432.000 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge mâine, 2 aprilie a.c., la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.
Până în prezent, în țara noastră au fost recepționate 888.400 de doze produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 359.680 de persoane au fost imunizate cu acest tip de vaccin.
Cantitatea livrată României este cea mai mare de până acum, iar alocarea viitoarelor doze de vaccin se va realiza conform calendarului pus la dispoziție de firma producătoare.
Vaxzevria, noua denumire a vaccinului împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca
Compania farmaceutică suedezo-britanică AstraZeneca a schimbat numele vaccinului său pentru coronavirus. Acesta a fost redenumit Vaxzevria. După cum s-a raportat în The Brussels Times, schimbarea numelui a fost aprobată pe 25 martie în urma unei cereri din partea companiei și a fost anunțată pe site-ul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și pe cel al Agenției Naționale a Medicamentelor din Suedia (Läkemedelsverket).
Vaccinul împotriva coronavirusului produs de compania farmaceutică AstraZeneca se numește acum Vaxzevria. Anunțul a fost făcut de agenția suedeză de medicină Läkemedelsverket și de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Vaccinul în sine rămâne neschimbat, dar agenția suedeză consideră că noul nume este important, deoarece este însoțit de alte lucruri, cum ar fi etichetarea și ambalarea nouă.
Schimbarea numelui în Vaxzevria a fost aprobată de EMA la 25 martie, în urma unei cereri din partea companiei. Vaccinul produs de compania farmaceutică britanico-suedeză a fost subiectul a numeroase discuții de când a primit undă verde de la EMA la sfârșitul lunii ianuarie.
Imediat după aprobare, diferite țări din Europa – inclusiv Belgia – au decis să nu îl folosească pentru persoanele în vârstă, în așteptarea mai multor date. Mai târziu, la începutul lunii martie, mai multe țări europene au suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca din cauza unor cazuri de coagulări ale sângelui și a numărului scăzut de trombocite.
La 18 martie, EMA a reconfirmat că vaccinul este sigur și eficient și că beneficiile depășesc riscurile posibile, dar încă investighează problema. În plus, compania a fost, de asemenea, subiectul discuțiilor, întrucât și-a redus în mod repetat livrările promise către UE, ducând la intensificarea tensiunilor dintre UE și Marea Britanie.