Titlurile zilei

Un tenor din Iași a renunțat la meserie pentru a face avere în IT. Banii pe care îi câștigă acum l-au făcut să creadă că din artă nu mai poți economisi nimic

Publicat: 15 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un tenor din Iași a renunțat la meserie pentru a face avere în IT. Banii pe care îi câștigă acum l-au făcut să creadă că din artă nu mai poți economisi nimic
Vlad Petru Bîrgu, tânăr din Iași, fost tenor și absolvent al Universității de Arte din Iași, lucrează acum ca IT-ist

Vlad Petru Bîrgu, fost tenor și absolvent al Universității de Arte din Iași, a finalizat cursuri de reconversie profesională și a devenit IT-ist în câteva luni. Tânărul în vârstă de 25 de ani a făcut această alegere pentru că domeniul unde credea că o să profeseze o viață i-a oferit prea puține posibilități de dezvoltare. În urmă cu o lună s-a angajat într-o companie de top din Iași și vrea să învețe cât mai multe despre IT pentru a avansa în carieră

Vlad Petru Bîrgu a descoperit că poate cânta la vârsta de 7 ani. A continuat să se specializeze în muzică și a devenit tenor, cântând pe marile scene din Iași. S-a înscris și la Universitatea de Arte „George Enescu”, din Iași, însă imediat după ce a finalizat studiile a decis că domeniul muzical nu îi oferă prea multe posibilități pentru a avea o carieră de succes.

„Am terminat Conservatorul, la canto. Eu m-am orientat spre muzică, am făcut liceul de artă, însă mi-am dat seama că nu e ceva sigur în acest domeniu și de aceea m-am reprofilat. Nu aș fi avut ce să fac în acest domeniu”, povestește Vlad Petru Bîrgu.

Vlad Bîrgu, fost tenor din Iași, a devenit IT-ist după ce a făcut cursuri de reconversie profesională, domeniu unde este angajat

Tot mai mulți ieșeni fac reconversie profesională și vor să devină IT-iști, cu joburi bine plătite în domeniu, unde pot câștiga și 6.000 de euro lunar. Vlad Bîrgu spune că știe mulți prieteni care au făcut muzică și se reorientează către alt domeniu.

„Am fost tenor la Operă, vreo 6-7 luni am avut colaborări cu Filarmonica, dar făceam foarte multă muncă de voluntariat și, pentru că viitorul nu era sigur, am decis să mă reprofilez. Foarte mulți dintre foștii mei colegi de la Conservator s-au reprofilat. De exemplu, o prietenă face acum cursuri de masaj pentru a se angaja”, spune Vlad Bîrgu.

Vlad Bîrgu: „Am fost pasionat dintotdeauna de acest domeniu, dintotdeauna mi-a plăcut partea asta, de IT”

Prima dată a auzit de IT și ce înseamnă asta de la fostul cumnat cu care discuta fascinat despre această meserie.

„Am fost pasionat dintotdeauna de acest domeniu, dintotdeauna mi-a plăcut partea asta, de IT. Fratele fostei mele prietene lucrează în domeniu și de fiecare dată când ne întâlneam îmi povestea că e foarte fain ce face el, că echipa e faină, și m-a atras mereu acest lucru. Nu am știut că se poate lucra în domeniu fără să ai facultate. Am aflat de Wantsome și așa am făcut cursurile. Lucrez de aproape o lună în această companie”, povestește Vlad Bîrgu.

Acesta spune că tinerii care lucrează în acest domeniu au o latură creativă bine dezvoltată.

Tinerii pot ajunge pe poziții-cheie în numai câțiva ani, iar salariile ajung și la 6.000 de euro lunar

Vlad lucrează ca technical support engineer, o poziție de începător. Ce înseamnă asta?

„Când apar probleme la e-mail, eu le remediez. Lucrez pe partea de customer support, 8 ore pe zi. Acum lucrez de acasă, dar de obicei suntem la birou. Cam după o lună de la finalizarea cursurilor care au durat 5 luni am reușit să mă angajez. Compania unde lucrez are 70 de angajați și se ocupă cel mai mult de platformele de e-mail, ceea ce fac și eu. Momentan îmi doresc să rămân în această companie. Se fac evaluări o dată la 9 luni și pot să avansez, chiar dacă nu lucrez pe partea de testare. Compania unde lucrez eu colaborează cu o altă firmă din SUA”, explică Vlad Bîrgu.

Ieșenii care nu știau nimic despre domeniul IT au devenit specialiști în numai câteva luni, angajându-se la firme de top

Numărul ieșenilor care aleg să fie IT-iști a crescut în ultimul an, potrivit reprezentanților firmelor care organizează cursuri de reorientare profesională. Pentru că sunt joburi bine plătite, tinerii care au rămas fără un loc de muncă sau care vor să facă reconversie profesională optează și pentru acest domeniu. Cei care finalizează cursurile primesc lunar minimum 2.500 de lei, dar pot ajunge să câștige și 6.000 de euro pe lună în scurt timp. Ieșenii care au fost chelneri, angajați în turism, vânzări, teologie, funcționari publici, tehnicieni dentari, români plecați în afară care intenționează să se întoarcă în țară, s-au înscris la cursurile de reconversie profesională organizate de Wantsome, una dintre firmele din Iași care organizează astfel de cursuri.

Joburile bine plătite din domeniul IT atrag tot mai mulți ieșeni care vor salarii de mii de euro lunar

Potrivit reprezentanților firmei care organizează cursuri de reconversie profesională, un ieșean care nu a mai luat niciodată contact cu sectorul IT poate ajunge specialist în acest domeniu în aproximativ 7 luni. De asemenea, a crescut interesul celor care vor să devină IT-iști din cauza pandemiei de COVID-19.

„Sunt persoane din toate domeniile care urmează aceste cursuri, persoane care au pierdut locurile de muncă, vor să își schimbe meseria. Noi oferim o zonă de practică conectată cu cererea de pe piață și nu e vorba doar de o anumită nișă precum programarea, ci și de firmele care vor să fie mai prezente online și au nevoie de specialiști. Din cauza pandemiei, toate afacerile care nu au fost prezente în online au avut de pierdut”, susține Iuliana Anton, fondator Wantsome.

Persoanele din diverse domenii de activitate fac reconversie profesională, plătind peste 1.500 de euro pentru aceste cursuri

Potrivit acesteia, firma a avut peste 1.000 de absolvenți, iar 70 la sută dintre aceștia s-au angajat. Piața muncii are un deficit de specialiști pentru pozițiile de tester, programator, UX designer, bussines analyst și project manager estimat la peste 35.000 de persoane.

„Cel mai vârstnic cursant are 47 de ani și e un fost militar. Am avut și o persoană care lucra la secția de colectare a taxelor și impozitelor și a renunțat la asta pentru a face cursuri la noi. Sunt persoane care se angajează chiar în timpul cursului. O altă persoană care a fost tehnician dentar a reușit să se angajeze într-o companie cu peste 1.000 de angajați, iar după 3 ani de zile a ajuns test manager”, mai spune Iuliana Anton, fondator Wantsome.

Zeci de ieșeni s-au angajat în anul 2020 după ce au finalizat cursurile de calificare profesională organizate de AJOFM

AJOFM Iași organizează cursuri de calificare profesională pentru persoanele care vor să se angajeze ca inspector resurse umane, electrician, manager proiect sau lucrător în cultura plantelor, dar care să fie șomeri înregistrați. Potrivit reprezentanților AJOFM Iași, rata succesului acestor cursuri organizate la Centrul de Calificare Profesională este de 60 la sută. De asemenea, în următoarea perioadă, ieșenii au la dispoziție peste 700 de locuri de muncă în domenii precum construcții, confecții sau comerț.

Adauga un comentariu