Boli si tratamente

10 factori care cresc riscul epilepsiei

Publicat: 04 dec. 2011
7

Epilepsia este o dereglare a sistemului nervos, care produce descarcari bruste si intense de activitate electrica in creier. Aceasta activitate electrica anormala de la acest nivel se manifesta clinic prin convulsii care afecteaza controlul muscular, al miscarii, al vorbirii, al vederii sau chiar al cunostintei.

Persoanele cu epilepsie au convulsii repetate, care apar de-a lungul vietii si care, fara tratament corect, devin mai severe si mai frecvente in timp. Tratamentul implica, cel mai adesea, administrarea zilnica a unor medicamente specifice. Cand medicatia simpla nu controleaza accesele unei persoane, trebuie sa se incerce chirurgia, o dieta speciala (dieta ketogenica), un dispozitiv de stimulare nervoasa sau o combinare a acestora.

Nu toti cei care au convulsii au si epilepsie. Uneori, accesele sunt rezultatul unui traumatism sau al unei agresiuni sau al altor boli, fara legatura cu epilepsia. In aceste cazuri, persoana nu mai are crize o data ce a disparut cauza care le provoca. Prin urmare, epilepsia este o dereglare cronica, pe termen lung, care cauzeaza crize convulsive repetate, in absenta tratamentului si, uneori, chiar in ciuda tratamentului.

Desi epilepsia este uneori rezultatul altor boli, de cele mai multe ori, cauza este necunoscuta. Epilepsia incepe cel mai adesea in copilarie sau dupa varsta de 60 de ani, desi se poate dezvolta la orice varsta.

Factori care cresc riscul epilepsiei
– un caz de epilepsie in familie;
– o rana serioasa la cap (o fractura de os sau o rana in profunzimea creierului), cu pierderea cunostintei sau amnezie pentru mai mult de 24 de ore; cu cat mai grava este rana, cu atat mai mare este riscul;
– o lovitura sau boli care sa afecteze vasele de sange din creier;
– tumora cerebrala;
– infectie a creierului, cum este encefalita sau meningita;
– intoxicatii voluntare sau involuntare cu plumb, alte toxice sau fum;
– probleme de dezvoltare a creierului inainte de nastere;
– consumul de alcool sau droguri pe o perioada lunga de timp;
– convulsii febrile in copilarie;
– boala Alzheimer.

Epilepsia se poate insa dezvolta chiar daca o persoana nu prezinta nici unul dintre factorii de risc enumerati mai sus. Aceasta este valabila mai ales in multe forme de epilepsie infantila.

Tipuri de epilepsie
Sunt doua tipuri de baza ale convulsiilor de natura epileptica:

1. Convulsiile partiale sau localizate incep intr-un anume loc in creier. Ele pot afecta starea de constienta sau doar o parte a corpului sau pot progresa si afecta tot corpul.

2. Convulsiile generalizate incep pe toata suprafata creierului si pot afecta tot corpul. La cei care au convulsii generalizate, este imposibil sa stabilesti care este locul de unde porneste aceasta.

Diferentierea este insa importanta, intrucat convulsiile partiale sunt tratate diferit de cele generalizate, tocmai aceasta diferenta fiind un factor-cheie in stabilirea unui tratament corect.

Sunt mai multe tipuri de epilepsie care pot cauza convulsii localizate sau generalizate. O clasificare este dificil de facut. Diferitele tipuri pot avea mai mult decat o cauza, pot provoca mai mult decat un anume tip de convulsie si pot afecta diferite persoane in moduri diferite.

Epilepsia care cauzeaza convulsii partiale, de exemplu, poate lua mai multe forme – depinde de care parte a corpului a fost afectata.

Iata cateva tipuri de epilepsie cu convulsii:

– Epilepsia infantila cu focar benign;
– Absentele epileptice infantile si juvenile;
– Spasmele infantile (sindromul West);
– Epilepsia mioclonica juvenila;
– Sindromul Lennox-Gastaut;
– Epilepsia de lob temporal (cea mai comuna forma de epilepsie la adulti).

Epilepsia nu este o forma de retardare mentala sau o boala mentala. Desi cateva forme de epilepsie infantila sunt asociate cu inteligenta sub-medie si probleme de dezvoltare fizica si mentala, epilepsia nu cauzeaza aceste probleme. Convulsiile pot parea ciudate si pot speria, dar ele nu fac o persoana nebuna, violent sau periculoasa.

Epilepsia si convulsiile pe care aceasta le cauzeaza pot deranja independenta unei persoane, respectul de sine si calitatea vietii. Unii oameni cu epilepsie pot avea greutati in obtinerea carnetului de sofer. Pentru femeile cu epilepsie, sarcina poate fi mai complicata sau mai dificila. Copiii cu epilepsie pot avea probleme la scoala. Adultii cu epilepsie pot avea alegeri limitate in ceea ce priveste cariera, deoarece ei nu pot face anumite lucruri. Copiii si adultii pot fi confruntati cu discriminarea in scoala, la lucru si in ce priveste viata sociala, din cauza conceptiilor gresite si a fricii vizavi de epilepsie.

Din fericire, tratamentul de astazi, corect administrat, le permite bolnavilor sa isi controleze convulsiile si sa faca fata bolii. 

Adauga un comentariu