Eveniment-Social

Ziua a III-a de proteste la Opera Naţională Română din Iaşi – VIDEO

Publicat: 07 oct. 2020

Miercuri, 7 octombrie 2020, este marcată a treia zi de proteste în fața instituţiei Operei Naţionale Române din Iaşi.

Zeci de artişti din cadrul Operei Naţionale Romane din Iaşi au ieşit în strada cerând demisia managerului Beatrice Rancea. Astăzi, 7 octombrie 2020, este a treia zi de proteste. De la ora 09.00 până la ora 11.00, în perioada 5 – 30 octombrie, artiştii vor protesta în fata sediului instituţiei de cultură din Iaşi, fiind nemulţumiţi de deciziile luate de conducerea unităţii.

Pe o pagină de socializare, a apărut un mesaj care îi îndeamnă pe toţi cei care vor să fie alături de artişti să vină în fata Operei Naţionale din Iaşi pentru a-i cere demisia managerului Beatrice Rancea.

„După cum bine ştiţi, ne-am adunat să protestăm pentru demiterea managerului Rancea pentru abuzurile săvârşite ola ONRI. Vă amintim doar ultimele abuzuri: câştigarea în instanţă definitivă a procesului de mobbing, Dan Berihoi a fost hărţuit timp de 9 ani de zile, 15.000 daune morale, materiale şi concedierea lui Vlad Marculescu pentru că a spus public faptul că doamna manager Beatrice Rancea are un management dezastruos. Banii din instituţiile publice sunt folosiţi pentru a plăti toate pagubele făcute de managementul doamnei Rancea. Ori aşa ceva este inadmisibil. Vă aşteptam la protest. Vă aşteptăm aici pe treptele Operei şi vă mulţumim pentru susţinere”, a transmis Marius Aftaragaci, liderul sindicatului angajaţilor de la ONRI.

Conducerea ONRI a comis mai multe abuzuri, susţin protestatarii

Protestatarii arată faptul că Beatrice Rancea, managerul ONRI ar fi comis mai multe abuzuri, iar acestea au consecinţe grave asupra bunei desfăşurări a activităţii Operei Naţionale din Iaşi:

”În urma ultimelor abuzuri săvârşite de conducerea ONRI, vom protesta până la demiterea doamnei Beatrice Rancea. Motivările şi alte detalii le puteţi le puteţi afla din „link-urile” de mai jos şi din alte informaţii puse la dispoziţie pe pagina noastră. Vă mulţumim pentru susţinerea dumneavoastră şi vă aşteptăm alături de noi! ”

„Obligă pârâta Opera Naţională Română Iaşi să plătească reclamantului Berihoi Dan suma de 15.000 de euro, cu titlu de daune morale, la cursul BNR stabilit în ziua plăţii efective. Păstrează restul dispoziţiilor sentinţei ce nu contravin prezentei decizii. Respinge apelul formulat de apelantul Berihoi Dan împotriva aceleiaşi sentinţe. ” se menţionează în textul postat pe o reţea de socializare.

Vlad Mărculescu, acuzaţii grave la adresa conducerii Operei Naţionale din Iaşi

Sindicatul ARTIS Moldova, reprezentat legal de Marius Aftaragaci, sindicat constituit la nivelul Operei Naționale Române Iași și afiliat la Federația Sindicatelor din Instituții de Cultură (FSIC) a organizat vineri, 02.10.2020 (împreună cu FSIC), la ora 12:00, la Terasa Ravel din cadrul complexului Palas, localizate central, în cadrul Ansamblului Palas și în vecinătatea simbolului Iașului – Palatul Culturii, o conferință de presă în care au fost supuse dezbateri cu referire la anumite nemulțumiri ale angajaților.

În cadrul conferinței de presă, prim balerinul Vlad Mărculescu a intrat şi el în dialog telefonic cu ministrul Culturii. Acesta i-a transmis un mesaj emoţionant: „În curând domnule ministru eu nu voi mai avea ce mânca! Vă implor să faceţi dreptate până când nu vor pleca din ţară toţi marii artişti”. Acesta după ce a încheiat convorbirea cu ministrul Bogdan Gheorghiu a izbucnit în lacrimi.

„În final, aş vrea să-i mulţumesc tatălui meu care îmi oferă un procent din pensia lui pentru a avea cu ce trăi şi ce mânca. Nu există pe pământul acesta un lucru pe care Dumnezeu să nu-l vadă la câtă nedreptate este”, a conchis Vlad Mărculescu.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii va analiza demiterea lui Beatrice Rancea

În mijlocul conferinței de presă organizată de angajații Operei Naționale Române Iași a intrat în direct, cu sindicatul angajaților nemulţumiţi de la ONRI, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii. Acesta a vorbit în legătură cu abuzurile față de angajații ONRI. A precizat faptul că va analiza lucrurile semnalate de angajații sindicatului ONRI.

„Voi analiza toate lucrurile pe care mi le-aţi semnalat dumneavoastră, şi aici vorbesc de cele care sunt noi. Luni, împreună cu colegii din Minister voi avea o întâlnire de lucru pentru a putea vedea şi analiza situaţia demiterii doamnei Beatrice Rancea. Trebuie să facem totul prin respectarea legii ca să nu existe situaţii în care instanţă să repună în funcţie pe aceasta”, le-a transmis angajaților nemulţumiţi ministrul Culturii.

Comentarii
 • SUFLET ROMÂNESC, GENEROS ŞI IUBITOR DE OAMENI ŞI ADEVĂR

  Acesta este conținutul celei de a treia zi de proteste ale SINDICATULUI ARTIS MOLDOVA al Operei ieşene, susținător al angajaților CONCEDIAȚI ABUZIV de către managementul din 2011-2020.

  „VREM CULTURĂ, NU URĂ”
  Cultura nu mai poate avea avea aceleași valori, atâta timp cât angajații trăiesc in mobbing şi frica zilei de mâine.

  Sistemul nervos vegetativ, cel ce este răspunzător cu emoțiile umane, lucrează la limită, incercând să facă față stressului şi exploziilor de adrenalină.

  Există diferite strategii de supraviețuire ale animalelor şi plantelor, pe care şi omul le-a copiat de-a lungul mileniilor: strategia de a se face „nevăzut” sau „mort”.

  AŞA SE EXPLICĂ DE CE ATÂȚIA ANGAJAȚI SUNT REDUŞI LA TĂCERE.

  ACEASTA ESTE CEA MAI PUTERNICĂ DOVADĂ DE NEREZISTENȚĂ LA STRESSUL PROVOCAT DE MANAGER.

  Felicitări tuturor celor ce cu puteri innoite luptă pentru dreptate şi adevăr, pentru democrație şi transparență, pentru drepturile omului, pentru respectarea legilor, pentru o atmosferă de pace şi de productivitate artistică de inaltă calitate!

  Drapelul românesc poate exista doar prin ADEVĂR ŞI SOLIDARITATE!

 • Fai, lasa-ne !!!! Du-te la ospiciu Adino!!!!! Numai venin improsti, te inteleg, esti frustrata si nesatisfacuta, asta e! Ia-l acasa pe Vladutz !
  STOP MOBBING creat de Adina Walletin si gasca ei !
  STOP INFORMATIILOR FALSE !!!!
  STOP ABUZURILOR FACUTE DE MARCULESCU, MARCOVICI SI AFTARAGACI !!

 • Șezi blând,, cocorico” acuși îți vine rândul. Când te vei,, dezveli” sa vezi atunci ce înseamnă, „frigul”. Toate cele bune pana atunci

 • Cetățene Aftaragaci, da ce zmeu ești, mergi pe o ruta greșită, ai uitat când pupai poala lui Rancea cu toată gașca lui Marcovici, Apreotesei, Morel si a ți avut privilegii și funcții. Întreabă l pe protestatarul Zaharia cum putea sa reziste cu Raluca(nevasta sa) cu 6 joburi plătite de onri.

 • Dada, bine punctat! Cand nevasta-ta avea 6 (sase!!!) contracte simultane, Victoras Zaharel, cum era? Era preferata lui Rancea si-a lui Damian! Acu nu mai e bun Rancea….
  Si inca ceva…. am vazut printre lupii moralisti si 2 “fetite” de turneu…. Dragele mele, va stiti voi….ati uitat ? Marcel Stanciu sa traiasca! Si ailalta care a incercat juma de orchestra?…..
  Hai ca nu uita nimeni. Neprihanitilor!

Adauga un comentariu