Compania energetică greacă Public Power Corporation a înregistrat o creștere cu 57% a profitului obținut în România. Profiult operațional ajustat înregistrat a fost de 927 de milioane de euro.
Se anunță un dezastru pe piața energiei electrice din România, iar unele date din piață arată o creștere de 80% imediat după eliminarea plafonării. Laurențiu Urluescu, președintele AFEER, a exprimat îngrijorări suplimentare legate de aceste reglementări.
57% creștere a profitului pentru compania energetică greacă Public Power Corporation în România
Profitul net ajustat a crescut la 228 de milioane de euro, comparativ cu 84 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2023. După deducerea intereselor minoritare, profitul net ajustat a fost de 179 de milioane de euro, față de 78 de milioane de euro anterior.
PPC a menținut un nivel al îndatorării de 2,3x (Datorie netă/LTM PF EBITDA în iunie 2024), semnificativ sub plafonul autoimpus de 3,5x, cu o datorie netă de 3.826 milioane de euro la 30 iunie 2024.
Investițiile totale au fost de 1,1 miliarde de euro, incluzând proiecte în România, cu o creștere notabilă în domeniul distribuției și al SRE, conform strategiei PPC de a extinde utilizarea surselor de energie nepoluante și de a continua modernizarea și digitalizarea rețelelor de distribuție.
Investițiile în surse regenerabile, distribuție și digitalizare au ajuns la 0,8 miliarde de euro, marcând o creștere de 120% comparativ cu prima jumătate a anului 2023, inclusiv contribuția din România.
Georgios Stassis, președintele și directorul executiv al Public Power Corporation (PPC), a anunțat rezultate excelente pentru încă un trimestru, subliniind că compania continuă să urmeze o traiectorie de creștere. Acesta a subliniat că profitabilitatea PPC este în creștere față de perioada anterioară și că firma își sprijină clienții eficient. Stassis a menționat că PPC investește substantial în surse regenerabile de energie, modernizarea rețelelor și digitalizarea operațiunilor pentru a-și atinge obiectivele de afaceri. În prezent, PPC are 3,3 GW de capacitate în construcție sau pregătită pentru construcție în domeniul energiei regenerabile, ceea ce le întărește încrederea în atingerea țintei de 8,9 GW până în 2026. De asemenea, Stassis a exprimat optimismul că PPC va atinge obiectivul anual de EBITDA ajustat de 1,8 miliarde de euro, bazându-se pe performanța solidă din prima jumătate a anului și pe robustețea modelului său de afaceri.
Ce capacitate instalată are PPC
La sfârșitul lunii iunie 2024, capacitatea instalată în surse regenerabile de energie (SRE) a ajuns la 4,7 GW, în creștere față de 3,5 GW în iunie 2023. De asemenea, există proiecte în construcție sau pregătite pentru construcție cu o capacitate totală de 3,3 GW, având ca scop atingerea unui obiectiv de 8,9 GW până în 2026. Astfel, 90% din obiectivul pentru 2026 este deja realizat sau în curs de realizare.
Producția de energie pe bază de lignit a scăzut cu aproximativ 30% în prima jumătate a anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, ajungând la 1,5 TWh, ceea ce reprezintă 16% din producția totală a PPC. Ca urmare, emisiile de CO2 (Scope 1) au scăzut cu 8% față de prima jumătate a anului 2023. Reducerea emisiilor de CO2 se aliniază cu tendințele pozitive din anii anteriori, cu o scădere totală de 57,8% între 2019 și 2023, respectând astfel indicatorii de performanță din Sustainability-Linked Senior Notes cu scadență în 2028 și demonstrând angajamentul PPC pentru un mix energetic mai ecologic.
În contrast, producția de energie din surse regenerabile a crescut cu 65% în prima jumătate a anului 2024 față de aceeași perioadă din 2023, atingând 3,1 TWh, ceea ce constituie 33% din producția totală a PPC. În contextul în care România plătește cea mai scumpă energie din Uniunea Europeană vedem cum marile firme înregistrează profituri colosale. 57% creștere a profitului pentru compania energetică greacă Public Power Corporation în România.