Prima pagină » Local » A crescut numărul câinilor fără stăpân, adăpostul din Tomești și-a depășit capacitatea. „Am găsit în zona Cicoarei și câte 15 căței” – FOTO

A crescut numărul câinilor fără stăpân, adăpostul din Tomești și-a depășit capacitatea. „Am găsit în zona Cicoarei și câte 15 căței” – FOTO

06 iul. 2023, 02:00, 1 ,
Alexandra MAISNER, în Local

Problema câinilor fără stăpân a fost recent dezbătută în cadrul Comisiei de Dialog Social a Județului Iași din cadrul Prefecturii. Adăpostul din Tomești și-a depășit capacitatea

Padocul de la Tomești are o capacitate de 1.000 de locuri, însă în momentul de față sunt adăpostiți aproximativ 1.100 de câini fără stăpân. Un aspect important este faptul că numărul crescut de câini vine și din cauza deficitului de gestionare din partea comunelor și satelor din jurul Iașului. Astfel, animalele din zonele limitrofe ajung de cele mai multe ori în municipiu.

A crescut numărul câinilor fără stăpân, adăpostul din Tomești și-a depășit capacitatea

Adăpostul din Tomești și-a depășit capacitatea. Deși este prevăzut să găzduiască 1.000 de câini, în prezent, numărul acestora a ajuns la 1.100 de animale. Cătălin Neculau, directorul general SC Salubris SA, a transmis faptul că s-au găsit soluții pentru aglomerația din cadrul adăpostului.

„În momentul de față, în padocul de la Tomești sunt aproximativ 1.100 de câni, numărul lor variază în funcție de partea din lună. Este, într-adevăr, depășit numărul, dar încercăm, le-am mai făcut niște țarcuri, în momentul de față, împreună cu asociațiile de animale.

Încercăm să le creăm un confort în regulă. Capturarea câinilor se face 24 de ore din 24 de ore, 7 zile din 7, pe toată perioada anului. Deviza noastră este «Niciun câine pe stradă, niciun câine omorât», toți trebuie să meargă la padoc”, a precizat Cătălin Neculau, directorul general Salubris SA.

În cadrul Comisiei de Dialog Social a Județului Iași au fost discuții cu privire la faptul că din zonele limitrofe ale orașului ajung tot mai mulți câini pe teritoriul municipiului. În cadrul întâlnirii, viceprimarul Cezar Baciu a transmis că situația a apărut din cauza deficitului de gestionare din partea comunelor și satelor din județ.

„Ceea ce am sesizat în ultima perioadă, iar aici suntem în discuții cu cei din zona metropolitană, dar vrem să aducem și în atenția dumneavoastră, faptul că din zona limitrofă a orașului ajung tot mai mulți câini pe teritoriul municipiului Iași. Acest lucru vine ca urmare a deficitului de gestionare a acestui serviciu din partea comunelor și satelor din jurul Iașului.

Fiecare UAT ar trebui să-și gestioneze singur acest serviciu, întrucât noi, ca UAT al municipiului Iași, nu putem lua câinii din zona limitrofă a Iașului, dar suntem în discuții pentru a înființa ori un padoc pentru zona metropolitană, ori să implementăm un plan în așa fel încât fiecare comună să-și gestioneze acest serviciu”, a spus viceprimarul Cezar Baciu.

Numărul câinilor capturați a crescut semnificativ din anul 2020

S-a constatat o creștere în ceea ce privește numărul câinilor capturați, astfel încât în anul 2020 s-a înregistrat un număr de 1.183 de câini, în anul 2021, un număr de 1.260 de câini, iar numărul acestora a ajuns la 1.333 de câini în anul 2022. Astfel, din 2020 până în 2022 s-a constatat o creștere de 150 de animale. Mai mult decât atât, potrivit informațiilor transmise de directorul general Salubris SA, anul trecut au fost adoptate 7.000 de animale din totalul de 1.400 aflate în padocul de la Tomești.

„Din 1.400 de câini capturați anul trecut au fost adoptați în jur de 700. Din punctul nostru de vedere, atât prinderea lor, cât și darea în adopție este în regulă. Să fie adoptați jumătate din ce prinși este în regulă. Problema mare este că pe cei care îi prind și sunt adoptați îi regăsesc câteodată pe domeniul public, aceasta este marea problemă. În momentul în care cetățeanul vine și adoptă un câine din padoc, în afară că îl ia deparazitat, sterilizat, îl ia și cu cip. Iar cipul este înregistrat pe numele celui care îl adoptă. Iar eu când îl prind din nou pe domeniul public știu cine e proprietarul, iar acesta va primi 100 la sută o amendă din partea Poliției Animalelor pentru că și-a lăsat câinele nesupravegheat.

Am făcut niște campanii de conștientizare și de informare cu privire la sterilizarea câinilor cu stăpân, am găsit în zona Cicoarei și câte 15 căței într-o curte din care nu era sterilizat niciunul. Eu înțeleg, sunt iubitori de animale, este în regulă, dar să îi țină în curtea lor, să nu îi lase să iasă pe domeniul public, pentru că, acum, marea problemă a Iașului, cu toate că nu am mai avut un incident semnificativ pe teritoriul Iașului, este a cățeilor teritoriali. A celor care stau la casă, au un stăpân, dar ies din curte și își apără teritoriul. Acolo se mai întâmplă incidente între cetățeni și căței.

De aceea și noi, prin ceea ce facem și explicăm oamenilor, da, înțelegem iubitorii de animale, da, înțelegem că trebuie să aibă stăpân, dar legislația impune să îl sterilizeze. Și eu am cățel acasă și eu l-am sterilizat. Esențial să îl țină în grădină, în interior. Acești căței cu stăpân, dacă sunt lăsați să iasă, acolo este o problemă. Facem eforturi foarte mari și le facem exact așa cum am spus. Nu dorim niciun câine în domeniul public, dar nu dorim niciun câine să fie eutanasiat. De asta îi și ducem la padoc.

Doar dacă avem animale foarte bolnave sau foarte, foarte agresive, doar acelea sunt eutanasiate, conform legii. Avem un câine la padoc de 7 ani, ca să înțelegeți că suntem iubitori de animale, nu ucidem câinii”, a transmis Cătălin Neculau, director general Salubris S.A.

Adăpostul de la Tomești și-a depășit capacitatea, numărul prevăzut pentru găzduirea animalelor este de 1.000 de locuri, însă în prezent sunt 1.100 de câini fără stăpân în țarcurile padocului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *