Prima pagină » National » A fost demonstrată o legătură între numărul angajaților din România și rata de vaccinare
A fost demonstrată o legătură între numărul angajaților din România și rata de vaccinare

A fost demonstrată o legătură între numărul angajaților din România și rata de vaccinare

25 aug. 2021, 10:23,
în National

S-a dovedit că numărul angajaților și cel al vaccinaților din România sunt în strânsă legătură. Prof. dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti a declarat într-un comunicat de presă „Salariaţii sunt într-o mai mare măsură vaccinaţi decât cei ocupaţi în agricultură de subzistenţă, pentru că au un nivel de educaţie mai ridicat şi un contact mai strâns cu internetul, cu informarea, ceea ce duce la ponderi mai mari ale vaccinaţilor în rândul acestei categorii de populaţie“.

Această situație a scos la suprafață deficitul de populație aflată în câmpul muncii. România are mai puţin de 5 milioane de salariaţi la o populaţie totală de peste 19 milioane de locuitori.

Salariații își pot influența rudele să se vaccineze

Prof. dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti explică faptul că rudele pot fi influențate de angajați:

„În momentul în care ai o corelaţie pozitivă între rata de vaccinare şi rata de angajare, trebuie să iei în considerare şi faptul că salariaţii îşi influenţează şi familiile să se vaccineze, deci este un efect în lanţ, pentru că unde există salariaţi există un nivel de educaţie mai ridicat şi o situaţie materială mai bună“, menționează profesorul universitar.

Orașele mai dezvoltate sunt campioane la vaccinare

În continuarea declarațiilor, profesorul universitar menționeză faptul că rata de vaccinare ridicată se regăsește în special în orașele mai dezvoltate, comparativ cu cele mai puțin dezvoltate. Statistic vorbind, la nivel național, județe precum București,Timiș, Cluj, Sibiu și Brașov au o rată de vaccinare mai mare, unitățile administrativ-teritoriale fiind puternice centre de bussines și având cei mai mulți angajați raportați la populație.

La polul opus județe precum Botoșani, Vaslui, Giurgiu, Călărași, Suceava și Teleorman, județe mai slab dezvoltate înregistrează mai puțini angajați raportați la numărul total al populației, iar acest lucru se traduce și printr-o rată mai mică de vaccinare, chiar sub media națională:

„Corelaţia este, în bună măsură şi o reflectare a altei mari probleme pe care o are România, şi anume ruptura dintre urban şi rural. Salariaţii sunt în principal în mediul urban sau în comunele apropiate de oraşe. La începutul lunii august, rata de vaccinare din oraşe era de 28%, dublă faţă de cea din rural. Este şi un efect al rupturii consistente la nivel de informare, nivel de educaţie din urban şi din rural“.

Rata de vaccinare va crește în România în timp

În încheierea declarațiilor, profesorul Dumitru Sandu menționează faptul că, din punctul lui de vedere, campania de vaccinare va înregistra o creștere în România. Acesta a subliniat faptul că valul al patrulea pandemic ar putea duce la o dorință mai mare a românillor de a se imuniza în fața virusului Covid-19:

„Cred că rata de vaccinare va creşte, dar din păcate s-ar putea să mergem pe modelul de lungă durată din România, acela de a rezolva problema când e criză. Când vine valul patru al pandemiei, se accentuează criza şi vom avea mai multe vaccinări. În plus, nici procesele de comunicare nu au mers cum trebuie din acest punct de vedere. Va creşte vaccinarea, problema e să nu crească rata de vaccinare datorită accentuării crizei sanitare“, a mai spus profesorul Dumitru Sandu.

Raed Arafat anunță restricții zonale

Recent, șeful DSU a susținut faptul că România nu va avea un lockdown, totuși vor exista restricții zonale în locurile în care incidența cazurilor de Covid-19 va fi mare:

Lockdown, cum a fost înainte, nu se preconizează, pentru că avem alte mijloace și alte posibilități. Noi, oricum, nu am fost într-un lockdown total, să spunem că am închis țara, cum s-a întâmplat în alte părți. Noi am avut poate o situație mai serioasă la începutul pandemiei, în primele două luni, însă, după, noi am mers pe incidențe, măsuri mai mult locale sau zonale, nu pe măsuri generale, cu mici excepții. Acest lucru va fi, din nou, abordarea noastră!”

De altfel, la nivel de județ Iași avem deja două localități aflate în scenariul galben de funcționare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`