Cancan ultimă oră

Ziua Internaţională a stângacilor. Curiozităţi despre stângaci

Publicat: 13 aug. 2020
Ziua Internaţională a stângacilor. Curiozităţi despre stângaci
Ziua Internaţională a stângacilor

Ziua Internaţională a Stângacilor este sărbătorită pe data de 13 august. Prima manifestare a fost organizată în anul 1976 de către Lefthanders International. Deși în trecut stângacii erau priviți ca neîndemânati sau ghinioniști, astăzi, nu mai sunt priviți cu suspiciune, ci sunt considerați oameni inteligenți și mult mai organizați față de persoanele care utilizează mâna dreaptă.

Ziua Internaţională a persoanelor stângace. Câți oameni nu utilizează mâna dreaptă?

Această zi de 13 august a fost marcată pe plan internaţional ca fiind o sărbătoare a stângacilor pentru a atrage atenţia asupra problemelor cotidiene cu care se confrunta cei care nu sunt dreptaci.

Din populaţia globului circa 10-15% sunt stângaci. Pe teritoriul României nu exista o statistică clară care să ilustreze numărul persoanelor stângace. În altă ordine de idei, exista date potrivit cărora numărul persoanelor care utilizează mâna stânga este în continuă ascensiune.

Cu mulţi ani în urmă, oamenii care utilizau mâna stângă erau consideraţi persoane cu dizabilităţi şi se încerca corectarea acestui „defect”. Pe vremea lui Julius Caesar, toate persoanele de gen masculin aveau obligaţia să scrie doar cu mâna dreaptă. În caz contrar, aceştia erau consideraţi ghinionişti şi neîndemânatici. În zilele noastre, cadrele didactice întotdeauna au încercat să corecteze aceasta stângăcie, îndemnându-i mai mult să folosească mâna dreaptă.

Persoanele ambidextre, adică cele care pot folosit ambele mâini în egală măsură, sunt întâlnite foarte rar în mod natural.

Curiozităţi ale persoanelor stângace

1. Doar 10-15% din populația lumii este stângace;

2. Din 1992, pe 13 august se sărbătorește Ziua Internațională a Stângacilor;

3. Patru dintre ultimii șapte președinți SUA au fost stângaci;

4. Unul din patru astronauți sunt stângaci;

5. 40% dintre jucătorii de tenis sunt stângaci;

6. În Asia sunt cei mai mulți stângaci, iar în Africa cei mai puțini;

7. În unele culturi, este considerat nepoliticos sau chiar interzis prin lege să fii stângaci, iar în Evul Mediu stângăcia se pedepsea cu moartea. În alte culturi, a fi stângaci înseamnă că ești norocos și că atragi asupra ta bogăția.

8. Stângacii se înfurie mai repede decât dreptacii;

9. Stângacii sunt mai înclinați spre activități creative, sportive, artistice, muzicale;

10. Conform psihologilor și cercetătorilor, stângacii sunt mai independenți, mult mai inteligenți, mai adaptabili și mai rezistenți presiunilor sociale;

11. Stângacii sunt mai creativi, mai eficienți și mai rapizi atunci când vine vorba de îndeplinirea sarcinilor;

12. Stângacii tind să câștige mai mult decât dreptacii;

13. Stângacii trăiesc emoțiile mult mai intens;

14. Bărbații stângaci sunt cu 50% mai mulți în lume decât femeile stângace;

15. Stângacii văd mai bine sub apă.

16. Potrivit statisticilor, dintre toți absolvenții de facultate care au ajuns să aibă o carieră de succes, au fost cu 26% mai mulți stângaci.

17. La animale, cum ar fi pisicile, șoarecii și șobolanii, procentul de dreptaci este egal cu cel al stângacilor.

Oameni importanţi care sunt stângaci

Printre oamenii importanți care sunt stângaci se numără și Barack Obama, Napoleon, Alexandru Macedon, Leonardo Da Vinci, Prințul Charles al Regatului Unit, Albert Einstein, Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Bill Gates, Michelangelo. Dintre actorii hollywoodieni sunt stângaci Angelina Jolie și Brad Pitt, Robert de Niro, Nicole Kidman, Tom Cruise, Pierce Brosnan sau Morgan Freeman. Iar în România, stângaci celebri sunt Mihai Viteazul, Regele Mihai I, Gheorghe Hagi sau Lucian Bute.

Adauga un comentariu