Cancan ultimă oră

7 mituri despre genetică pe care le-ai crezut mereu! Cercetătorii au spus adevărul

Publicat: 21 feb. 2020

Internetul e plin de teorii despre diverse subiecte pe care le credem orbește. Iată, de exemplu, câteva mituri despre genetică pe care nu ar trebui să le considerăm adevărate:

1. Oamenii cu sânge mixt sunt cei mai frumoși

De fapt, genele mixte oferă doar un sistem imunitar eficient. Probabil oamenii cu astfel de gene sunt considerați mai atractivi pentru că ceilalți cred, în subconștient, că ei vor avea copii la fel de sănătoși.

2. Cancerul e ereditar

Numai predispoziția spre cancer se dovedește și numai 5-10% din cazuri sunt provocate de genetică. Asta e valabil pentru cancerul de stomac, de colon, de sân, ovarian, la plămâni, melanoame și leucemie acută.

3. Trăsăturile de personalitate vin de la părinți

Asta e adevărat, în parte – trăsăturile personalității noastre și temperamentul sunt determinate genetic, daar mediul joacă și el un rol semnificativ. Genele care se moștenesc sunt: iritabilitatea, tendința de a paria, comunicarea, sporturile extreme, nevroza, capacitatea de a menține o relație pe termen lung.

4. Toate problemele mentale sunt ereditare

Dacă unul dintre părinți suferă de depresie, șansele copilului de a avea și el depresie cresc de două ori. În cazul tulburării bipolare, șansele lui cresc de patru ori, iar în cazul schizofreniei de 8, dar asta nu înseamnă că e obligatoriu ca fiul sau fiica bolnavului să aibă aceste probleme.

5. Homosexualitatea e cauzată de o genă

Cercetătorii nu ștu exact ce anume influențează orientarea sexuală, dar cei mai mulți cred că nu există o „genă gay”.

6. Cromozomul X contribuie la inteligență

Dacă asta ar fi advărat, atunci femeile, care au doi cromozomi X, ar trebui să fie de două ori mai inteligente decât bărbații.

7. Dependența de alcool se moștenește de la părinți

Da, predispoziția spre alcoolism poate fi moștenită, dar asta nu înseamnă că fiul/fiica unui alcoolic va deveni și el/ea alcoolică. Ai ochi căprui ca mama ta și ești înalt, precum tatăl tău? , cum ar fi tatăl tău. Ai stat vreodată să te gândești ce alte caracterisitici vin de la părinții tăi? Nu numai trăsăturile fizice sunt moștenite de la părinți.

Adauga un comentariu