Eveniment-Social

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Ce evenimente a organizat Inspectoratul Școlar Județean Iași – FOTO

Publicat: 03 dec. 2021
Inspectoratul Şcolar Iaşi susţine, prin proiectele sale, promovarea educaţiei incluzive, drepturile persoanelor cu nevoi speciale și organizează campanii de conștientizare privind problematica educației speciale, derulate la nivelul comunităţii

Inspectoratul Şcolar Iaşi susţine, prin proiectele sale, promovarea educaţiei incluzive, drepturile persoanelor cu nevoi speciale și organizează campanii de conștientizare privind problematica educației speciale, derulate la nivelul comunităţii.

În acest sens, în luna decembrie, I.S.J Iași inițiază o serie de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, celebrată pe 3 decembrie.
În cadrul primei activități din acestă serie, cadrele didactice din județul Iași au fost invitate să participe la un webinar intitulat „Școala incluzivă – repere teoretice și practice”. Propunerea s-a adresat cu prioritate unităților de învățământ din mediul rural care integrează copii cu CES, dar care nu au în încadrare profesor de sprijin/itinerant și nu au participat la formări în domeniul educației incluzive. Evenimentul a fost susținut de profesor Gabriela Raus, inspector școlar pentru învățământ special al I.S.J. Iași, și Alina Mendelovici, profesor logoped, CJRAE/Centrul Logopedic Interșcolar Iași, joi, 02 decembrie 2021.

Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

Astăzi, 3 decembrie, la Colegiul Tehnic ,,Ion Holban” Iași se desfășoară o altă activitate adresată cu prioritate specialiștilor în problematica educației speciale cu expertiză în tulburarea de spectru autist. Masa rotundă – „Autismul – o nouă provocare profesională pentru mediul școlar ieșean”- reunește directori, specialiști, autorități locale și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale care vor dezbate noile provocări din mediul școlar ieșean în contextul incluziunii școlare a copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist.
Cuvântul de deschidere a fost adresat celor prezenți de Prof. Luciana Antoci, Inspector Școlar General al I.S.J. Iași, programul zilei continuând cu prezentarea programului de formare pe problematica autismului în cadrul proiectului Erasmus+ Autism They are On Of Us 2019-1-TR01-KA201-077188 (prof. Gabriela Raus, inspector școlar pentru învățământ special, și prof. dr. Eliza Ilie, inspector școlar pentru discipline socio-umane) și a proiectelor europene derulate de I.S.J. Iași pe problematica autismului (prof. Gabriela Conea, inspector pentru proiecte europene). Agenda evenimentului de astăzi include, totodată, prezentarea serviciilor de intervenție și terapie în cadrul Asociației „Zbor de fluturi” din judetul Iași (psiholog Roxana Bolotă, Vicepreședinte) și prezentarea tematicii dezbaterii (prof. Gabriela Raus).

O altă activitate destinată elevilor speciali este Campania „Un dar, un zâmbet, o bucurie”- inițiativă propusă elevilor, cadrelor didactice și părinților din școlile de masă care pot dărui elevilor cu CES un dar sombolic în luna decembrie cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Profesorii, părinții și elevii se pot implica în acest proiect în perioada 02-22 decembrie 2021, demonstrând astfel că luna decembrie este una în care învățăm împreună că a dărui înseamnă sens și bucurie interioară.
Campania va ajunge în școli prin mesajul transmis de inspectorul școlar pentru învățământ special, prof. Gabriela Raus, totodată coordonator județean și regional al activităților de voluntariat în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară:
𝘋𝘳𝘢𝘨𝘢̆ 𝘝𝘰𝘭𝘶𝘯𝘵𝘢𝘳𝘶𝘭𝘦!
𝘋𝘢𝘤𝘢̆ 𝘷𝘳𝘦𝘪 𝘴𝘢̆ 𝘧𝘢𝘤𝘪 𝘰 𝘣𝘶𝘤𝘶𝘳𝘪𝘦 𝘶𝘯𝘶𝘪 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭 𝘤𝘶 𝘯𝘦𝘷𝘰𝘪 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭𝘦, 𝘱𝘶𝘯𝘦 𝘪̂𝘯 𝘥𝘢𝘳𝘶𝘭 𝘵𝘢̆𝘶 𝘶𝘯 𝘨𝘢̂𝘯𝘥 𝘧𝘳𝘶𝘮𝘰𝘴, 𝘰 𝘤𝘢𝘳𝘵𝘦, 𝘰 𝘫𝘶𝘤𝘢̆𝘳𝘪𝘦, 𝘳𝘦𝘤𝘩𝘪𝘻𝘪𝘵𝘦, 𝘥𝘶𝘭𝘤𝘪𝘶𝘳𝘪, 𝘮𝘪𝘤𝘪 𝘢𝘵𝘦𝘯𝘵̦𝘪𝘪 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘪̂𝘪 𝘱𝘰𝘵 𝘧𝘢𝘤𝘦 𝘴𝘢̆𝘳𝘣𝘢̆𝘵𝘰𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘥𝘦 𝘪𝘢𝘳𝘯𝘢̆ 𝘮𝘢𝘪 𝘧𝘳𝘶𝘮𝘰𝘢𝘴𝘦!

Adauga un comentariu