Magazin

5 metode moderne ca sa nu ramai insarcinata

Publicat: 28 iul. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii
5 metode moderne ca sa nu ramai insarcinata
1

Vrei sa te feresti de o sarcina nedorita? Te temi de efectele secundare ale pilulelor, iar alte metode deja cunoscute ti se par nesigure? Iata ca, gratie noilor descoperiri, ai de unde alege ce ti se potriveste.

Studiile ultimilor ani arata ca, in Romania, femeile aleg atat de des sa avorteze, incat se poate spune ca intreruperea sarcinii e o metoda de contraceptie. In fiecare an, dintr-un milion de femei insarcinate, peste 700.000 avorteaza, iar aproximativ 7% au peste 10 avorturi efectuate! De ce se intampla asta? Tot statisticile vorbesc. Se pare ca noi, romancele, preferam metodele traditionale, in locul celor moderne, cu adevarat eficiente, motiv pentru care ne situam pe un loc fruntas, dar rusinos, in clasamentul tarilor cu cea mai mare rata de avort.

Desi pilulele contraceptive reprezinta cea mai sigura metoda cunoscuta pentru evitarea sarcinii nedorite, unele femei se tem sa le ia, pentru ca au aflat de la alte femei, care le iau „dupa ureche”, din auzite, nu la recomandarea specialistului, ca au efecte secundare. E drept ca, utilizate timp indelungat, contraceptivele orale pot duce la crestere in greutate, scaderea libidoului, retentie de apa, suprasolicitarea ficatului. Dar nu e o regula generala. In plus, au aparut si suplimente care inlatura efectele nedorite. Si, ce e mai important, exista alternative, la fel de eficiente si la indemana. Plasturele, inelul, implantul, injectia si DIU ofera protectie de peste 99%. Iata cei 5 aliati in evitarea sarcinii nedorite.

Injectia. Are efect 3 luni. Doar ca trebuie sa mergi la medic pentru a o face. Contine o doza mare de progesteron, care se injecteaza intramuscular. Pot aparea sangerari neregulate, dar se poate face femeilor care alapteaza si celor carora estrogenul le face rau.

Plasturele hormonal. Este singura metoda cu administrare saptamanala. Contine hormoni care se elibereaza prin piele in organism. Se poate lipi in orice loc din partea superioara a trupului, cu exceptia sanilor, pe pielea curata si uscata. Se utilizeaza 3 plasturi pe luna, cate unul pe saptamana, dupa care se face pauza, timp in care apare menstra. Atentie! Daca te stii cu tensiune mare, cu risc de tromboza, daca ai peste 35 de ani si fumezi, intreaba medicul inainte sa-l folosesti.

Inelul contraceptiv. Te protejeaza o luna intreaga. Contine hormoni care se elibereaza local, fara a afecta tractul digestiv. Se introduce in vagin si acolo actioneaza, timp de 3 saptamani. Apoi se scoate, se face pauza de 7 zile pentru menstra si se introduce un nou inel. Atentie, insa! Daca alegi aceasta metoda de contraceptie, trebuie sa respecti aceleasi masuri de precautie ca si pentru plasture.

Implantul. Chiar daca e necesara vizita la medic, acesta protejeaza 3 ani! Contine doar progesteron si poate fi utilizat de toate femeile, cu exceptia celor cu tromboza acuta, embolism sau boli severe de ficat. Odata indepartat, poti ramane din nou insarcinata. Consta intr-un recipient fin, moale, din plastic de circa 4 cm lungime si 2 mm diametru, care se introduce pe partea interioara a bratului, de catre medic. Nu se vede si poate fi scos oricand.

Dispozitivul intrauterin. Asemanator cu steriletul, dispozitivul hormonal (DIU) mai este cunoscut si ca sistem intrauterin. Acesta contine progesteron, se introduce direct in uter de catre medic si te lasa fara griji vreme de 5 ani. Este recomandat femeilor care au nascut deja si celor aflate in relatii stabile. Necesita controale periodice, pentru a verifica daca a ramas in pozitia corecta si nu s-a deplasat.

Adauga un comentariu