Prima pagină » Radio » Actualitate » 3 rugăciuni de dimineaţă, pe care e bine să le rosteşti în fiecare zi

3 rugăciuni de dimineaţă, pe care e bine să le rosteşti în fiecare zi

09 iul. 2021, 14:03, 1 ,
BZI.ro, în Radio

De mici suntem învăţaţi că e bine să ne rugăm zilnic. Putem citi diverse rugăciuni sau Îi putem spune Lui Dumnezeu ce ne dorim în cuvintele noastre. De asemenea, suntem învăţaţi că e bine să începem ziua cu rugăciune şi să o încheiem cu rugăciune. Pe internet şi în cărţile religioase găsim o mulţime de cuvinte frumoase. Haideţi să citim astăzi, dar și în oricare altă zi, 3 rugăciuni de dimineaţă.

Sunt scurte, ideal de rostit mai ales de către persoanele cu un ritm de viaţă agitat, care trebuie să se împartă intre serviciu, casa şi familie. Ia-ţi 5 minute de pauză dimineaţa, înainte de cafea, când toată lumea din casă încă doarme, şi citeşte-le în linişte. Poţi să aprinzi şi candelă. De asemenea, este bine ca săptămânal, iar dacă nu poţi măcar lunar, să mergi la Sfântul Maslu sau la anumite slujbe de dezlegare. Te vei simţi mai bine după aceea, mai eliberat.

3 rugăciuni de dimineaţă

Rugăciunile au fost scrise de persoane credincioase şi ne sunt transmise din generaţie în generaţie. În opinia duhovnicilor, rugăciunea de dimineaţă e un moment bun de a stabili o conexiune cu divinitatea. Părintele Cleopa considera rugăciunile de dimineaţă ca fiind „rugăciunile de arginţi”, pentru că „rugăciunea de dimineaţă o numesc «de argint» fiind amestecată cu oarecare griji şi gânduri, iar cea din timpul zilei o numesc «de aramă» pentru mulţimea grijilor şi a gândurilor pământeşti care slăbesc mult puterea rugăciunii”.

Dacă nu ai timp chiar deloc, atunci rostește măcar rugăciunea „Tatăl Nostru” de câte ori poți, și nu doar dimineața, ci oricând ai timp. Poți spune, de asemenea, și rugăciunea inimii (Doamne, Iisus Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluește-mă pe mine, păcătosul).

Prima rugăciune

Iată cu ce să începi:

Ţie, Dumnezeul şi Făcătorului meu în Treime Sfântă slăvit, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, mă închin, Îţi încredinţez sufletul şi trupul meu şi mă rog: Tu mă binecuvântează, Tu mă miluieşte, şi de orice rău lumesc, diavolesc şi trupesc mă izbăveşte. Şi dă-mi cu pace, fără de păcat să petrec ziua aceasta, întru slava Ta şi spre mântuirea sufletului meu. Amin.

A doua rugăciune

Apoi continuă cu aceasta:

Slavă Ţie, împărate, Dumnezeule Atotputernice, Care cu purtarea Ta de grijă cea Dumnezeiască şi de oameni iubitoare, m-ai învrednicit pe mine păcătosul şi nevrednicul, a mă scula şi a dobândi intrare în Sfântă Casa Ta, primeşte, Doamne, şi glasul rugăciunii mele ca şi al Sfintelor şi înţelegătoarelor Tale puteri, şi binevoieşte ca din inimă curată şi cu duh de umilinţă, să Ţi se aducă Ţie laudă din necuratele mele buze, ca şi eu să mă fac părtaş fecioarelor înţelepte cu luminată făclie a sufletului meu şi să Te slăvesc pe Tine Dumnezeu Cuvântul, Cel slăvit în Tatăl şi în Duhul Sfânt. Amin.

A treia rugăciune

Încheie rugăciunea de dimineaţă cu paragraful de mai jos:

Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, care pretutindeni eşti şi toate le împlineşti/ Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte de toată întinarea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *