Eveniment-Social

Ziua Naţională a Lecturii, sărbătorită la Iași. Elevii vor avea ocazia să întâlnească personalități ale lumii culturale ieşene – FOTO

Publicat: 12 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ziua Naţională a Lecturii sărbătorită la Iași. Elevii vor avea ocazia să întâlnească personalități ale lumii culturale ieşene - FOTO
Ziua Naţională a Lecturii, sărbătorită la Iași

Joi, 15 februarie, este Ziua Națională a Lecturii. Cu acest prilej, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează o serie de evenimente şi proiecte culturale. Elevii vor avea ocazia să întâlnească personalități ale lumii culturale ieşene

În aceeași zi, va fi derulat și proiectul „Citim împreună, în aceeași limbă!”. Se vor desfășura ateliere și concursuri de lectură, expoziții de carte pentru copii și alte activități creative care vor stimula pasiunea pentru lectură. Printre organizatorii acestui proiect se numără și Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Ziua Națională a Lecturii este sărbătorită la Iași

Începând cu anul 2022, în data de 15 februarie se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii. Printr-un proiect inițiat încă de acum doi ani în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din București, personalități din domenii conexe lecturii (scriitori, traducători, actori, regizori, editori, librari ș.a.), sunt invitate să discute despre importanța lecturii cu elevi de la colegii și licee din București și Iași.

Joi, 15 februarie 2024, vor avea loc cinci întâlniri între personalități ale lumii culturale ieșene și elevi. Erica Moldovan, actriță, regizoare de teatru și autoare de scrieri dramatice, se va întâlni cu elevii Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi de la ora 12:00, unde va lectura câteva fragmente selectate din operele sale preferate, după care va purta apoi un dialog deschis și relaxat cu tinerii, vorbind despre importanța lecturii și rolul cărților în ziua de astăzi.

Elevii Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași vor avea ocazia să dialogheze cu scriitoarea și editoarea Carmelia Leonte. Întâlnirea va avea loc în Sala „B.P. Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași, începând cu ora 10:00. Aceasta este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, a debutat, în anul 1996, cu volumul de poezie „Procesiunea de păpuși” (Editura Helicon, Timișoara), căruia i-au urmat altele. Invitata va lectura câteva fragmente selectate din operele proprii, după care va purta un dialog deschis și relaxat cu tinerii normaliști.

Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Iași, începând cu ora 11:00 îl, va avea ca invitat pe poetul Claudiu Ioan Maftei. Invitatul a participat la diverse lecturi publice (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, Cozy Poetry Night ș.a.) și va citi din poemele sale, apoi va discuta cu elevii.

Diana Vrabie, critic și istoric literar, va fi invitata Liceului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Întâlnirea are loc începând cu ora 12:00, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii.

La Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” Iași, începând cu ora 10:00, invitat va fi Mihai Pricopoaia, librar, coordonator Librarium Iulius Mall Iași.

În aceeași zi, la Casa Muzeelor se va desfășura o ediție specială a Clubului de lectură pentru copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, întâlnire în cadrul căreia membrii vor fi încurajați să lectureze fragmente din cărțile lor preferate.

În aceeași zi, va fi demarat și proiectul „Citim împreună, în aceeași limbă!”

Ziua Națională a Literaturii va fi marcată și prin derularea proiectului „Citim împreună, în aceeași limbă!”, organizat de Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Consiliul Județean Iași, Asociația pentru Dezvoltare și Intervenție Socială și Educațională – ADISE, Grădinița Cu Program Prelungit nr. 25 Iași, Grădinița cu Program Prelungit nr. 4, Școala Primară „Carol I” Iași, Școala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iași, Școala Gimnazială „Gh. I. Brătianu” Iași și Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei Municipiului Chișinău.

Scopul general al acestui proiect este de a promova lectura, de a stimula interesul pentru cărți, de a dezvolta competențele de cultură a lecturii și de a sensibiliza comunitățile prin promovarea cărților pentru copii și a lecturii în limba română în România și Republica Moldova.

În acest sens, în săptămâna care include Ziua Națională a Lecturii se vor desfășura ateliere și concursuri de lectură, expoziții de carte pentru copii și alte activități creative care vor stimula pasiunea pentru lectură și vor sublinia importanța și rolul acesteia în societate, în special în formarea și dezvoltarea valorilor culturale universale, a gândirii critice, a empatiei și a creativității copiilor. Pe 15 februarie 2024, se vor derula acțiuni de promovare a lecturii prin donație de carte pentru copiii din raionul Criuleni, de la grădinițele „Floricica” Măgdăcești, „Curcubeu” și „Îngerașii”.

Adauga un comentariu