Local

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge: Pompierii ieșeni au tras un semnal de alarmă legat de importanța acestei zile

Publicat: 10 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge Pompierii ieșeni au tras un semnal de alarmă legat de importanța acestei zile
În perioada 1-14 iunie, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, în cadrul Centrului Național de Transfuzie Sanguină Iași se desfășoară o campanie de donare de sânge

În perioada 1-14 iunie, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, în cadrul Centrului Național de Transfuzie Sanguină Iași se desfășoară o campanie de donare de sânge. Campania se desfășoară în parteneriat cu Consiliul Județean Iași. Joi, 9 iunie 2022, printre donatori s-au numărat și pompierii ieșeni, care au dorit să tragă un semnal de alarmă legat de importanța donării de sânge.

Ziua de 14 iunie a fost stabilită de către Organizația Mondială a Sănătății ca Ziua Mondială (OMS) a Donatorului de Sânge în semn de omagiu pentru imunologului Karl Landsteiner, cel care a descris pentru prima oară grupele sanguine în sistemul OAB. Pentru aceasta descoperire a obținut premiului Nobel pentru Medicină în anul 1930.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, celebrată, la Iași, printr-o campanie intensă de donare sanguină

Cu prilejul Zilei Internaționale a Donatorului de Sânge, celebrată la nivel internațional pe 14 iunie, Institutul Național de Transfuzie Sanguină a demarat o campanie de donare de sânge. Consiliul Județean Iași este partener al campaniei, care se desfășoară în intervalul 1-14 iunie.

“Ne-am alăturat campaniei deoarece este un bun prilej pentru a transmite un semnal de alarmă în rândul cetățenilor privind necesitatea și importanța donării de sânge și pentru a crește gradul de conștientizare asupra unui simplu gest ce salvează vieți. Avem o nouă oportunitate de a ne alătura donatorilor de sânge din întreaga lume și vă invit pe toți cei care puteți dona să faceți acest gest care înseamnă totul pentru cineva aflat în nevoie. Colegii din Consiliul Județean și instituțiile pe care le coordonăm se vor număra printre donatori. Împreună, suntem parte a faptelor bune!”, a transmis președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Foarte mulți români aleg să doneze sânge. Unii oameni ezită să doneze sânge, deoarece cred că procedura este una dureroasă. Principalul stereotip care îi ține pe ieșeni departe de centrele de transfuzii este teama că ar putea contracta diferite infecții. Totodată, există și persoane care cred că nu este sănătos să donezi o cantitate atât de mare de sânge (450 ml), cantitate care reprezintă 10% din totalul de sânge din om. O singură persoană care decide să doneze sânge poate salva până la 3 vieți.

Pompierii ieșeni au ales să salveze vieți, donând sânge

Obișnuiți să salveze vieți în situații de urgență, pompierii ieșeni au ales de această dată să salveze vieți prin donarea de sânge. Pompierii ieșeni consideră că donarea de sânge este un prilej pentru a trage un semnal de alarmă legat de necesitatea și importanța donării de sânge. Donarea de sânge este un simplu gest, care poate însă salva vieți.

“De multe ori în viaţă întâlnim situaţii dificile, care necesită, pentru a fi rezolvate anumite calităţi din partea celor implicaţi: curaj, profesionalism, seriozitate, viteză de reacţie, spirit de echipă. Alteori însă, suntem puşi în faţa unor cazuri când trebuie să dovedim doar umanitate, empatie, solidaritate faţă de oameni ce au nevoie disperată de ajutor. Ceea ce pentru noi reprezintă doar un minim de efort, pentru cei aflaţi în suferinţă înseamnă totul. Motivația profesională oferită de viețile salvate zi de zi reprezintă pentru noi o «medalie». Este momentul să dovedim, și de această dată, solidaritate față de cei care sunt în suferință și au nevoie de ajutorul nostru.

Nu uita! Donând sânge poți salva o viață!”, au precizat surse din cadrul Inspectoratului de Urgențe Iași.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este celebrată anual pe 14 iunie, de către OMS, în semn de omagiu pentru imunologului Karl Landsteiner, cel care a descris pentru prima oară grupele sanguine în sistemul OAB.

Adauga un comentariu