Actualitate

La usa acestui medic din Iasi este coada ca la Sfintele Moaste. Toti vor sa ajunga la el

Publicat: 06 mai 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
La usa acestui medic din Iasi este coada ca la Sfintele Moaste. Toti vor sa ajunga la el
1

@ Medicul este cautat si de pacienti din strainatate @ Fara programare nu ai ce cauta la usa cabinetului @ Inclusiv sugarii sunt adusi la medicul specialist @ Este singurul cabinet de specialitate din tara care beneficiaza de o dotare cu echipamente medicale de inalta performanta

Daca pentru acest medic din Iasi ziua ar avea 48 de ore, tot nu ar fi de ajuns pentru a consulta si tratat toti pacientii care vin zilnic, din toate judetele tarii si chiar din strainatate. Pentru ca pacientii sunt foarte multumiti de serviciile medicale oferite de medicul respectiv, vestea s-a raspandit in toate colturile tarii. Medicul specialist Sebastian Cozma conduce Centrul de audiologie si vestibulogie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iasi, al doilea din tara dupa cel din Bucuresti, dar unic in ceea ce priveste dotarea cu echipamente medicale de ultima generatie.

Serviciul medical a fost infiintat in anul 2010 pentru pacientii, copii si adulti, cu probleme de auz si vertij vestibular. In cadrul Compartimentului de audiologie si vestibulogie se desfasoara programul national de screening al surditatii la nou-nascuti, pentru a fi depistati inca de la nastere. Este poate cea mai aglomerata unitate medicala din sistemul sanitar iesean. Nicio consultatie nu se efectueaza fara o programare din timp si, uneori, apar discutii in randul pacientilor, pentru ca trebuie sa mai astepte o perioada pana cand ajung in cabinetul medicului Sebastian Cozma. Cu greu, conducerea spitalului a reusit, de aproximativ doi ani, sa angajeze al doilea medic, o tanara dornica sa lucreze in acest domeniu extrem de solicitant. Nu de putine ori, la usa medicului Cozma asteapta mame cu sugari in brate. Pentru un copil, un bilant medical poate dura doua ore, dupa care medicul trebuie sa acorde alte minute bune pentru discutia cu parintii, sfaturi, eventual alte analize.

„Este posibil sa fie si pacienti nemultumiti din cauza ca asteapta mult timp, dar Compartimentul de audiologie si vestibulogie este foarte solicitat. Avem cea mai performanta dotare din tara si toti pacientii vin la Iasi si vor sa fie consultati, investigati si tratati de medicul Cozma. Toti il cauta pe el. Am suplimentat personalul cu inca un medic, doua asistente medicale si un bioinginer. In acest compartiment se fac investigatii complexe, de durata. Pacientii nu sunt inca obisnuiti cu programarile. In acest serviciu nu se poate lucra fara programare. Tot la medicul Cozma se fac si investigatiile dinainte de interventia de implant cohlear. Dupa operatie, bolnavul merge tot la Compartimentul de audiologie si vestibulogie unde va fi monitorizat. Avem pacienti care au facut interventia de implant cohlear in strainatate si apoi au dorit sa mearga la dr. Cozma pentru urmarirea evolutiei. Avem si tura de dupa-amiaza. Facem tot posibilul sa rezolvam toti pacientii”, a declarat ec. Carmen Cumpat, managerul Spitalului de Recuperare din Iasi.

Greu de gasit specialisti

Medicul Sebastian Cozma a propus conducerii spitalului extinderea spatiului unde functioneaza Compartimentul de Audiologie si Vestibulogie, dar in spital nu exista posibilitati. „Spatiul din spital este valorificat la maximum. Medicul Cozma a propus sa ne extindem compartimentul prin construirea unei cladiri pe spatiul verde din curte. Deocamdata nu pot sa fac o asemenea investitie, pana cand nu am certitudinea ca exista personal calificat. Ne intereseaza foarte mult resursa umana. Nu pot sa fac investitie de asemenea anvergura, cu dotarea corespunzatoare, si sa nu o putem folosi. La un moment dat, medicul Cozma a avut o discutie la Universitatea de Medicina, pentru introducerea specialitatii audiometrie la rezidentiat, dar nu s-a concretizat nimic”, a precizat managerul spitalului.

Audiologia este un domeniu complementar specialitatii ORL, care deserveste pacientii cu probleme de auz si de dezvoltare a vorbirii. Serviciile oferite sunt: bilanturi de diagnostic, stabilirea recomandarii medicale terapeutice sau protezare auditiva si controlul performantei pacientilor cu proteze conventionale sau proteze implantabile. Vestibulogia se ocupa de investigarea si patologia sistemului vestibular, de echilibru. Pacientii cu ameteli si tulburari de echilibru beneficiaza de metode de diagnostic si tratament moderne. In anul 2000, la Clinica ORL din cadrul Spitalului de Recuperare s-a efectuat primul implant cohlear din Romania, iar in 2008 s-a facut, in premiera nationala, un implant cohlear la ambele urechi, unde medicul specialist Sebastian Cozma a avut o contributie importanta.

Adauga un comentariu