Boli si tratamente

3 cauze pentru amorteala mainilor si picioarelor

Publicat: 18 mai 2021
femeie cu mana amortita
Radiculopatia este o afecțiune legată de compresia unei rădăcini nervoase.

Mai multe patologii pot crea simptome de amorteala și furnicături la nivelul mainilor si picioarelor. De obicei, cauzele sunt nervoase și / sau de origine vasculară. Vom discuta aici trei patologii care pot provoca acest tip de simptome.

Tunelul carpian

Sindromul tunelului carpian este cauzat de compresia nervului median, un nerv periferic la nivelul membrului superior. Cauzele acestei comprimări sunt multiple (idiopatice, legate de modificări patologice în structurile tunelului, legate de cererea excesivă de mobilitate a încheieturii mâinii).

Principalele simptome sunt:

Amorțeală sau furnicături în distribuția nervului median (degetul mare, indexul, mijlocul și jumătatea degetului inelar)
Simptome crescute cu aderență susținută
Simptome crescute noaptea
Durere asemănătoare arsurilor în zona nervoasă
Slăbiciune musculară

Răspunsul la tratament, dacă diagnosticul este pus devreme, este de obicei pozitiv.

Radiculopatie

Corpul nostru are 31 de perechi de rădăcini spinale, dintre care 8 sunt cervicale. Rădăcinile își au originea în măduva spinării și trec între fiecare nivel vertebral pentru a se uni cu extremitățile. Rădăcinile anterioare sunt motorii, în timp ce rădăcinile posterioare sunt sensibile.

Radiculopatia este o afecțiune legată de compresia unei rădăcini nervoase. Este adesea legata de implicarea discului, osteoartrita, instabilitate etc. Poate apărea la toate nivelurile coloanei vertebrale, dar este mai frecventă în zonele lombare și cervicale.

Principalele simptome sunt:

Durere într-o distribuție radiculară (variabilă în funcție de rădăcina afectată);
Deficitul motor (slăbiciune sau paralizie în funcție de afecțiune);
Deficitul sensibil (amorțeală, șocuri electrice);
Reproducerea durerii prin mișcări tensionante ale rădăcinii;

Sindromul de evacuare toracică

Sindromul de evacuare toracică este cauzat de compresia structurilor neurovasculare care sunt prezente în regiunea cervico-toraco-brahială, situată la baza gâtului. Există două categorii de sindrom de ieșire toracică: forma vasculară (arterială sau venoasă) sau forma neurologică (cea mai frecventă). Mai mulți factori pot predispune la acest tip de problemă: o coastă suplimentară, un proces transversal alungit, scolioză cervico-dorsală, factori posturali etc.

Durere care poate fi prezentă la nivelul gâtului, feței, pieptului, umărului și / sau membrului superior
Amorțeală sau furnicături la nivelul membrului superior
Senzație absentă sau modificată
Slăbiciune musculară
Oboseala
Senzație de greutate la nivelul membrului superior
Modificarea culorii și / sau a temperaturii membrului superior
Simptome crescute cu creșterea membrelor

Dacă aveți întrebări cu privire la starea dumneavoastră de sănătate sau credeți că aveți una dintre aceste patologii, este întotdeauna mai bine să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru a efectua o evaluare detaliată a stării dumneavoastră și, astfel, să administrați tratamentul adecvat.

Adauga un comentariu