Eveniment-Social

Unul dintre cei mai cunoscuti profesori din Iasi, condamnat de judecatori

Publicat: 29 mart. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unul dintre cei mai cunoscuti profesori din Iasi condamnat de judecatori
1

@ O sentinta ramasa definitiva ieri la Curtea de Apel Iasi creeaza dezbateri intense in sistemul juridic iesean @ Profesorul Dorin Popa, de la Facultatea de Litere, a fost condamnat pentru ucidere din culpa intr-un dosar cu multe semne de intrebare @ In prima faza, procurorii nici macar nu l-au trimis in judecata @ El a fost obligat sa plateasca si despagubiri banesti

Magistratii de la Curtea de Apel Iasi au respins recursul formulat de profesorul Dorin Popa impotriva deciziei prin care a fost condamnat la o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare. De asemenea, acesta trebuie sa plateasca familiei victimei despagubiri in valoare de 200.000 de lei.

Decizia luata ieri la Curtea de Apel Iasi ridica mari semne de intrebare mai ales in contextul in care, pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, se afla o cerere de stramutare care inca nu a fost judecata. Accidentul de circulatie in urma caruia a fost pus sub acuzare profesorul Dorin Popa, din cadrul Departamentului de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, al Facultatii de Litere de la Universitatea Al. I. Cuza, a avut loc pe 10 decembrie 2004. Pe data de 12 martie 2008, procurorii au considerat ca profesorul nu se face vinovat in nici un fel de comiterea accidentului, iar culpa apartine baiatului, care ar fi traversat prin loc nepermis. Procurorii si-au bazat argumentatia prin care l-au scos de sub acuzare pe Dorin Popa pe o expertiza care arata ca masina condusa de acesta circula cu o viteza de 43 kilometri la ora. La cateva luni dupa aceasta rezolutie a procurorilor, cand a fost redeschis dosarul, Dorin Popa a fost trimis in judecata pentru ucidere din culpa. Judecatoria l-a condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare, iar solutia e definitiva de ieri.

Victima a plecat singura la spital

„In sentinta pronuntata de judecatorul Mocanu, pe fond, nu este mentionat nici un singur articol din legea privind circulatia pe drumurile publice pe care sa îl fi încalcat. Aveam cu 20 de km sub viteza legala maxima admisa, accidentul nu a avut loc pe trecerea pentru pietoni, nu eram în stare de ebrietate, nu am fugit de la locul accidentului, i-am acordat primul-ajutor celui accidentat, am chemat Salvarea si Politia. Cu toate acestea, sunt condamnat la una dintre cele mai mari pedepse pronuntate în astfel de cazuri – mai mare chiar si decât în cazul unor soferi care fie erau beti, fie au parasit locul accidentului, fie circulau cu viteza”, a precizat ieri Dorin Popa. „Din cauza presiunii enorme pe care a creat-o familia victimei – prin greve în fata institutiilor publice, prin aparitii frecvente la posturile de televiziune din Iasi si din tara – judecatorii s-au simtit obligati sa-si repare prejudiciul de imagine pe seama cazului meu. Victima a plecat pe picioare la spital, la Neurochirurgie, unde nu au fost identificate probleme, astfel încât ar fi fost trimis acasa, daca nu as fi sunat si nu as fi insistat sa fie dus si la Sf. Spiridon pentru un control mai amanuntit. Citind rechizitoriul, crezi ca pietonul a murit pe loc, imediat dupa producerea accidentului, desi la dosar exista extrase dupa internarile la cele doua spitale, dupa apelurile efectuate la 112”, a completat cadrul didactic universitar.

Adauga un comentariu