacă nu reușește să ajungă, va fi prezent reprezentantul primăriei. Încercăm, pe cât posibil, să răsplătim efortul scriitorilor. O carte premiată anul acesta este mai subțire decât una premiată acum doi ani”, subliniază Adi Cristi.

Astfel, iubitorii de cărți sunt așteptați la „Zilele Recoltei Editoriale” 2024, în inima Copoului, pentru ultima zi a evenimentului. De la ora 14:00, are loc ceremonia de premiere.

Comentarii
  • Fosila Adi Cristi molfăie 500.000 de euro/an în serate cu 10 spectatori. La Primărie, banii nu sunt o problemă!
    Autor Iulian Mofteescu 11 Mai 2020

    Nimeni nu-i cere lui Adi Cristi să facă performanță. Banii vin, salariul este de 9.000 de lei, aproape fiecare eveniment are bugetul dublat față de cât ar putea costa efectiv, timpul trece, leafa merge… La Casa de Cultură „Mihai Ursachi” există obsesia, ca și în alte departamente ale Primăriei, pentru evenimente multe și mărunte, să fie la număr dar irelevante. Singurii spectatori sunt rudele celor care conferențiază pe podium. Festivalul evreiesc costă câteva zeci de mii de euro dar adună maxim 100 de oameni în public. La unele evenimente vin 7 oameni. Adi Cristi era pensionar, dar Mihai Chirica i-a permis să mai fie o tură director, la 66 de ani(acum 70 ani), cu un simulacru de concurs. Atât de mare e valoarea acestuia și atât de mare contribuția sa pentru Iași!

  • Plătitor de taxe

    un eveniment la fel de fâsâit precum beșinosul de Adi Cristi (zis și Anti-Cristi, chiar dacă își ascunde originea iudaică). bani părăduiți ca să i se mai vadă un pic burtoiul pe scenă; ii place să se audă la microfon, să se vadă in poze, pe sticlă… asta e promovarea culturală? câte din cărțile de la acest târg s-au vândut? Câte vor fi citite și ce folos au aduc oamenilor urbei? terminați cu părăduiala banilor publici! văzând lista titlurilor premiate îți vine să te piși de râs, dar de fapt este trist că sunt lăsate fosilele din casa de cucultură să ne cheltuie banii aiurea….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`