Arhitectul Gheorghe Hereș a proiectat casele unor oameni importanți din Iași, însă locuința pe care și-a creat-o pentru el este una inedită
Arhitectul Gheorghe Hereș este cunoscut pentru proiectele importante, făcute în municipiul Iași înainte de 1989. În vârstă de 88 de ani, acesta locuiește în satul Păun, comuna Bârnova, într-o casă gândită de el, după visurile din copilărie.
Locuința de vis a lui Gheorghe Hereș
Totul a început în urmă cu 20 de ani, când ieșeanul își căuta un teren într-o zonă liniștită pentru a se retrage. Astfel, într-o zonă împădurită din satul Păun, comuna Bârnova, a găsit o oază de natură neatinsă.
„Am locuit mult timp într-un apartament pe bulevardul Primăverii, după care m-am mutat undeva pe șoseaua Națională la un alt apartament. În urmă cu 20 de ani, am început să caut un loc ca să îmi fac o casă, să mă pot retrage în liniște. Împreună cu un prieten, căutam prin Bârnova, pe dealuri, terenuri. El mi-a spus că a găsit ceva și m-a adus aici – era ca în junglă, drum de tractoare, greu accesibil. Când l-am văzut, mi-am dat seama că acesta este, nici nu am stat pe gânduri. Era foarte ieftin terenul, atunci, undeva la două salarii cheltuit pe el. Am 3.000 de metri pătrați aici, cu tot cu bucata de pădure”, își amintește Gheorghe Hereș.
Gheorghe Hereș ne-a făcut turul locuinței sale și ne-a explicat cum a gândit totul. Locuința arhitectului este diferită față de multe case din Iași. Structura locuinței este în formă de colibă, după cum și-o imagina bărbatul în copilărie. Structura de la parter este din beton, primul etaj este din metal, iar în al doilea etaj este făcut din lemn. Casa este dotată cu două bucătării, mai multe băi, beci, spații de depozitare, garaj, terasă și mai multe camere pentru dormitor sau relaxare.
„Din 2010 am început să construiesc casa, ideea o aveam deja în minte, reprezintă coliba copilăriei mele, o casă cum mi-o imaginam eu în copilărie. Silueta este de colibă, vârf piramidal. Teoria spune că locuința piramidală concentrează energiile. Structura de la parter este din beton, la primul etaj este din metal, iar în vârf este din lemn. Așa este normal. Mare parte din casă este făcută de mine, cu mâna mea, am vrut eu să mă implic direct ca să iasă ceva bun. Eu am făcut și lemnul din casă, am atelier, totul e făcut cu mâna mea. La fel și zugrăveala de pe pereți, nu este tapet, tot eu am lucrat la ea. A durat ceva, dar a ieșit frumos. Regret totuși că am redus dimensiunile cu 10 cm, acum contează foarte mult”, a precizat arhitectul.
A proiectat casele persoanelor importante din Iași
De multe ori, Gheorghe Hereș a fost solicitat de către prietenii săi, persoane importante din oraș, pentru serviciile sale. Astfel, el a proiectat zeci de locuințe, diferite, în Iași. Arhitectul a făcut casele unor medici, profesori universitari, politicieni și oameni de afaceri cunoscuți. După ce a făcut un astfel de proiect, un profesor l-a răsplătit cu tablouri și sculpturi de la un artist congolez cunoscut. Aceste obiecte de artă sunt acum expuse în casa din Păun.
„Eu, cum am lucrat la multe proiecte în Iași și aveam cunoștințe din diverse domenii, mă mai contactau unii doctori, profesori să îi ajut cu proiectarea caselor lor. Astfel, un profesor, foarte bun prieten cu mine, mi-a cerut să îl ajut cu un proiect pentru o casă. L-am făcut imediat, iar el mi-a spus că să îmi dea, ca să mă răsplătească pentru munca mea. Îmi povestea că are niște tablouri și niște sculpturi din Africa, unde avea el proiecte. Mi-au plăcut foarte mult și mi le-a dat mie. După, am aflat că sunt făcute de un artist foarte cunoscut din Africa, chiar sunt niște piese deosebite”, a mai precizat specialistul.
Pentru arhitectul Hereș utilitatea unei case este extrem de importantă, astfel, fiecare metru pătrat a fost pus în valoare și este folosit. De asemenea, locuința este bine pusă la punct în ceea ce privește încălzirea, rețeaua electrică și cea de apă.
„Ulterior, am adăugat tot ce vedeți prin casă, cu timpul. Oricum, locuința este gândită să folosesc orice spațiu din ea, să nu rămână nimic neutilizat. Am trei sisteme de încălzire, am instalat atunci încălzire prin pardoseală, electrică, am centrala pe gaz, am și sobe, este mereu bine să ai alternative. De-a lungul anilor, am mai modificat casa după nevoile mele, este ca un organism viu, mereu se poate modifica. Casa, trebuie să te apropii cu drag spre ea, te eliberează de stres, asta e important. Nu m-am gândit niciodată să o vând, o voi lăsa moștenire la copiii mei, dar nu vreau să fie vândută, am pus mult suflet în ea”, a transmis Gheorghe Hereș.
Gheorghe Hereș a proiectat zeci de case în Iași, însă locuința sa este cu totul diferită de tot ceea ce a lucrat.
1. Paun nu e la oras, si nici oras. E un sat. La tara. Unde vaca vecinului iti mugeste sub geamul in care iti bate papusoiul.
2. Sigur nu e cea mai ravnita zona din Iasi, si nu pentru ca acolo nu e Iasi.
Lasa mai eroul in pace, nu vezi ca regreta cei 10 cm ? La anii lui, pana si 1 cm ar fi folositor 🤣🤣🤣. Omul tine neaparat sa fie publicat, ca ar fi facut cutare sau cutare lucrare. Ce avem aici ? Un arhitect care a produs o coliba ! Asta da subiect !
Nu-s oameni grei!
Sunt niste coțcari care au prins momentul potrivit!
Iașul nu are oameni grei!
o casa de 80-90.000 euro cel mult, e frumoasa, cu gust facuta
De cand nu ti-ai mai cumparat o casa? Acum, doar terenul valoreaza atat.
Miine da coltzulk,,, securist imputit vrea sa o vinda sa mai dea o limba in cur lu STRIBLEA Mariusica ….
Voi glumiti….
Asta nu e arhitectura.