Stiri medicale

Studiu: a fi stângaci ar putea începe chiar înainte de a ne naște

Publicat: 11 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Studiu a fi stângaci ar putea începe chiar înainte de a ne naște
O persoană din zece din lume este stângace, iar restul sunt dreptace.

O persoană din zece din lume este stângace, iar restul sunt dreptace. Psychology Today precizeaza că este vorba de aproximativ 10,6% din întreaga populație sau doar de aproximativ 827 milioane de persoane din 7,8 miliarde de pe Pământ. Aceasta se numește dominanța mâinii și diverse teorii au încercat să explice de ce există stângaci, iar cele mai multe dovezi indică influența genetică, iar altele dominanța emisferelor cerebrale. Asadar, a fi stângaci este deja determinat chiar înainte ca persoana să se nască.

Potrivit unui studiu din 2017, dominația mâinilor este deja prezisă în primele 15 săptămâni de sarcină, cand există asimetrii ale expresiei genelor în măduva spinării.

Tratament negativ pentru stângaci, în trecut

Deși oamenii stângaci sunt tratați frumos astăzi, cei care au trăit în trecut nu au fost atât de norocoși, mai ales în perioada medievală. Stângacia a fost asociată cu stigmate masive care îi catalogau pe acei oameni ca fiind necurați sau vrăjitori, potrivit revistei Smithsonian.

Stângacii din trecut erau acuzati că sunt posedati de spiritele rele, cuvântul „stâng” însemnand „sinistru”. Aceste acuzații provin probabil din ideea că, deoarece majoritatea sunt dreptaci, atunci toți cei care se abat de la aceasta „normalitate” sunt răi.

Stângaci încă din burta mamei, chiar înainte de a ne naște

De ani de zile, oamenii de știință speculează că ceea ce îi face pe oameni stângaci este cauzat de o singură genă care controlează preferința stânga-dreapta la oameni. Cu toate acestea, nu au putut identifica gena exactă care genereaza aceasta „anomalie”.

Un studiu din 2017 publicat în eLife sugerează că stângacitatea a început în măduva spinării, unde cercetătorii au descoperit asimetriile expresiei genelor, potrivit Health Digest.

Regiunile stângi și drepte ale creierului determină mișcările mâinilor și brațelor. Potrivit studiului, a fi dreptaci sau stângaci se determină chiar atunci când persoana este încă un făt de 15 săptămâni, cu un anumit timp înainte de a se produce conexiunea dintre măduva spinării și cortexul motor.

Cercetătorii au reușit să ajungă la aceasta concluzie după ce au examinat expresia genei din măduva spinării în perioada 8-12 de sarcină. Ei au spus că au găsit diferențe în segmentele drept și stâng al măduvei spinării care sunt responsabile de controlul mișcărilor picioarelor și brațelor, motiv pentru care cineva poate fi dreptaci sau stângaci.

Prin urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că a fi dreptaci sau stângaci este predeterminat înainte ca o persoană să se nască și chiar înainte ca cortexul motor și măduva spinării să fie conectate.

Adauga un comentariu