A crescut poluarea în Iași, în perioada august-septembrie 2022 fiind înregistrate 30 de depășiri la indicatorul PM10, particule în suspensie. Traficul este în continuare principala cauză
Noi episoade de poluare au fost înregistrate în Iași, în perioada august-septembrie 2022. Astfel, în luna august 2022 au fost 13 depășiri la indicatorul PM10, particule de suspensie în aer. În stația Decebal – Cantemir au fost înregistrate 5 depășiri ale valorii-limită de 50 de micrograme pe metrul cub pentru protecția sănătății umane. De asemenea, în stația din comuna Aroneanu, au fost 4 depășiri la PM10. În stația Bosia – Ungheni au fost înregistrate 6 depășiri ale indicatorului de calitate a aerului. Potrivit specialiștilor de mediu, valorile mari regăsite la indicatorul PM10 pot fi puse pe seama unei situaţii naturale, ca urmare a circulaţiei atmosferice, respectiv a transportului unei mase de aer încărcate cu particule de praf saharian, care s-a manifestat deasupra zonei Iașului, în perioada 23-27 august 2022, conform informaţiilor emise de ANM, situație prezentată în edițiile anterioare ale BZI.
A crescut poluarea în județul Iași
Depășiri la indicatorul PM10 au fost înregistrate și în luna septembrie a anului 2022, principala cauză a poluării fiind traficul. De asemenea, autoritățile de mediu susțin că, deși poluarea din Iași a mai scăzut în ultimii ani, trebuie implementate în continuare măsurile de reducere. Toți cei interesați pot urmări în timp real calitatea aerului prin pagina web www.calitateaer.ro. Aici se pot vizualiza informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare. De asemenea, buletinul zilnic de informare privind calitatea aerului este publicat a doua zi pe pagina noastră web și pe pagina de facebook https://www.facebook.com/apmiasi sau http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer.
„Toate depășirile valorilor-limită zilnice pentru protecția sănătății umane ce sunt înregistrate de APM Iaşi sunt notificate, conform procedurilor, autorităților implicate în realizarea măsurilor necesare pentru reducerea poluării: Consiliul Judeţean, Instituția Prefectului, Garda Naţională de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, primării”, au transmis reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Iași.
Indicatorii PM 2,5 și PM10 generează poluarea din Iași
Stațiile de monitorizare a calității aerului sunt amplasate în mai multe zone din municipiu și din județ. Astfel, IS-1 – Podu de Piatră este amplasată pe B-dul N. Iorga, IS-2 – Decebal – Cantemir, pe Aleea Decebal, nr. 10, iar IS-3 – Oancea – Tătăraşi, pe Str. Han Tătar, nr. 14.
Stația de monitorizare a calității aerului IS-4 – Aroneanu se află în comuna Aroneanu, satul Aroneanu, județul Iași, IS-5 – Tomeşti – comuna Tomeşti, satul Tomeşti, Str. M. Codreanu, județul Iași, iar IS-6, în Bosia Ungheni – comuna Ungheni, satul Bosia, din județul Iaşi. Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, că ieșenii se pot îmbolnăvi de cancer pulmonar sau alte boli ale plămânilor din cauza particulelor în suspensie PM 2,5 care sunt mai periculoase decât PM10, potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici. Conform specialiștilor, a crescut poluarea din Iași și din cauza lipsei vegetației.
dimineata dupa ora 6.30 nu se mai poate respira pe strazile orasului. toate masinile duc spre scoli, in coloane bara la bara pe cate 1-2 randuri. 6 masini din 10 doar soferul la volan, fara insotitori. fudulia asta ne va duce pe toti la pieire!
Mai bine ați fi luat măsuri pentru perioada 10-16 octombrie stimabililor. De parcă vă pasă…
Vom vedea cate masini mai raman in trafic cand benzina va ajunge 15 lei