Local

A redevenit funcțional dosarul electronic de sănătate la Iași! Cum își pot verifica pacienții istoricul medical printr-un simplu click

Publicat: 19 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A redevenit funcțional dosarul electronic de sănătate la Iași Cum își pot verifica pacienții istoricul medical printr-un simplu click
A redevenit funcțional dosarul electronic de sănătate la Iași

Dosarul electronic de sănătate a redevenit funcțional la Iași! Pacienții își pot verifica istoricul medical cu un singur click, însă doar după ce medicul de familie i-a înregistrat într-o bază de date

Ieșenii iși pot vizualiza istoricul medical printr-un singur click. CAS Iași a precizat că programul dosarul electronic de sănătate (DES) a redevenit funcțional. Dosarul electronic poate fi accesat de titular numai după ce un medic l-a înregistrat în sistem.

”Dosarul electronic de sănătate reprezintă o colecție electronică de date cu caracter medical, înregistrat în sistemul informatic al DES, gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. DES se constituie și se alimentează cu informații cuprinse în actele medicale emise de medici și colectate în această aplicație. Datele medicale pot fi vizualizate în totalitate de către titularul DES, care poate acorda acces gradual la date și personalului medical înregistrat în sistem. Dosarul electronic de sănătate poate fi accesat de către proprietarul acestuia numai după ce un medic înregistrat în sistem generează «Matricea de securitate» care-i va permite titularului accesul la portalul extern DES”, au precizat reprezentații CAS Iași.

Dosarul electronic de sănătate implementat de CAS Iași conține informații medicale

Dosarul electronic de sănătate conține informații medicale relevante privind starea de sănătate a pacientului, informații care au ca obiectiv sprijinirea medicului în activitatea sa de îngrijire a pacientului. Dosarul electronic de sănătate cuprinde informaţii medicale ale pacientului, consolidate la nivel naţional, colectate de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care acesta a intrat în contact. Datele sunt organizate pe criteriul relevanței medicale-datele cele mai relevante sunt în prim plan. Detaliile privind fiecare informație medicală sunt de asemenea disponibile, inclusiv sursa de unde provine informația. Se poate ajunge, astfel, până la accesarea documentului medical din care provine informația, astfel încât medicul sau pacientul să înțeleagă contextul în care aceasta a fost creată. Dosarul electronic este organizat pe 5 secțiuni: ”sumar pentru situații de urgență”, ”istoric medical”, ”antecedente declarate de pacient”, ”documente medicale” și ”date personale”.

Modul de accesare al dosarului electronic de sănătate

Sistemul DES este un serviciu disponibil pentru toți pacienții asigurați și pentru toți furnizorii de servicii medicale, iar inițializarea dosarului se face la cererea pacientului de către medic, care deține o semnătură electronică calificată.

Pacienții au la dispoziție două modalități de a accesa DES: prin intermediul unei matrice de securitate și a parolei de acces; prin intermediul cardului național de sănătate și a codului PIN asociat acestuia, precum și prin intermediul parolei de acces.

”«Matricea de securitate» se eliberează la solicitarea pacienților de către medici, în baza actului de identitate al acestora. «Parola de acces» este personalizată de fiecare pacient și este strict confidențială, fiind un element de securitate cunoscut numai de pacient și se utilizează în cadrul DES atât pentru cardul național de asigurări de sănătate, cât și pentru «Matricea de securitate»”, conform dispozițiilor legale în vigoare.

Pacienții sunt responsabili de păstrarea și folosirea în condiții de siguranță a elementelor de securitate necesare accesului la DES (parola de acces, cardul național de sănătate, codul PIN asociat acestuia și ”Matricea de securitate”).

Modul de conectare al pacientului la portalul DES: Pacientul se poate conecta la Portalul DES de la orice calculator cu conexiune la internet, accesând adresa http://www.des-cnas.ro, selectând butonul ”Accesați DES” și urmând instrucțiunile pentru pacienți afișate pe pagină.

Adauga un comentariu