WoW!

Superstiţii şi tradiţii de Sfinţii Trei Ierarhi

Publicat: 29 ian. 2020

SFINŢII TREI IERARHI: Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur sunt prăznuiţi în fiecare an pe 30 ianuarie. Credinţă populară spune că cine munceşte în această zi poate să orbească. Tot acum, tinerele trebuie să postească pentru a avea o căsnicie fericită.

SFINŢII TREI IERARHI, cei mai mari păstori ai creştinătăţii

În ziua de 30 ianuarie, cei trei ierarhi, consideraţi de posteritate ca fiind cei mai mari învăţători şi păstori din istoria creştinătăţii şi modele de viaţa duhovnicească, sunt sărbătoriţi cu mare fast în lăcaşurile creştine din întreaga lume. Odată cu darul “tălmăcirii” Sfintelor Scripturi, cei trei ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur au urcat şi înaltă treaptă a arhieriei şi credinţei creştine. De atunci, învăţătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre, aşa cum a fost desăvârşită de ei.

De aceea, secolul al IV-lea al erei creştine este denumit “Secolul de aur al creştinismului”. Ierarhii i-au cerut în vis unui episcop să fie prăznuiţi împreună În secolul al XI -lea, la Constantinopol a început dispută referitoare la faimă celor Trei Ierarhi. Pentru prima dată, creştinii şi-au pus întrebarea: ”Care este cel mai mare dintre cei Trei ierahi?” Disputele au continuat ani în şir până când, ierarhii i-au apărut pe rând, în vis, episcopului Euhaitelor, Sfântul Ioan Mauropous.

SFINŢII TREI IERARHI, cei mai mari păstori ai creştinătăţii

În anul 1084, acelaşi episcop i-a visat pe cei trei ierarhi împreună. Aceştia l-au rugat să le orânduiască o singură zi de prăznuire, pentru că nevoinţa lor, cât au fost în viaţă, a urmărit acelaşi scop: să-i împace pe oameni şi să aducă în lume pacea şi unirea.

“După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem şi nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare dintre noi, la timpul său, îndemnaţi de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, aşa am învăţat. Nu este între noi unul întâi şi altul al doilea. De chemi pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, sculându-te, porunceşte celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Că nevoinţa noastră, cât am fost în viaţă şi după moarte, a fost să împăcăm pe oameni şi să aducem în lume pace şi unire. Împreunează-ne, dar făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi şi înştiinţează cu aceasta pe creştini că noi, în faţa lui Dumnezeu, una suntem.”

SFINŢII TREI IERARHI, TRADIŢII ŞI SUPERSTIŢII

La sate se obişnuieşte ca în această zi de sărbătoare închinată celor trei sfinţi să se facă praznice de pomenire a morţilor din familiile credincioşilor, iar fetele tinere se roagă şi ţin post o avea o căsnicie fericită. Tot tradiţia populară mai spune că cine va lucra în această zi, nu-i va merge bine „în ale casei” şi poate să orbească. Se crede că pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul care nu a încolţit din toamnă. În tradiţia populară se spune că de astăzi se schimbă vremea. De-acum, se zice că „se strâmbă pârtiile”, iar vremea dă spre primăvara. Dacă streşinile curg, primăvara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă.

Sărbătoarea reconcilierii: Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii; acum se împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.

Superstiţii şi tradiţii de Sfinţii Trei Ierarhi

Praznicul trebuie respectat cu sfinţenie: În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spala rufe şi nu se mătura în gospodărie pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente şi de infirmitate.

În ziua sărbătorii nu se înstrăinează lucruri din casă: Potrivit tarditiei, în ziua praznicului nu este bine să împrumutăm lucruri din casa pentru a proteja căminul de pagubă.

SFINŢII TREI IERARHI, tradiţii şi superstiţii. Se spune că munca este interzisă, iar femeile ar trebui să ţină post

Ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi: În numeroase zone din ţară, se împart ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi :gospodinele fac coliva, merg la biserică s-o sfinţească şi apoi împart ofrande cu coliva, cu fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria rudelor decedate în familie.

Mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat: În ziua praznicului, fiecare mamă care are o faţă de măritat respecta sărbătoarea: nu prestează munci gospodăreşti şi se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale.

Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor: Văduvele care au probleme financiare, de sănătate sau sunt înconjurate de duşmani aprigi, trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului Grigorie, cel care, de secole, este apărătorul lor dovedit. Gospodină care nu respecta sărbătoarea, spala rufe şi aruncă lături în curtea casei, după ce a împărţit ofrande pentru morţi, rămâne văduvă.

Superstiţii şi tradiţii de Sfinţii Trei Ierarhi

Un praznic de iertare pentru păcatul avortului: În ziua praznicului, femeile care au păcătuit făcând un avort, trebuie să respecte sărbătoarea: să facă pomeniri şi să împartă ofrande; prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor păcat.

Pelerinaje în lăcaşuri de hram: În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcaşurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinţi. Tot în această zi, este bine să fie ajutaţi copiii săraci, care doresc să devină preoţi.loading...

Adauga un comentariu