9 beneficii pentru sanatate ale chimenului: bun pentru ficat, digestie, diabet

9 beneficii pentru sanatate ale chimenului: bun pentru ficat, digestie, diabet

31 mai 2021, 18:12
BZI.ro, în Sanatate

Chimenul este un condiment făcut din semințele plantei Cuminum cyminum. In multe feluri de mâncare se foloseste chimen. Studiile moderne au confirmat că unele dintre beneficiile pentru sănătate includ promovarea digestiei și reducerea infecțiilor transmise prin alimente. Cercetările au relevat, de asemenea, câteva beneficii noi, cum ar fi promovarea pierderii în greutate și îmbunătățirea controlului glicemiei și a colesterolului, deciefecte benefice asupra ficatului.

Iata 9 beneficii pentru sănătate ale chimenului!

Acest articol va revizui nouă beneficii ale chimenului pe bază de dovezi.

1. Promovează digestia

Cea mai obișnuită utilizare tradițională a chimenului este pentru indigestie. De fapt, cercetările moderne au confirmat că chimenul poate ajuta la sustinerea digestiei. De exemplu, poate crește activitatea enzimelor digestive, accelerând potențial digestia. Chimenul crește, de asemenea, eliberarea bilei din ficat. Bila ajută la digerarea grăsimilor și a anumitor nutrienți din intestin.

Într-un studiu, 57 de pacienți cu sindrom de colon iritabil au raportat simptome îmbunătățite după administrarea de chimen concentrat timp de două săptămâni.

2. Este o sursă bogată de fier

Semințele de chimen sunt bogate în mod natural în fier. O linguriță de chimen măcinat conține 1,4 mg de fier sau 17,5% din CDI pentru adulți. Deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți, afectând până la 20% din populația lumii. În special, copiii au nevoie de fier pentru a sprijini creșterea, iar femeile tinere au nevoie de fier pentru a înlocui sângele pierdut în timpul menstruației. Puține alimente sunt fier-dense ca chimenul. Acest lucru îl face o sursă bună de fier, chiar și atunci când este utilizat în cantități mici ca si condiment.

3. Conține compuși vegetali benefici

Chimenul conține o mulțime de compuși vegetali care sunt corelați cu potențiale beneficii pentru sănătate, inclusiv terpene, fenoli, flavonoide și alcaloizi. Unii dintre aceștia funcționează ca antioxidanți, care sunt substanțe chimice care reduc daunele cauzate de radicalii liberi organismului. Radicalii liberi sunt practic electroni singuri. Electronilor le place să fie în perechi și atunci când se despart, devin instabili.

Acești electroni singulari sau „liberi” fură alți parteneri de electroni departe de alte substanțe chimice din corpul dumneavoastră. Acest proces se numește oxidare. Oxidarea acizilor grași din artere duce la înfundarea arterelor și la boli de inimă. Oxidarea duce, de asemenea, la inflamație în caz de diabet, iar oxidarea ADN-ului poate contribui la cancer.

4. Poate ajuta in caz de diabet

Unele dintre componentele chimenului s-au dovedit promițătoare pentru a ajuta la tratarea diabetului. Un studiu clinic a arătat că un supliment de chimen concentrat a îmbunătățit indicatorii timpurii ai diabetului la persoanele supraponderale, comparativ cu un placebo. Chimenul conține, de asemenea, componente care contracarează unele dintre efectele pe termen lung ale diabetului.

Unul dintre modurile în care diabetul dăunează celulelor din organism este prin produsele finale avansate de glicație (AGE). Acestea sunt produse spontan în fluxul sanguin atunci când nivelurile de zahăr din sânge sunt ridicate pe perioade lungi de timp, deoarece sunt în diabet. AGE-urile sunt create atunci când zaharurile se atașează de proteine ​​și le perturbă funcția normală.

Vârstele sunt probabil responsabile pentru deteriorarea ochilor, rinichilor, nervilor și vaselor mici de sânge din diabet. Chimenul conține mai multe componente care reduc AGE-urile, cel puțin în studiile cu eprubete.

În timp ce aceste studii au testat efectele suplimentelor de chimen concentrat, utilizarea obișnuită a chimenului ca condimente poate ajuta la controlul zahărului din sânge în diabet. Nu este încă clar ce este responsabil pentru aceste efecte sau cât de mult chimen este necesar pentru a provoca beneficii.

5. Poate îmbunătăți colesterolul din sânge

Chimenul a îmbunătățit și colesterolul din sânge în studiile clinice. Într-un studiu, 75 mg de chimen administrat de două ori pe zi timp de opt săptămâni au scăzut trigliceridele din sânge nesănătoase. Într-un alt studiu, nivelurile de colesterol LDL „rău” oxidat au scăzut cu aproape 10% la pacienții care au luat extract de chimen în decurs de o lună și jumătate.

Un studiu efectuat pe 88 de femei a analizat dacă chimenul a afectat nivelurile de colesterol HDL bun. Cei care au luat 3 grame de chimen cu iaurt de două ori pe zi, timp de trei luni, au avut niveluri mai ridicate de HDL decât cei care au consumat iaurt fără chimen.

Nu se știe dacă chimenul folosit ca condiment în dietă are aceleași beneficii ale colesterolului din sânge ca suplimentele utilizate în aceste studii.

De asemenea, nu toate studiile sunt de acord cu acest efect. Un studiu nu a constatat modificări ale colesterolului din sânge la participanții care au luat un supliment de chimen.

6. Poate promova pierderea în greutate și reducerea grăsimilor

Suplimentele de chimen concentrate au contribuit la promovarea pierderii în greutate în câteva studii clinice. Un studiu efectuat pe 88 de femei supraponderale a constatat că iaurtul care conține 3 grame de chimen a favorizat pierderea în greutate, în comparație cu iaurtul făra.

Un alt studiu a arătat că participanții care au luat 75 mg de suplimente de chimen în fiecare zi au pierdut cu 3 kilograme (1,4 kg) mai mult decât cei care au luat un placebo.

Un al treilea studiu clinic a analizat efectele unui supliment de chimen concentrat la 78 de bărbați și femei adulți. Cei care au luat suplimentul au pierdut 2 kg (1 kg) mai mult în decurs de opt săptămâni decât cei care nu au primit.

Din nou, nu toate studiile sunt de acord. Un studiu care a utilizat o doză mai mică de 25 mg pe zi nu a văzut nicio modificare a greutății corporale, în comparație cu un placebo.

7. Poate preveni bolile de origine alimentară

Unul dintre rolurile tradiționale ale chimenului în condimentare ar fi putut fi siguranța alimentelor. Multe condimente, inclusiv chimenul, par să aibă proprietăți antimicrobiene care pot reduce riscul de infecții de origine alimentară.

Mai multe componente ale chimenului reduc creșterea bacteriilor transmise de alimente și a anumitor tipuri de ciuperci infecțioase. Când este digerat, chimenul eliberează o componentă numită megalomicină, care are proprietăți antibiotice. În plus, un studiu cu eprubete a arătat că chimenul reduce rezistența la medicamente a anumitor bacterii.

8. Poate ajuta la dependența de droguri

Dependența narcotică este o preocupare tot mai mare la nivel internațional. Narcoticele opioide creează dependență prin deturnarea simțului normal al poftei și recompensei din creier. Acest lucru duce la utilizarea continuă sau crescută. Studiile efectuate la șoareci au arătat că componentele de chimen reduc comportamentul de dependență și simptomele de sevraj. Cu toate acestea, sunt necesare mult mai multe cercetări pentru a determina dacă acest efect ar fi util la oameni. Următorii pași includ găsirea ingredientului specific care a cauzat acest efect și testarea dacă acesta funcționează la om.

9. Poate lupta împotriva inflamației

Studiile cu eprubete au arătat că extractele de chimen inhibă inflamația. Există mai multe componente ale chimenului care pot avea efecte antiinflamatorii, dar cercetătorii nu știu încă care sunt cele mai importante. Compușii vegetali din mai multe condimente s-au dovedit a reduce nivelurile unui marker de inflamație cheie, NF-kappaB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *