Titlurile zilei

A pozat pe iaht în locuri exotice și a visat la asta toată viața ei. A renunțat recent la vechea slujbă și a devenit IT-istă: „A trebuit să ajung la 32 de ani ca să-mi dau seama la ce sunt bună”

Publicat: 01 apr. 2021
Anemaria Ciubotaru, o tânără IT-istă din Iași, pe un iaht, și pe o plajă, sub o umbrelă, în vacanță
Anemaria Ciubotaru este o tânără din Iași în vârstă de 32 de ani care, după ce a muncit în mai multe domenii de activitate, precum imobiliare, medical sau traduceri, a decis să-și schimbe meseria și a făcut cursuri de reconversie profesională în IT. Acum lucrează la o multinațională și spune că în domeniul IT poate face performanță

Anemaria Ciubotaru este o tânără din Iași care a decis să devină IT-istă după ce a muncit ca secretară, agent imobiliar, a făcut traduceri sau a promovat echipamente medicale, pentru a avea o siguranță financiară. A făcut cursuri de reconversie profesională, s-a angajat la o multinațională și spune că nu salariul a motivat-o să facă această schimbare, ci posibilitatea de a avansa ușor în carieră

Anemaria Ciubotaru, tânăra în vârstă de 32 de ani care lucrează în domeniul IT din luna ianuarie 2021, spune că acum câștigă mai puțin ca la fostul loc de muncă, însă este mulțumită că are o siguranță financiară și posibilitatea să avanseze rapid în carieră.

„Am lucrat ca asistent manager la o firmă din domeniul medical, am lucrat în domeniul imobiliar, medical, secretariat, traduceri și acum în IT. A trebuit să ajung la 32 de ani ca să-mi dau seama la ce sunt bună (n.r.- râde). Acum sunt junior tester la o firmă de IT, din Canada, care are sute de angajați și la Iași. La fostul loc de muncă primeam un salariu mai mare ca aici. Însă pentru mine, în momentul în care am acceptat jobul, a contat faptul că am o siguranță financiară, o siguranță a locului de muncă și pot să avansez ușor. Mă pun și eu în locul celor din firmă și nu o spun că acum lucrez la ei.

Acum cine te mai ia, să te formeze în domeniu? Pentru că, deși termini cursul de 4 luni, nu e suficient, și depinde de tine să performezi, cât timp îți aloci învățării, studiului în domeniu, te perfecționezi mereu. De aceea am acceptat să plec de la un salariu mai mare, pentru că aici ai șanse mari să avansezi. Așa văd eu lucrurile în acest moment. Îți oferă șansa să câștigi mai bine într-un timp relativ scurt”, spune Anemaria Ciubotaru.

Anemaria Ciubotaru: „Pozițiile de începător, cum sunt eu, nu prea au fost căutate în perioada pandemiei”

Ieșeanca povestește că durata cursului a fost de 4 luni și s-a angajat după 6 luni de la finalizarea lui.

„În luna mai, anul trecut, l-am finalizat și m-am angajat la începutul acestui an în domeniul IT. A durat ceva până mi-am schimbat locul de muncă, pentru că s-a nimerit să fie și pandemia, și astfel e mai greu cu investițiile, angajările, iar oamenii nu cred că mai vor să investească în cursuri de perfecționare pentru că nu au certitudinea că se vor angaja. Inițial, m-am înscris la curs să văd dacă-mi place, dacă mi s-ar potrivi. Știam că rata de angajare după finalizarea cursurilor nu este de 100 la sută.

Însă investiția pe care am făcut-o în aceste cursuri făcute la Academia Wantsome a fost pentru mine, pentru dezvoltarea mea. După ce am terminat cursurile, am avut niște mentori super faini, cu care împărtășeam idei, de la care am primit sprijin. Eu făceam cursurile după ce terminam serviciul, deci a fost greu pentru mine, însă am văzut că îmi place și am vrut să învăț mai mult”, povestește Anemaria, care spune că IT-iștii începători nu prea au fost recrutați în perioada pandemiei.

„Pozițiile de începător, cum sunt eu, nu prea au fost căutate în perioada pandemiei, dar cei de medium level, nivelul mai avansat, da. De aceea a durat mai mult până am găsit un job în IT. Mi-am pus filtre pe toate site-urile cu anunțuri de angajare și cred că la mine a contat perseverența. La compania unde lucrez acum se mai fac angajări și caută, ca și mine, IT-iști începători. Deci în continuare se caută specialiști în domeniu, chiar dacă e pandemie”, spune Anemaria.

Tânăra le recomandă celor care vor să-și schimbe meseria să facă reconversie în IT

Ce face un junior tester?

„Eu sunt junior tester și anume QA (n.r.- Quality Assurance) engineer. Practic, mă ocup de 3 proiecte pentru e-commerce, pe partea de managementul comenzilor. Testez ce implementează developerii sau programatorii. Eu nu interacționez cu site-ul, ci cu testarea lui, folosind o tehnologie mai nouă, care se numește «sales force». E poate mai dificil de înțeles cu ce mă ocup, dar pot să spun că nu sunt ca un roboțel, cum cred în general oamenii despre IT-iști, ci mă ocup și de partea creativă. Am colegi noi, din diverse țări, cunosc oameni noi cu culturi noi, suntem dinamici, gândim mai mult. Am depășit frica de a vorbi în public, de a-mi expune o idee. Trebuie să fii creativ ca să intri în mintea clientului”, explică IT-ista, care susține ca îi încurajează pe cei care vor să-și schimbe jobul să procedeze ca ea.

„Dacă aș avea un prieten, nu știu, în HoReCa, care a fost dat afară acum din cauza pandemiei, i-aș recomanda să ia banii de undeva și să se apuce de cursuri, pentru că ar fi o alegere inspirată. Vorbesc din proprie experiență. Am o prietenă cu doctorat în cu totul alt domeniu, care s-a angajat în IT înaintea mea. Deci încep să fie tot mai multe persoane interesate de un job în IT. Dacă ar fi să iau de la capăt, la fel aș face. Când a venit pandemia chiar mă gândeam «ce o să fac?». Primele zile au fost mai dificile, însă am depășit momentul”, mai spune Anemaria Ciubotaru.

Specialiștii din Iași spun că cererea pentru IT-iști este mare în continuare

În ultimii 2 ani, tot mai mulți ieșeni din diverse domenii de activitate, cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, au făcut reconversie profesională în domeniul IT, pentru cursuri plătind peste 1.500 de euro. Astfel, chelneri, persoane care au muncit în străinătate sau nu au avut nicio legătură cu acest domeniu, cum sunt preoții sau tenorii, au vrut să se specializeze în IT. Unul dintre acești cursanți care a finalizat cursurile de reconversie profesională și s-a angajat în anul 2020, în plină pandemie COVID-19, în domeniul IT, este Vlad Petru Bîrgu, fost tenor și absolvent al Universității de Arte din Iași. Potrivit specialiștilor din Iași, piața muncii are un deficit de specialiști pentru pozițiile de tester, programator, UX designer, bussines analyst și project manager estimat la peste 35.000 de persoane.

Zeci de ieșeni s-au angajat în anul 2020 după ce au finalizat cursurile de calificare profesională organizate de AJOFM

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași organizează cursuri de calificare profesională pentru persoanele care vor să se angajeze ca inspector resurse umane, electrician, manager proiect sau lucrător în cultura plantelor, dar care să fie șomeri înregistrați, care primesc indemnizația de șomaj. În această perioadă se organizează cursuri pentru electrician și coafeză, în funcție de cerințele din partea angajatorilor. Potrivit reprezentanților AJOFM Iași, rata succesului acestor cursuri organizate la Centrul de Calificare Profesională este de 60 la sută. De asemenea, în următoarea perioadă, ieșenii care au rămas fără locul de muncă sau vor să-și schimbe jobul au la dispoziție peste 700 de locuri de muncă în domenii precum construcții, confecții, industrie sau comerț. Topul meseriilor din Iași căutate în plină pandemie de COVID-19 sunt din domeniul agricol, livrări la domiciliu sau juridic.

Comentarii
 • Cica de cand a devenit IT-ista a depasit stresul de a vorbi in public. Daaaaa….IT-istii sunt recunoscuti prin abilitatile lor de a vorbi….sunt cei mai vorbareti din lume….o demonstreaza forografiile selectate de aceasta domnisorica săgeată.

 • IT istii astia sunt pe val ca si agentii de politie.
  Primii scolarizati 4 luni,ceilalti 6 luni.
  Cu astia ajungem la gunoi,daca nu cumva suntem acolo deja.

 • Radeti voi, dar IT-istii sunt la putere in Iasi, pe langa bugetari (aici ma refer la gastele care lucreaza in institutiile publice, spitale, politie). Pana si un amarat care face Remote-control (cu firmele din State) ia lejer 1500$ (dolari) si lucreaza si de acasa. Ca mediu IT se castiga beton, doar baietii astia cumpara imobiliarele din Iasi. Deocamdata afacerea este in floare, dar cred ca in 10 20 de ani, pica si mediul IT. Deja lumea este in schimbare. Vedem dupa pandemie ce va mai fi.

 • Nu inteleg de unde atata dispret fata de cele specificate. Lucrez in domeniul IT de 10 ani, ca programator, si intotdeauna i-am incurajat pe toti sa mearga pe aceasta ramura din pricina multiplelor beneficii.
  Pentru o pozitie de tester nu ai nevoie de facultate, un training fiind mai mult decat suficient. Prin 2010-2015 majoritatea celor care testau veneau de la FEEA. De cele mai multe ori nu ai nevoie de cunostinte tehnice pentru a putea testa o aplicatie si de a scrie bug-uri sau documentatie.
  In al2-lea rand, firma respectiva este recunoscuta la nivelul Iasi-ului ca fiind una de calitate. Am facut si eu training cu ei in cadrul unei firme (training cu intreaga firma pe partea de Agile), am avut colegi la alta firma care au facut training-uri pe testare cu ei si pot spune ca fac o treaba foarte buna.

  „Alt Gigel” daca 1500$ ti se pare apa de ploaie, te rog sa faci bine si sa dai la altii din venitul tau acesti bani, lunar. Din ce stiu, salariile mici, chiar si pentru cei cu studii, sunt motivul pentru care foarte multi pleaca in Occident. Daca ti se pare ca toate lumea face usor 7500lei/luna, inseamna ca nu stii care e realitatea actuala.

 • Corneliu, stai calm, nu-ti ia nimeni job-ul. Cunosc IT-isti din Iasi care iau si 5000 euro (da, cinci mii euro). Baiet venit de la macuca Botosani, are Audi A5 new new, casa de 200.000 euro la Valea Lupului. Este o chestie, nu ? Vrei sa vorbim despre salariile de la Endava ? Este futeala multa si in IT, nu zic ca freci menta si iei bani, dar sa fim sinceri, se castiga berechet. Bine, sa nu exagerez si eu, nu toti iau la fel. Iar din punctul meu de vedere, cred ca IT-ul va pica in urmatorii 10 15 20 de ani. Si stii de ce ? Piata se satureaza si in domeniul asta. Nu neaparat ca va pica, dar banii incasati vor fi mai mici.

 • Mi-a plăcut mult să citesc iar despre vulpe și struguri. Harneala a fost folosită intens prin 2008, înainte să cadă clociada în cap.
  Sunt confirmat, agenții imobiliari se duc în IT. Urmează dezvoltarea domeniului! :))))))))))))))))

 • auzi ,, ea e”tester” in canada.. Da ce testezi mata , domnisoara ? TESTEZI SALTELE ,CUMVA ? . MAI LUME SE CAUTA TESTERI IN CANADA !!!!!!!!!!!!!! dati navala la ambasada .. ceretiviza de canada ca e foame mare de testeri acolo. se cauta itiste in special , pe post de saltelute

 • cata reclama falsa, n-am vazut asa ceva in viata mea.

  salariile sunt mici pe IT. nu mai dati exemplele alea de 5000euro salariu in Iasi, pe IT, alea sunt salariile unor oameni cu 10 ani experienta si responsabilitati de nu vezi soarele.

  Salariile sunt mici, cauta pe net sa vezi. un IT-ist in ture, ia 3000ron si baga de noapte. un junior tester ia 3000ron net. asa ca nu mai visati.
  LA endava, un junior tester ia 3000ron net, va zic eu ca lucrez acolo.

 • confirm ce a zis ultimul coleg, iesi mai in castig in IT ca tester (2000-4000 RON) poate decat ca helpdesk (1000-2000 RON), iar majoritatea testerilor si PM-ilor n-au nicio pregatire (vreti mai mult de 7000 RON fara pile, faceti drq facultate – aveti optiuni dintre mate-info, feea info, info, ac; multe companii va vor rejecta maxim pe criteriul facultatii, fie la angajare, fie la marire; trageti tare pe o meserie pe care nu o poate face un necalificat sau proaspat absolvent si tineti la bani, nu fiti fidel angajatorului, schimbati-i ca pe niste sosete murdare ce sunt in iasi; daca ar face mai multi in romanica asa, poate am castiga si noi mai mult decat fise).

  saturatie in testare era demult (si mai degraba stiti o meserie inginereasca, ca sunt mai putini decat in IT), dar daca apar multe locuri de munca, ganditi-va si daca scad noile oferte in consecinta, pentru a putea face loc pentru atatia angajati in buget. cerere si oferta se aplica intr-o piata libera, nu intr-o piata cu angajatori „intelesi” la salarii (da, cel putin in iasi e cazul pentru angajatorii populari, intrebati pe cei care fac studii de piata pentru companii, plural si simultan, accesibile pe bani (doar) pentru companii, cum si de ce obtin acele date). daca nu va tremura chilotii ca si testeri care nu ati scris cod in viata voastra si o ardeti manual, va zic noapte buna de pe acum.

  wantsome sau scoala informala de it – de recomandat doar pentru IT-ist cu salariu de >10.000 RON, care vrea sa isi dea sotia, odraslele, rudele la recalificat pentru ceva cu cerinte tehnice minimale. ROI de rahat, dar fiecare cum vrea sa sparga banul, unii pe telefoane, altii pe curve, altii pe educatie platita cat o masina cand pe internet si youtube e gratis … este o bula, si e riscul sa se sparga daca devenim prea scumpi fata de alte tari, dar si daca altii devin mai calificati si mai ieftini decat noi care suntem ieftini.

  mananca rahat si trainerii, si recrutorii prin facultate, si studiile de „piata” in materie de salarii. poti fi exploatat la maxim pe bani putini, si poti fi si respectat pe salarii ok. incepe de la respectul tau fata de tine si ce valoare ai pe piata locala sau globala.

  in iasi un hr va va discrimina cam pe orice criteriu pe care este ilegal sa discriminezi (sursa: experiente personale/prieteni/cunostinte din hr/manageri), pentru ca cunostinte legale zero si facultatea de psihologie despre cum sa spargi ganja, soft skills zero pentru ca pile si angajatori slabi pregatiti; dar daca va accepta, va baga in minim 3 faze de interviu, maxim 7 poate, si va da ghost sau o oferta de tot rahatul. garantat sunt barfe, daca nu chiar blacklist-uri local, dar in romanica inca se gandeste pe sistem comunist, de supunere si acceptare.

  media in IT, pe post calificat, poate 1500-3000 RON la firma de apartament, 3000-6000 RON la corporatie, 6000-12000 cand ai experienta mai mare si doar la anumite firme, gen amazon. majoritatea se linistesc cand ating un 5000-6000 RON, nu se simt chiar saraci cand sparg „doar” 80% din salariu si isi fac credite de nevoi personale. verificati glassdoor si undelucram.

  daca aveti noroc de firma, poate ajungeti peste un 10.000 RON cu 4-5 ani experienta si facultate tehnica, meserie mai „calificata” – front, back, devops etc. Mult peste obtineti greu (in tara), multi ani experienta, rezultate extraordinare sau .. pile. sotul si sotia manageri, fratii seniori, verii project lead, nasul mare un manager mai mare si nasul mic un manager mai mic, stiti voi .. (un articol profesional pe linkedin de la parazitii – „Ai un post de conducere bine plătit şi eşti praf?”, de cautat)

Adauga un comentariu