Prima pagină » National » 43 de ani fără Geo Barton, unul dintre actorii cei mai iubiți de public

43 de ani fără Geo Barton, unul dintre actorii cei mai iubiți de public

10 iun. 2025, 10:56,
Redacția BZI în National

Pe 10 iunie 2025 se împlinesc 43 de ani de la moartea lui Geo Barton, unul dintre marii actori pe care România i-a avut și i-a pierdut, dar ale cărui roluri, voce și prezență scenică continuă să emoționeze generații. Cu o carieră care a traversat marile epoci ale teatrului și filmului românesc din secolul XX, Barton rămâne o figură de referință, un simbol al profesionalismului și al pasiunii pentru artă.

In Memoriam Geo Barton: De la Piatra Neamț la marile scene ale țării

Născut pe 25 martie 1912 în Piatra Neamț, Geo Barton a demonstrat încă din tinerețe o vocație puternică pentru artă. S-a format în cadrul Academiei Regale de Muzică și Artă Dramatică, pe care a absolvit-o în 1941, în clasa reputatului regizor și profesor Victor Ion Popa. Nu s-a limitat doar la arta dramatică: a studiat și canto, sub îndrumarea sopranei Maria Snejina, dobândind astfel o expresivitate aparte, care i-a servit în numeroase roluri muzicale și dramatice.

Cariera lui Barton a început în Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, într-o epocă în care scena românească vibra de energie și creație. A urcat rapid în ierarhia artistică, fiind remarcat pentru prezența sa scenică puternică și naturalețea cu care aborda roluri diverse. A fost membru activ în trupa „Muncă și Voie Bună”, iar mai târziu a evoluat pe scenele mari din Craiova și București, în special la Teatrul Giulești (azi Teatrul Odeon) și Teatrul Național.

A colaborat cu unii dintre cei mai mari actori și regizori ai vremii și a jucat într-o gamă largă de spectacole – de la comedii și musicaluri inspirate de repertoriul vienez, precum Târgul dragostei, până la drame românești de profunzime.

Actorul Geo Barton a debutat pe marele ecran în 1949

Geo Barton și-a făcut debutul pe marele ecran în 1949, însă consacrarea sa ca actor de film a venit odată cu rolul memorabil din Moara cu Noroc (1955), unde l-a interpretat pe Lică Sămădăul, sub regia lui Victor Iliu. Acest rol i-a confirmat complexitatea artistică și capacitatea de a transmite emoție și intensitate în orice format. Filmul a fost un succes național și internațional, iar Barton a devenit un reper al cinematografiei românești.

Ultimul său rol pe ecran a fost în filmul Secvențe (1982), regizat de Alexandru Tatos, un titlu cult al cinematografiei românești, în care Barton și-a demonstrat din nou maturitatea artistică și puterea de a impresiona chiar și în apariții scurte.

De-a lungul vieții, Geo Barton a fost distins cu mai multe premii și titluri care i-au recunoscut contribuția excepțională la cultura românească: Artist Emerit în 1962, Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a în 1967 și Premiul de Stat. Aceste distincții nu au făcut decât să confirme ceea ce publicul știa deja: Barton era un actor complet, un profesionist desăvârșit și un om al scenei în cel mai profund sens.

Geo Barton a murit pe data de 10 iunie 1982, la București, lăsând în urmă o moștenire artistică de necontestat. La 43 de ani de la dispariția sa, România își amintește de el cu respect și recunoștință. Actorii, regizorii și iubitorii de teatru și film vorbesc încă despre Barton ca despre un reper, un model și un om a cărui contribuție a modelat istoria scenei românești. Prin rolurile sale, prin vocea caldă și expresivă, prin dăruirea cu care a trăit fiecare moment artistic, Geo Barton a rămas viu în memoria culturală a unei țări care, în ciuda trecerii timpului, nu l-a uitat.

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Ce se ştie despre cele 3 atacuri americane asupra siturilor nucleare din Iran. Cum ar putea răspunde Teheranul
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
Desertul perfect al verii. Chec grecesc cu cireșe
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Zile libere de care nu ştiai: Cum poţi să iei bani fără să mergi la job două zile. Alte concedii pe care poţi să le ceri oricând
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025