Actualitate

DEZVALUIRI HALUCINANTE! Un frizer din Iasi este cel mai bun agent sub acoperire al politiei – FOTO, VIDEO

Publicat: 14 aug. 2013
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Un frizer din Iasi a ajuns la performanta de a baga dupa gratii patru traficanti de droguri dintr-un foc @ Un elev in clasa a IX-a, de la Colegiul National Garabet Ibraileanu din Iasi, se tundea frecvent la salonul de fite la care lucreaza colaboratorul sub acoperire al politiei, fara sa banuiasca ce-l asteapta @ Frizerul, adica omul politiei, i-a propus sa faca o afacere cu droguri si asa s-a ajuns la liderul retelei @ Reporterii BZI au intrat in posesia unor informatii de-a dreptul uluitoare despre modul in care s-a dispus arestarea traficantilor @ Elevii de la mai multe licee de renume din Iasi erau aprovizionati cu droguri de aceasta retea@ „Am ajuns in aceasta situatie din cauza anturajului. Vreau sa ma lasati sa-mi dau examenul de bacalaureat. Va rog frumos sa-mi redati libertatea”, a declarat unul dintre acuzati

Reporterii BUNA ZIUA IASI au intrat in posesia unor informatii explozive despre modul in care structurile de combatere a crimei organizate actioneaza pentru anihilarea retelelor care se ocupa cu traficul de droguri in Iasi. Pentru multi oameni de rand, agentul sub acoperire pare a fi doar un personaj de film. Pentru procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), acestia reprezinta principala sursa de descoperire a tranzactiilor ilegale care au loc pe piata neagra. La Iasi, reteaua de colaboratori sub acoperire, de informatori sau de investigatori este una dintre cele mai eficiente din Romania. Acesta este unul dintre motivele pentru care Iasul s-a aflat ani la rand pe primul loc in tara in ceea ce priveste combaterea infractionalitatii organizate.

Cum a devenit omul politiei

Stefan, agentul descoperit de reporterii BZI, lucreaza ca frizer la unul dintre cele mai cunoscute saloane de infrumusetare din Iasi. La un moment dat, a avut probleme cu consumul de droguri si asa a ajuns in vizorul anchetatorilor. De la consum a fost doar un pas pana la traficul de droguri. Le-a dat de cateva ori si prietenilor sai, sa consume din drogurile lui. In momentul in care a fost prins, avea doua variante: sa accepte o colaborare cu ofiterii de politie sau sa se aleaga cu dosar penal si eventual cu o condamnare. A ales prima varianta si astfel a fost racolat in randurile colaboratorilor sub acoperire. Avand in vedere ca este un salon de fite, acolo vin, in special, copiii de bani gata sau tineri care prefera sa evite frizeriile de cartier. Practic, vin oameni care au mai multi bani decat media, oameni ce isi permit sa cumpere si droguri.

Pasiune comuna: drogurile

Andrei Ilie, de 19 ani, este elev la Colegiul National Garabet Ibraileanu din Iasi, in clasa a XII-a, si provine dintr-o familie de oameni cumsecade. El se tundea frecvent la Stefan si astfel a intrat in tot felul de discutii cu acesta. In urma cu aproximativ doua luni, cei doi au descoperit ca au o pasiune comuna: drogurile. Frizerul i-ar fi propus lui Andrei Ilie sa intre intr-o afacere din care ar putea scoate bani frumosi si repede. I-a spus sa-i dea numele unui traficant, care detine o cantitate mai mare de droguri, pentru a le comercializa. Frizerul avea deja si cumparatorul pentru aceasta afacere: un investigator sub acoperire, care lucreaza in cadrul Inspectorului Judetean al Politiei de Frontiera. Acest investigator apare in dosar sub numele de cod Cosmin.

Cum a fost anihilata reteaua

In momentul in care a auzit de aceasta afacere, Andrei Ilie i-a povestit totul prietenului sau Iulian Florin Iacob, elev in clasa a XI-a tot la Garabet Ibraileanu. Acesta din urma l-a contactat pe un alt prieten de-al sau, Petrica Gherca, de 18 ani. La randul sau, Gherca i-a povestit despre aceasta afacere lui Ioan Liviu Matasel, de 28 ani. Acesta este considerat a fi liderul retelei si cel care putea face rost de o cantitate mai mare de droguri. Matasel procura drogurile din Suedia si Italia prin intermediul unor prieteni apropiati si le vindea pe piata neagra din Neamt si din Iasi. Cand a auzit de afacerea propusa de frizer, Matasel n-a stat prea mult pe ganduri. A negociat, chiar in cadrul unor discutii telefonice, vanzarea unei cantitati de peste o jumatate de kilogram de droguri.

Evident, convorbirile telefonice au fost interceptate. Pe data de 9 august 2013, a avut loc flagrantul organizat de anchetatori ca la carte. Toti cei patru tineri mentionati au mers sa se intalneasca cu investigatorul sub acoperire, intr-un bar denumit Route E85. Mai exact, s-au intalnit cu cel despre care frizerul le spusese ca vrea sa cumpere drogurile. „La data de 9 august 2013, numitii Matasel Ioan Liviu, Ilie Andrei, Iacob Iulian Florin si Gherca Petrica s-au deplasat la barul Route E85, unde in urma discutiilor avute cu investigatorul, au vandut acestuia cantitatea de 550 grame canabis cu suma de 16.000 lei. Dupa realizarea tranzactiei au intervenit organele de politie, care au realizat flagrantul”, au precizat procurorii de la DIICOT Iasi. La perchezitii, a fost gasit un cantar folosit pentru comercializarea drogurilor, dar si cantitati mici de canabis.

Acuzatul: „Promit ca n-o sa mai gresesc niciodata”

Cei implicati au fost arestati pentru 25 de zile la cateva ore dupa organizarea flagrantului. Ieri, cei patru tineri au fost adusi la Curtea de Apel Iasi pentru a solicita punerea in libertate. Toti au dat vina pe anturaj. Avocatii au sustinut ideea provocarii din partea investigatorului sub acoperire. „Daca n-ar fi existat aceasta provocare, tinerii n-ar fi cazut in aceasta capcana a traficului de droguri. Toti au varste fragede si nu au constientizat ceea ce fac. Investigatorul sub acoperire si-a depasit atributiile”, a precizat unul dintre avocatii traficantilor.
„Interesul urmaririi penale este acela de a proteja ordinea publica. Daca ar fi lasati in libertate, s-ar produce o dezordine publica, s-ar crea un sentiment de insecuritate sociala. Sub nicio forma nu poate fi vorba de o provocare din partea investigatorului sub acoperire. Ei i-au propus acestuia sa-i vanda drogurile, dar la momentul acelei discutii, acesta nu avea asupra sa banii necesari”, a precizat, in replica, procurorul DIICOT, care se afla in sala de judecata. Acuzatii au inceput sa planga si sa sustina ca anturajul a fost de vina. „Eu am fost consumator de droguri. Am ajuns in aceasta situatie din cauza anturajului. Vreau sa ma lasati sa-mi dau examenul de bacalaureat. Va rog frumos sa-mi redati libertatea”, a declarat Andrei Ilie.

„Promit ca n-o sa mai gresesc niciodata. N-o sa ma mai ating niciodata de droguri. Am inteles cat de mult am gresit”, a declarat Florin Iacob. „Daca nu era anturajul, nu ajugeam aici. Va rog sa ma cercetati in stare de libertate. Am gresit”, a declarat Petrica Gherca.
„Am un copil mic, care plange dupa mine. Am o familie de intretinut. Nu reprezint in pericol social”, a declarat Liviu Matasel. Trebuie mentionat ca acesta din urma lucreaza in Italia si in ultimii ani de zile a avut un salariu mediu lunar de 2.800 euro. Ieri dupa-amiaza, judecatorii au decis ca cei patru trebuie sa ramana in spatele gratiilor.

Adauga un comentariu