Actualitate

A decedat primul român infectat cu noua tulpină Delta. Persoana era din județul Argeș

Publicat: 24 iun. 2021
Pământul sub formă de virus
Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 05 iulie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 42428 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 1 caz în plus faţă de ziua precedentă)

Primul deces al unui pacient cu COVID-19 infectat cu tulpina indiană (Delta) a coronavirusului a fost înregistrat în România, potrivit datelor transmise joi de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Cifrele transmise de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că primul deces înregistrat la un pacient cu varianta Delta, potrivit raportărilor, este o persoană din judeţul Argeş.

În total, în țară au fost înregistrate 31 de decese la pacienți cu variantele SARS-CoV-2 care determină îngrijorare.

Dintre acestea, 1.553 sunt cu varianta Alpha, 11 cu Beta, 20 cu Gamma și 44 cu Delta.

Primul român mort cu Delta în România este din Argeş

Conform CNSCBT, au fost înregistrate 31 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: 27 cu varianta Alpha, 3 cu Gamma și unul cu Delta. Cel din urmă a fost înregistrat în județul Argeș.

Până acum, în țara noastră au fost confirmate 44 de îmbolnăviri cu acestă tulpină, cea mai contagioasă depistată până acum.

INSP mai arată că până la data de 20 iunie 2021, au fost confirmate 44 cazuri cu varianta Delta:

„➢ 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, jud.Brașov și sunt cetățeni indieni;

➢ 1 caz provine dintr-un focar familial din mun. București, cu 3 cazuri COVID-19, din care unul confirmat cu varianta Delta; locul probabil al expunerii cazului index este necunoscut;

➢ 1 caz, cetățean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din jud.Dolj, cu 5 cazuri COVID-19 (doar unul confirmat până în prezent cu varianta Delta), din care 4 angajati si 1 caz secundar, familial;

➢ 13 cazuri provin din focarul din orașul Popești-Leordeni: 11 sunt cetățeni indieni, unul este cetățean român, caz secundar al unui cetățean indian, iar altul este cetățean român, caz terțiar (fiul cazului secundar);

➢ 2 cazuri sunt cetățeni indieni și provin dintr-un focar cu 17 cazuri COVID-19 din Dobroești, jud.Ilfov;

➢ 1 caz provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19 din mun.București, din care 1 confirmat cu varianta Delta;

➢ 1 caz din jud.Dambovița are istoric de călătoria în India;

➢ 2 cazuri din jud.Dolj provin dintr-un focar familial cu 2 cazuri confirmate cu varianta Delta;

➢ 2 cazuri din jud.Argeș și, respectiv Arad, din care ultimul este cetățean indian, dar care locuiește în România de 2 ani, nu au locul expunerii cunoscut;

➢ 2 cazuri din jud.Argeș provin dintr-un focar familial; locul expunerii – necunoscut;

➢ 1 caz din jud.Teleorman provine din focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care doar acesta confirmat cu varianta Delta – caz tertiar; locul expunerii cazului index-necunoscut;

➢ 1 caz din mun.București provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19, din care doar unul confirmat cu varianta Delta;

➢ 13 cazuri din jud. AG, AR, BZ, DJ și mun.București nu au nicio legătură epidemiologică menționată;

➢ 1 caz a refuzat colaborarea cu DSP B”, se arată în comunicatul INSP.

Până acum, în România au fost confirmate 44 de îmbolnăviri cu această tulpină

De asemenea, mai arată INSP, până 20 iunie au fost raportate 2.224 de secvențieri, fiind confirmate 1.628 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:

Alpha (varianta britanică) – 1553
Beta (sud-africană)- 11
Gamma (braziliană) – 20
Delta (indiană) – 44
Până în 20 iunie 2021, în România rata de confirmare cu VOC a fost de 73%.

Tot până la aceeași dată, au fost confirmate 31 de decese cu variantelee SARS-CoV-2 care determină îngrijorare:

Alpha – 27
Gamma – 3
Delta – 1
Astfel, a fost confirmat în România primul deces al unui pacient cu COVID-19 infectat cu varianta indiană a coronavirusului. Este vorba despre o persoană din județul Argeș.

Raed Arafat: „Dacă nu continuăm vaccinarea anti-COVID, varianta delta e un pericol”

Dacă România nu continuă vaccinarea anti-COVID, varianta delta a coronavirusului poate deveni un pericol, a atras atenţia secretarul de stat Raed Arafat, duminică, la Antena 3.

„Dacă nu continuăm vaccinarea anti-COVID, e un pericol varianta delta (tulpina indiană – n.r.).

Nu ar trebui să mai fie niciun motiv ca să apară un val serios la noi”, a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, la emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

În plus, autorităţile de la noi ar trebui să mai vaccineze cel puţin cinci milioane de oameni, a apreciat medicul, care este şi secretar de stat în Ministerul de Interne.

Ioana Mihăilă nu exclude ca tulpina indiană să predomine în România: „Încă nu am scăpat de pericol”

Varianta de tulpină indiană (delta) a COVID-19 are o incidenţă mare în Marea Britanie și Germania, iar ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, sâmbătă, că nu exclude ca această tulpină să devină predominantă și în România.

„Ne dorim, evident, să creștem rata de imunizare și procesul celor vaccinați, mai ales în contextul actual în care vedem că în anumite țări tulpina delta este cu o răspândire destul de mare, a spus Ioana Mihăilă, la Sibiu.

Ministrul spune că mesajul este unul singur: „vaccinarea este cea care ne protejează și că încă nu am scăpat de pericol”.

Dr. Musta: „Tulpina Delta, de 60 de ori mai contagioasă decât cea englezească”. Care este cel mai periculos loc de unde o putem lua
Varianta Delta a coronavirusului sau tulpina indiană, cum mai este cunoscută, este de 60 de ori mai contagioasă decât prima tulpină de SARS-CoV-2, apărută în China, la Wuhan, atenţionează medicii.

Pentru români, cel mai periculos este mersul la restaurant, avertizează medicul infecţionist Virgil Musta.

El spune că dacă nu respectăm în continuare măsurile anti-COVID-19, ne vom trezi, în orice moment, cu valul patru al pandemiei.

Comentarii
  • de ce naiba mai dau voie să intre indieni în țară în acest context? bine că pentru noi se impun restricții, dar le dăm voie indienilor să răspândească și la noi tulpina care a făcut ravagii la ei… India trebuie complet izolată până nu mai au nici un caz de covid ; să nu se permită deplasări dinspre India spre UE până nu se termină cu toată pandemia asta! alo, comitetul pt situații de urgență, se aude? băgați interdicție pt indieni!!!!!

Adauga un comentariu