Stiri medicale

12 minute de sport pe zi, suficiente pentru a îmbunătăți sănătatea metabolică

Publicat: 19 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
12 minute de sport pe zi suficiente pentru a îmbunătăți sănătatea metabolică
Această scurtă sesiune de activitate fizică a avut un impact pozitiv asupra a peste 80% din metaboliții circulanți

Perioadele scurte de exerciții de intensitate ridicată, de doar 12 minute pe zi, ar fi suficiente pentru a îmbunătăți unii indicatori de sănătate metabolică, potrivit unui nou studiu științific.

Într-un studiu publicat în jurnalul de specialitate Circulation, cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (MGH, Statele Unite) au raportat că aproximativ 12 minute de exerciții cardio-respiratorii au avut un impact semnificativ asupra metabolismului. Mai precis, această scurtă sesiune de activitate fizică a avut un impact pozitiv asupra a peste 80% din metaboliții circulanți, în special metaboliții implicați în rezistența la insulină (glutamat, de exemplu) și în lipoliză, cu alte cuvinte arderea grăsimilor.

Asadar nu este nevoie să vă antrenați ore în șir pentru a observa beneficii asupra sănătății metabolice și astfel reduceți, chiar ușor, riscul de supraponderalitate, diabet sau prediabet. Gregory Lewis, directorul insuficienței cardiace la MGH și co-autor al studiului, a comentat:

„Ceea ce ne-a frapat au fost efectele pe care un exercițiu scurt le poate avea asupra nivelurilor circulante ale metaboliților care guvernează funcțiile cheie ale corpului, cum ar fi rezistența la insulină, stresul oxidativ, capacitatea de reacție vasculară, inflamația și longevitatea.”

De ce doar 12 minute de sport pe zi sunt suficiente pentru a îmbunătăți sănătatea metabolică?

Studiul s-a bazat pe datele din Studiul Framingham Heart și a constat în măsurarea nivelurilor sanguine a 588 de metaboliți înainte și imediat după aproximativ 12 minute de sport de intensitate ridicată la 411 participanți. Eșantionul a fost compus din 63% femei și persoane între 45 și 61 de ani. Echipa de cercetare a detectat apoi modificări pentru 502 din 588 de metaboliți și pentru care nivelurile măsurate în repaus au fost asociate cu patologii cardiometabolice (diabet, patologie cardiacă etc.), noteaza Sante Magazine.

Cercetătorii citează în special glutamatul, un metabolit legat de diabet, boli cardiovasculare și longevitate redusă, un metabolit a cărui concentrație sanguină a scăzut cu 29% după exerciții. Un alt exemplu este cel al acidului dimetil guanidino valeric sau DMGV, un metabolit legat de un risc crescut de diabet și boli hepatice, a cărui concentrație a scăzut cu 18%. Studiul a arătat, de asemenea, că alți factori cheie, cum ar fi sexul și indicele de masă corporală (IMC), ar putea cumva diminua beneficiile exercițiilor asupra metabolismului.

Pe lângă faptul că indeamnă la exerciții fizice, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, acest studiu relevă că concentrația sanguină a mai multor metabolici poate fi un bun indicator al formei fizice a unui individ, în același mod in care alte teste de sânge ne pot spune despre sanatatea ficatului sau rinichilor, spun cercetătorii.

„De exemplu, nivelurile scăzute de DMGV pot însemna că individul este foarte activ din punct de vedere fizic”, a comentat Matthew Nayor, co-autor al studiului.

Adauga un comentariu