Local

Blocul groazei din Iasi. Locatarii, obligati sa-si transforme apartamentele in WC public – FOTO, VIDEO

Publicat: 28 feb. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Nu si-au imaginat niciodata ca vor ajunge in aceasta situatie @ De aproape un an, mai multe familii care locuiesc intr-un bloc din Miroslava se lupta in instanta sa isi faca dreptate @ Oamenii risca sa traiasca rupti de civilizatie dintr-un motiv incredibil @ Ba mai mult, viata lor s-a transformat intr-un cosmar din cauza amenintarilor si intimidarilor tot mai dese

Mai multe familii care locuiesc la cativa kilometri de centrul orasului, in apropiere de Miroslava, au ajuns sa isi blesteme zilele. Problemele lor au inceput anul trecut, cand s-au trezit ca nu mai pot sa aiba acces la magaziile si la fosa septica din spatele blocului sau sa utilizeze calea de iesire din spatele imobilului. Motivul pentru care oamenii au fost nevoiti sa treaca prin aceasta situatie este unul incredibil. Noul proprietar al terenului din fata locuintei si-a revendicat proprietatea si le-a interzis sa mai foloseasca terenul, cerand evacuarea. Tot scandalul s-a mutat in instanta, iar proprietarii locuintelor incearca sa isi faca dreptate. Acestia sustin ca sunt amenintati si luati in bataie de joc de fiecare data cand discuta cu noul proprietar.

„Ne-a luat in ras”

In blocul situat in intravilanul comunei Miroslava, pe soseaua Iasi – Voinesti, locuiesc sase familii, in patru apartamente. Locatarii din blocul cu doua etaje au cumparat apartamentele dupa Revolutie, cand au fost scoase la licitatie de fostul IAS (Intreprindere Agricola de Stat) Miroslava. Acestia au doua cai de acces in locuinte. Una prin fata blocului, iar cealalta prin spatele cladirii, unde au fosa septica si au amenajat magazii pentru lemne. Acestia au trait linistiti, cu grijile de zi cu zi, pana in momentul in care au aflat ca risca sa ramana pe drumuri din cauza terenului din spatele blocului. O suprafata de 4.155 de metri patrati era revendicata de Mihaela Botez, care sustinea ca este proprietara acestuia.

„Ei au venit peste noapte ca proprietari, Mihaela Botez si sotul ei, Liviu Botez. Ne-am trezit ca nu putem sa intram in casa din cauza ca servitutea si utilitatile blocului, fosa septica, centrala, magaziile, au fost date spre folosinta noii proprietare. Practic, noi nu mai puteam folosi intrarea din spate, cea mai importanta pentru noi. Cand am incercat sa discutam cu familia Botez sa cumparam terenul si sa incercam sa ne intelegem, nici nu au vrut sa auda”, a spus Adelina Stefanescu, unul dintre locatari. Acestia sustin ca actele pe care le-a obtinut actuala proprietara nu au fost facute legal.

„A obtinut dreptul de proprietate cu declaratie pe propria raspundere, fara sa vina nimeni sa verifice acest teren. Nu a venit nicio comisie de la primarie sau alte institutii care sa verifice ce scrie in acte. Totul s-a facut din birou. Noi am discutat cu Liviu Botez si i-am cerut ca vrem accesul la toate utilitatile pentru ca am cumparat apartamentele cu folosinta acestui teren. Insa nici nu ne-a bagat in seama. Ba mai mult, ne-a luat in ras ca daca vrem sa reusim, sa dam mita cum a dat el. Eu am luat apartamentul cu 30 de milioane dupa revolutie, cand s-a facut licitatia si vreau sa apar ce este al meu”, a spus Ioan Onofrei, unul din locatari.

„Faceti nevoile in punga si aruncati-le pe geam”

Cei nemultumiti sustin ca situatia s-a agravat la scurt timp dupa ce au ajuns sa se judece, iar atitudinea sotului Mihaelei Botez a fost una necorespunzatoare. Acesta ar incerca sa-i intimideze pentru a pleca mai repede din locuinte. „Nu sta de vorba cu nimeni, pentru ca nu vrea sa comunice. Ne trezim ca vine duminica sau o data la trei saptamani la usa si ne spune ca trebuie sa plecam. M-am trezit odata cu doi mascati la usa, care erau trimisi de el. Cand i-am zis ca avem nevoie de fosa septica pentru ca e omeneste sa o folosesti, ne-a zis sa ne facem nevoile in punga si sa le aruncam pe geam. Oricum o sa mergem legal oriunde se poate, ca sa ne recastigam drepturile”, a mai spus Adelina Stefanescu.

Aceasta sustine ca desi nu a fost luata o decizie definitiva judecatoreasca privind proprietarul terenului, Liviu Botez a inceput sa faca tot ce doreste in zona respectiva. „A inceput fara autorizatie taierea copacilor de aici, care necesitau o autorizatie speciala. Pe el nimic nu il impiedica sa demoleze magaziile, sa dezafecteze fosa septica si sa ne intrerupa orice legatura cu lumea civilizata”, a mai spus ieseanca. Contactata telefonic pentru a oferi un punct de vedere in legatura cu aceasta situatie, Mihaela Botez sustine ca este proprietara acelui teren si ca a facut tot ce este posibil ca sa ajunga la o intelegere cu locatarii. „Noi am fost dati in judecata de acele familii. Am castigat la prima infatisare si suntem proprietarii acelui teren. L-am dat in folosinta familiilor in urma cu 10 ani si de la o masa si cateva scaune, s-a ajuns la construirea unui gard in spatele blocului. Ei mai au si intrarea din fata pe care o pot utiliza. Noi nu vrem decat sa elibereze terenul, pentru ca vrem sa construim acolo, avem un proiect. Le-am dat voie sa aiba acces la un metru si jumatate distanta de bloc, ceea ce nu au dreptul teoretic. Am fost de buna-credinta si nu i-am incurcat cu nimic”, a spus Mihaela Botez.

Adauga un comentariu