Local

A 29-a zi de proteste a angajaţilor ONRI. Liderul Marius Aftaragaci: „De când este manager Beatrice Rancea nu mai există colaborare între Opera Naţională Romană şi Teatrul Naţional din Iaşi” – FOTO

Publicat: 03 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A 29-a zi de proteste a angajaţilor ONRI. Liderul Marius Aftaragaci De când este manager Beatrice Rancea nu mai există colaborare între Opera Naţională Romană şi Teatrul Naţional din Iaşi - FOTO
Proteste în Piața Unirii din Iași

Joi, 3 decembrie 2020, de la ora 12.00, în Piaţa Unirii din Iaşi, mai mulţi angajaţi ai Operei Naţionale din Iaşi protestează pentru a 29 zi. Aceştia fac apeluri pentru că nu se mai poate, solicita demisia managerului instituţiei de cultură, Beatrice Rancea, pentru multitudinea de abuzuri făcute.

Liderul sindicatului angajaţilor ONRI, Marius Aftaragaci, solicita demiterea managerului Rancea pentru o serie de zeci de abuzuri făcute angajaţilor. De asemenea, acesta susține că în loc să se rezolve problemele întâmpinate în incința instituției de cultură ieșeană, managerul a intrat în politică.

Aftaragaci a ținut să adauge faptul că Ziua Națională a României trebuia să fie marcată prin evenimente și spectacole la ONRI, să ne bucurăm că suntem români și că avem tradiții, însă prin restricțiile sanitare impusede Guvern, încet încet se ignoră naționalitatea, educația, cultura și tradițiile.

„3 decembrie 2020, protestăm din data de 4 octombrie şi e a 29 zi de protest. Suntem în Piaţa Unirii, simbolul Moldovei şi României. Nu vom reuşi nimic în ţara asta fără unitate, diversitate, libertatea cuvântului, exprimării, libertatea de a protesta. Mi-ar plăcea chiar dacă guvernanţii nu pun preţ după cum am văzut. Am avut o sărbătoare tristă a Zilei Naţionale. Este o ruşine, dar din păcate este realitatea. Ne-a condus pe cine n-am votat. Politicul decide soarta ONRI pentru că de 9 ani de zile s-au permis abuzuri.

Doamna în loc să managerieze instituţia şi-a făcut conexiuni politice prin diverse modalităţi. Spun că nu am avut o sărbătoare naţională cum a trebuit. De noi tine de acum înainte să nu se mai repete. Trebuie să punem în valoare artiştii, oamenii de ştiinţă şi România. Nimeni nu a avut o politică naţională. Este trist. La nivelul ONRI ar fi trebuit să fi avut evenimente care să marcheze măcar această zi. Nu am avut nimic. Pe scuză sanitară se ignora tradiţia, naţionalitatea. Uşor uşor se vrea a se uita că suntem romani, că avem educaţie şi cultură.

Prin educaţia pe care nu o avem acum unde credeţi că vom ajunge? Ieri au fost 2 abuzuri. Să încercăm noi să facem ce n-au făcut în 30 de ani politicienii. Nu mai avem economie, industrie, păduri, resurse pe care să le exploatăm pentru noi, produse româneşti, importăm totul. Asta este politica naţională? Nu mai avem cultură, susţinem oameni ca managerul Rancea în funcţie. La toţi miniştrii s-au făcut solicitări, dar dumneaei este încă în funcţie şi a intrat şi în politică”, a declarat Marius Aftaragaci.

O nouă clădire la Opera Națională Română din Iași

Liderul sindicatului ARTIS Moldova, Marius Aftaragaci, a mai declarat joi la amiază faptul că managerul Rancea și-a creat singură o serie de probleme prin managementul dezastruos pe care-l are la instituție. Însă, managerul în loc să rezolve probleme după cum ar fi fost normal, aceasta a intrat în politică, fiind susținută în funcție de Partidul Național Liberal.

Un alt abuz comis de managerul în funcție este cel al neprelungirii contractului de muncă a lui Tibi Pârău, cel care se ocupa de partea digitală a operei.

Marius spre finalul declarației sale a susținut că se are în vedere construirea unei noi clădiri pentru Opera Națională din Iași. Sarcastic vorbind, acesta a precizat că și acolo tot doamna Rancea va conduce instituția de cultură.

„Ai foarte multe probleme pe care ţi le-ai creat singur printr-un management dezastruos intri în politică? Nu mai trebuie să iasă în faţă doar cine vor politicienii. Cine e cu doamnă are roluri, contracte, privilegii, beneficii, evenimente, cumul de funcţii. Cine nu e, nu are nimic.

Băiatul de la grafica, Tibi Pârău, se ocupă de partea digitală a ONRI, dacă nici acum când activitatea s-a mutat mare parte online, care de 5 ani de zile este la operă, nu este nevoie de el, păi când este nevoie? Cum se justifică neprelungirea contractului? Nu a fost importanta până acum activitatea sa? Oamenii sunt folosiţi, dacă nu era bun i-ar fi încheiat contractul după primele luni. Colaboratorii au fost schimbaţi ca pe şosete, pe ce interese? Nu se poate să tratezi aşa omul. Înainte să fii artist, eşti om. Nu se poate să tratezi oamenii precum câinii. Balerinii ieşeni nu au continuitate. Nu s-au scos posturi la concurs.

Acest manager nu are nevoie de sfaturi. Se pricepe la toate. Toate s-au rezolvat după bunul plac al acestui manager. La nivel naţional avem parte de acelaşi tratament. Politicienii trebuie să ne asculte şi pe noi, ca noi vă plătim şi noi v-am pus acolo. Nu se poate să pozezi frumos înainte alegeri, când este dezastruos în realitate. Se va face o nouă clădire a Operei Naţionale din Iaşi. Acolo va fi tot doamna Rancea manager? Sunt sarcastic, dar nu se mai poate. Filarmonica are nevoie de clădire. Pentru ONRI prioritatea este managementul dezastruos. De când a venit această doamnă nu mai există colaborare între ONRI şi TNI. Politică a inundat ţara asta. Politica ar trebui să aibă locul ei, nu să sugrume tot ce mergea bine odinioară”, a declarat Marius Aftaragaci, liderul sindicatului angajaților ONRI.

Adauga un comentariu