Actualitate

Sotul tinerei care a murit sub ochii medicilor face dezvaluiri uluitoare

Publicat: 02 iul. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sotul tinerei care a murit sub ochii medicilor face dezvaluiri uluitoare
1

@ Alin Irina, sotul tinerei care a murit pe masa de operatie in urma cu trei zile la Maternitatea Cuza Voda face dezvaluri uluitoare @ Madalina Irina era insarcinata in 32 de saptamani, sarcina obtinuta prin fertilizare in vitro, si a ajuns la maternitate pentru ca avea dureri @ In timpul celei de a doua operatii, pacientei i s-a pus sange neverificat @ Chirurgul vascular l-a intrebat pe sot daca Madalina Irina s-a lovit, deoarece artera renala era rupta intr-un mod ciudat @ Medicul obstetrician Irina Dumitrascu, care a monitorizat pacienta, nu a fost de gasit fiind plecat la un congres, dar nu a mai anuntat si pacienta

Sotul si rudele Madalinei Irina, tanara care a decedat pe masa de operatie la Maternitatea Cuza Voda din Iasi, fac dezvaluri socante despre modul cum s-au comportat si cum au actionat medicii in noaptea fatidica. Tanara care avea 38 de ani, insarcinata in 32 de saptamani, a venit pe data de 28 iunie, in jurul orei 11.00, insotita de sot, la Maternitatea Cuza Voda, pentru ca avea dureri.

Sarcina fusese obtinuta prin fertilizare in vitro la o clinica din Bucuresti. Pe toata perioada sarcinii Madalina Irina a fost monitorizata de dr. Irina Dumitrascu de la Maternitatea Cuza Voda din Iasi. In ziua de 28 iunie, pentru ca avea dureri, a contactat telefonic pe medicul obstetrician Dumitrascu care nu i-a raspuns nici la telefon, nici la sms. Mai mult, dr. Dumitrascu nici nu a anuntat-o ca pleaca la un congres la Bucuresti. Pentru ca durerile sotiei erau acute, sotul, Alin Irina, a sunat-o pe rezidenta dr. Dumitrascu. Aceasta l-a sfatuit sa mearga cu sotia la maternitate. Atunci au aflat ca medicul obstetrician si rezidenta se aflau la un congres in Bucuresti.

„In triaj i s-a facut un examen sumar, iar dr. Aursulesei (Dragos Aursulesei-n.r.) mi-a spus ca are copilul mort. A fost primul soc pentru mine. Au luat-o cu targa si au intrat in sala de operatie. Dupa vreo doua ore, cand a iesit din sala de operatie, dr. Aursulesei mi-a spus ca i-a scos si uterul, a doua lovitura pentru mine. I-au facut histerectomie. Eram pe hol la Reanimare si dr. Aursulesei mi-a spus sa nu imi fac griji ca starea sotiei este foarte buna. Medicul anestezist, dr. Rusu (Ileana Rusu-n.r.) mi-a spus ca sotia a avut mare noroc de dr. Aursulesei care a lucrat bine si rapid. Sotia era constienta, am vorbit cu ea si imi spunea ca are dureri mari si am linistit-o spunandu-i ca este normal dupa asa o operatie. Am vorbit din nou cu dr. Rusu care s-a aratat foarte deranjata de insistentele mele si ale rudelor. Era normal sa intrebam si sa ne asiguram ca se face absolut tot ce este necesar”, a declarat ing. Alin Irina. La internare pacienta a fost diagnosticata cu apoplexie utero – placentara si hematom retroplacentar.

Medicul Dumitrascu a ales congresul

Dupa aproximativ patru ore de la operatie, Alin Irina i-a trimis un sms medicului Irina Dumitrascu, prin care a informat-o despre situatia sotiei. „Dupa aproximativ 3 ore, am primit un sms de la dr. Dumitrascu, care mi-a spus ca ii pare rau, va suna si ea la maternitate si ca abia luni (ieri-n.r.) vine de la congres. Medicul Dumitrascu era medicul curant al sotiei mele. A plecat la congres fara sa lase pe cineva la care sa poata apela sotia, avea o sarcina de sapte luni obtinuta prin fertilizare invitro. Era corect sa o lase in grija altui medic si sa ne anunte ca pleaca din localitate”, a precizat Alin Irina.

Medicul anestezist a sustinut ca pacienta este foarte bine

Dupa operatia din ziua de 28 iunie, la ora 22.00 sotul a parasit salonul in care se afla sotia, la insistentele medicului anestezist Rusu care a tinut sa repete de nenumarate ori ca starea de sanatate a pacientei este foarte buna. „La un moment dat, dr. Rusu mi-a spus ca de ce nu i-am spus ca sotia sufera de stenoza mitrala. Am ramas socat. I-am spus ca nu are o asemenea suferinta si mi-a cerut sa-i aduc dosarul medical. Am mers acasa si am adus dosarul cu toate analizele pe care le-a facut sotia, cu fertilizarea in vitro. S-a uitat in dosar si mi-a reprosat ca dam banii pe prostii. I-am spus ca toate investigatiile medicale au fost facute la recomandarea dr. Irina Dumitrascu. A incercat din nou sa ma scoata din salon, dar am insistat sa mai raman. Am observat ca sotia avea pulsul marit. A recunoscut si dr. Rusu, dar mi-a spus sa nu imi fac griji. Imi spunea ca are 32 de ani de cand este medic anestezist si imi garanteaza ca totul o sa fie bine. Din nou mi-a reamintit ce mare noroc a avut sotia cu dr. Aursulesei. La ora 20.00 am plecat spre casa pentru a reveni a doua zi dis – de – dimineata”, a spus Alin Irina. La maternitate au fost si cele doua cumnate ale Irinei Madalina, ambele de profesie medic.

Pacienta a primit sange neverificat

In noaptea de 28 spre 29 iunie, in jurul orei 1.00, Alin Irina a fost sunat de soacra sa care i-a spus sa se duca de urgenta la spital. „Cand am ajuns pe holul de la sala de operatie si reanimare lumea, asistente, infirmiere, era agitata. M-am intalnit cu dr. Aursulesei care incerca sa vorbeasca cu un chirurg vascular care era plecat din tara. Am vazut-o pe sotia mea pe masa de operatie, cu ochii mari deschisi, cu o privire fixa si un tub in gura. In sala au fost patru medici, un chirurg, o doamna care era chirurg vascular, dr. Aursulesei si dr. Rusu, anestezist. Nu au existat 9 chirurgi asa cum au sustinut ei ulterior. Unde a fost acel chirurg urolog despre care spun medicii ca a fost in sala? Un chirurg, cred ca era cel generalist, nu stiu cum se numeste, mi-a spus ca nu o sa fie bine. Nimeni nu m-a informat ca la ora 22.00 a aparut acea hemoragie. Am aflat din presa. Doctorita Rusu mi-a spus ca are niste pungi de sange neverificat si daca sunt de acord sa le foloseasca pentru sotia mea. M-a informat ca ar putea sa ia hepatita si am fost de acord sa le foloseasca pentru a salva viata Madalinei. Au folosit o punga din opt. Doamna director Stamatin a declarat ca s-au pus zeci de litri de sange. Cum a putut sa faca asemenea afirmatie, daca eu am fost permanent acolo. I-am sugerat dr. Rusu sa ia sange de la mine si sa-i faca direct transfuzie sotiei. Nu a acceptat spunandu-mi ca nu au instrumentar si nu cunosc procedura. Era o procedura simpla. Dupa prima operatie am intrebat daca este nevoie de sange si mi s-a spus ca nu”, a declarat sotul Alin Irina. Este legal ca in maternitate sa existe sange neverificat? Este acesta administrat pacientelor?

Artera renala, rupta

Cand a iesit din sala de operatie, chirurgul vascular l-a intrebat pe Alin Irina daca sotia s-a lovit, pentru ca artera renala era rupta intr-un mod ciudat. „Pe la ora 4.10 – 4.30 din sala a iesit doctorita care era chirurg vascular si mi-a spus ca ea nu poate sa spuna nimic despre starea sotiei mele. Imediat, mi-a spus ca ea lucreaza de 18 ore fara sa se odihneasca. M-a intrebat daca sotia s-a lovit pentru ca artera renala era rupta intr-un mod ciudat. De asemenea, mi-a spus ca pe acolo curgea sange si ca ea si-a facut treaba. Mai mult, mi-a spus ca sotia mea era de 4 ore in midriaza. I-am spus ca stiu ce inseamna, moarte clinica. Doctorul Aursulei a iesit ultimul din sala si l-am intrebat ce se intampla. Am aflat ca sotia murise, dar el ne-a atras atentia ca este plin de sange pe halat. Totul a fost un cosmar”, a spus Alin Irina.

Hematomul  retroperitoneal, ignorat de medici?

In comunicatul de presa, prof. dr. Maria Stamatin, director medical la Maternitatea Cuza Voda din Iasi, a mentionat: „pacienta in varsta de 38 ani, sarcina 32 saptamani, fertilizare in vitro, trombofilie tratata cu anticoagulant pe tot parcursul sarcinii”. Sotul a fost surprins de declaratia directorului medical, deoarece sotia sa nu suferea de trombofilie. „Madalina nu avea aceasta afectiune. Medicul i-a prescris un tratament preventiv pentru a elimina riscul sa apara aceasta trombofilie. Ea nu a fost diagnosticata cu trombofilie. In timpul interventiei de cezariana si ulterior de histerectomie, intraoperator s-a constatat un hematom retroperitoneal de dimensiuni reduse, dupa cum sustine prof. dr. Maria Stamatin. Ce s-a intamplat cu acest hematom? S-a spus ca fatul era mort de cateva zile, ceea ce nu este adevarat. Cu o zi inainte de a veni la maternitate, sotia mea a mers la serviciu sa-si vada colegele, a simtit miscarile fatului. Nu este adevarat ca fatul era mort de cateva zile”, a spus ing. Alin Irina. Tot in comunicatul de presa, prof. dr. Maria Stamatin mentioneaza ca acel hematom retroperitoneal de dimensiuni reduse ajunge la dimensiuni mari, descoperire pe care medicii au facut-o cand pacienta a fost dusa din nou in sala de operatie, la ora 22.00, cand aparuse hemoragia importanta pe tubul de dren si starea de sanatate a pacientei s-a agravat. „… la ora 22.00 cand apare hemoragia importanta pe tubul de dren si alterarea grava a starii generale se decide laparotomie de urgenta (intraoperator se constata un hematom retroperitoneal de mari dimensiuni si o plaga anflatuoasa de aproximativ 1 cm la nivelul unui ram venos polar renal stang…”, se arata in comunicat.

Plangere la Colegiul Medicilor

Familia va depune plangere la Colegiul Medicilor in prima faza impotriva prof. dr. Maria Stamatin si a dr. Irina Dumitrascu. „Initial vom face plangere la Colegiul Medicilor impotriva prof. dr. Maria Stamatin care a mediatizat si divulgat numele pacientei in mass-media fara a avea acordul familiei si a denaturat situatia reala. De asemenea, vom depune plangere si impotriva dr. Irina Dumitrascu pentru supravegherea superficiala a pacientei. Vom decide ulterior ce urmeaza sa facem in continuare”, a spus Alin Irina.

Adauga un comentariu