Economic Local

A crescut numărul locurilor de muncă pentru ieșenii care vor să plece să lucreze în străinătate. În Norvegia se caută coafeze, mecanici auto și muncitori într-o fabrică de ambalare a peștelui

Publicat: 14 mai 2021
Sediul AJOFM Iași
Ieșenii care vor să se angajeze în străinătate au la dispoziție 97 de locuri de muncă în Europa, cele mai multe fiind în Norvegia, unde se caută 10 coafeze, 8 mecanici auto și 10 muncitori într-o fabrică de ambalare a peștelui. Cei interesați trebuie să vorbească fluent limba engleză

Ieșenii care vor să plece în străinătate să muncească au la dispoziție 97 de locuri de muncă, prin ofertele EURES. Patronii din Norvegia caută coafeze, mecanici auto, instalatori, coafeze și muncitori într-o fabrică de ambalare a peștelui. Angajații primesc între 16 și 90 de euro brut, pe oră

Persoanele din Iași care vor să se angajeze la firmele din diverse domenii de activitate, din străinătate, au la dispoziție 97 de posturi. Cele mai multe oferte de muncă sunt în Norvegia, unde se angajează 66 de persoane pentru diverse activități. O firmă norvegiană are nevoie de 10 lucrători de producție (filetare și ambalare pește), cu experiență în domeniu, care pot câștiga 19 euro brut pe oră.

De asemenea, o firmă din aceeași țară caută 8 mecanici auto plătiți cu 20 până la 24 de euro brut pe oră. Coafezele din Iași care vor să muncească în Norvegia primesc, în funcție de vechime, de la 16 până la 90 de euro brut, pe oră. O firmă din domeniul înfrumusețării are nevoie de 10 coafeze. Se mai caută 10 instalatori ventilație, cu experiență în domeniul construcțiilor și a instalațiilor de ventilație, plătiți cu 23-25 euro brut, pe oră, dar și medici și vopsitori auto. Persoanele care vor să se angajeze în această țară trebuie să vorbească limba engleză. Ieșenii care vor muncească în Slovenia se pot angaja ca măcelari, iar în Olanda, ca legumicultori. CV-urile se trimit pe adresele fiecărei companii în parte, care pot fi găsite pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), secțiunea EURES.

Ieșenii cu studii medii au mai multe oferte de muncă în această perioadă

Cei care vor să se angajeze în Iași au la dispoziție 456 de locuri de muncă vacante în această perioadă, cele mai multe pentru persoanele cu studii medii. În continuare în domeniul servicii sunt cele mai multe oferte de muncă, 220 la număr, și în construcții. Patronii din acest domeniu caută 13 muncitori calificați și necalificați, ingineri care pot să câștige până la 1.000 de euro lunar. În domeniul construcții s-au făcut ușor angajările, fiind și cele mai căutate locuri de muncă.

De asemenea, în domeniul confecții sunt disponibile 45 de locuri de muncă vacante, iar în industrie, 44 de posturi. În agricultură și silvicultură sunt 12 locuri de muncă vacante. Salariile oferite ieșenilor care vor să se angajeze în această perioadă sunt cuprinse între 1.400 de lei și 6.000 de lei. Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în luna aprilie, comparativ cu luna martie, dar în continuare cele mai multe oferte sunt în domeniile construcții și industrie.

Ieșenii s-au angajat în anul 2020 în domenii precum servicii, industrie și construcții

Potrivit AJOFM Iași, în anul 2020 s-au angajat 9.000 de persoane, cele mai multe angajări fiind făcute în domeniile servicii, industrie și construcții. O parte din aceste persoane, care și-au găsit un nou loc de muncă, au urmat cursurile de recalificare organizate de AJOFM Iași. Specialiștii instituției au început în luna martie o serie de cursuri pentru posturile de coafeză, lăcătuș mecanic, specialist în resurse umane sau agricultură. Astfel, persoanele șomere, care sunt în căutarea unui loc de muncă și vor să se specializeze într-un anumit domeniu, pot urma cursurile de recalificare profesională organizate în această perioadă. Singura condiție pentru înscrierea la aceste cursuri este ca ieșenii să fie șomeri care primesc indemnizația de șomaj. Cursurile durează 3 luni și presupun atât proba teoretică, cât și cea practică. Elena Știrbu este una dintre ieșencele care au urmat cursuri de reconversie profesională și s-au angajat la scurt timp după finalizarea acestora.

AJOFM Iași a plătit către angajatorii care au solicitat șomaj tehnic în anul 2021 ajutoare de aproximativ 10 milioane de lei

Patronii firmelor din Iași afectate de pandemia COVID-19 care vor să trimită angajații în șomaj tehnic mai pot solicita ajutorul de la AJOFM. Pentru anul 2021 au fost făcute plăți în valoare de 10 milioane de lei, numărul angajatorilor care trimit salariații în șomaj tehnic fiind mai mic de la lună la lună. Pentru anul 2020 s-au facut plăți în valoare de 25 de milioane de euro pentru această schemă de ajutor de la bugetul de stat.

Patronii din Iași cu afaceri în diverse domenii de activitate au primit între 913 lei și 5.000 de lei de persoană, diferența de la 2.350 de lei până la 5.000 de lei fiind asigurată de angajator. Angajatorii din Iași care au cerut indemnizația de sprijin pentru perioada în care nu au avut activitate sunt din domeniile HoReCa, comerț, auto, industrie sau construcții. Rata șomajului din acest an s-a menținut în jurul valorii de 3 la sută.

Adauga un comentariu