Actualitate

A scăzut numărul de pacienți cu COVID-19 la Iași! În numai câteva zile, unitățile medicale s-au golit! La Spitalul CF mai sunt doar 5 pacienți, iar Spitalul de Boli Infecțioase lucrează la jumătate din capacitatea maximă

Publicat: 07 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A scăzut numărul de pacienți cu COVID-19 la Iași În numai câteva zile unitățile medicale s-au golit La Spitalul CF mai sunt doar 5 pacienți iar Spitalul de Boli Infecțioase lucrează la jumătate din capacitatea maximă
A scăzut numărul de pacienți cu COVID-19 la Iași, iar în câteva zile, Spitalul de Boli Infecțioase din Iași s-a golit.

A scăzut numărul de pacienți cu COVID-19 la Iași. Spitalele au externat peste 100 de pacienți asimptomatici în numai câteva zile. La Spitalul „Căi Ferate” din Iași mai sunt doar 5 bolnavi internați cu COVID-19. Spitalul de Boli Infecțioase din Iași este ocupat doar la jumătate din capacitatea maximă, iar la secția de Terapie Intensivă se face dezinfecție fiindcă nu mai sunt pacienți internați.

A scăzut numărul de pacienți cu COVID-19 la Iași. Dacă săptămânile trecute medicii anunțau că din cauza nerespectării măsurilor de siguranță a crescut numărul de cazuri, asistăm acum la o scădere importantă a numărului de pacienți cu COVID-19. Așa cum spun managerii Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, respectiv cei ai Spitalului CF, peste 100 de pacienți cu COVID-19 asimptomatici au fost externați. Din acest motiv, spitalele sunt aproape goale.

A scăzut numărul de pacienți cu COVID-19 la Iași, iar la Spitalul CF mai sunt doar 5 bolnavi

La Spitalul CF, spital suport COVID-19, mai sunt internați doar 5 pacienți. Practic, spitalul funcționează la o capacitate de 1 la sută. În ultimele zile s-au externat peste 80 de pacienți cu COVID-19 asimptomatici. Pe zi, media de externare a fost de 20 pacienți. Medicii spun că a scăzut numărul de pacienți cu COVID-19.

„Dacă săptămânile trecute funcționam la capacitate maximă, acum mai avem internați doar 5 pacienți la Spitalul CF. Aceștia sunt în stare gravă. Pe lângă infecția cu noul tip de virus, aceștia sunt diagnosticați cu boli grave, ca infarct miocardic, cancer, iar alții au fracturi sau traumatisme importante. De când a apărut decretul ministrului sănătății, am început să externăm pacienții asimptomatici după 10 zile de la internare. După externare, aceștia primesc o serie de indicații și sunt preluați de către medicii de familie”, spune dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CF din Iași.

Peste 25 la sută din pacienții cu COVID-19 externați de la Spitalul CF aveau testul PCR încă pozitiv

Managerul Spitalului CF din Iași, dr. Mihai Glod, spune că 25 la sută dintre pacienții asimptomatici externați aveau testul PCR încă pozitiv la plecarea din spital. Conform ordinului de ministru, aceștia sunt obligați să petreacă încă 4 zile în autoizolare la domiciliu. Din păcate, autoizolarea la domiciliu nu poate fi controlată de medici.

„Se mizează pe conștiința oamenilor pentru autoizolarea la domiciliu. Riscul de a-și infecta familia sau pe cei apropiați este foarte mare. Fiecare pacient semnează un chestionar la externare și primește indicații despre importanța autoizolării. Pacienții cu COVID-19 trebuie să înțeleagă faptul că în momentul externării, dacă testul este pozitiv încă, trebuie să mai stea 4 zile în autoizolare. Cei care au testul negativ, își pot relua activitățile sociale”, mai spune dr. Mihai Glod.

La Spitalul CF, 5 pacienți cu COVID-19 au solicitat medicilor să-i externeze înainte de termen

Zilele trecute, ministrul sănătății, Nelu Tataru, a explicat că pacienții cu COVID-19 internați cu forme ușoare sau asimptomaticii, care nu mai doresc să stea în spital, se pot externa la cerere. Dacă ulterior sunt implicați într-o anchetă epidemiologică și nu respectă măsurile de autoizolare, răspund penal. La Spitalul CF, 5 pacienți internați cu COVID-19 au solicitat vineri medicilor să-i externeze conform acestui ordin.

„Am primit 5 solicitări de acest fel din partea pacienților, dar după consiliere au înțeles importanța rămânerii în spital. În momentul în care acești pacienți insistă să fie externați, noi îi externăm, dar își asumă riscurile și pot răspunde penal sub incidența articolului penal de zădărnicire a combaterii bolilor”, adaugă dr. Mihai Glod.

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași funcționează la jumătate din capacitatea maximă

Și la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a scăzut numărul de pacienți cu COVID-19. Din 200 de paturi disponibile pentru pacienții cu coronavirus, sunt ocupate doar 110. Practic, unitatea medicală funcționează la aproape jumătate din capacitatea maximă. Totodată, la secția de Terapie Intensivă, unde erau internați pacienții cu COVID-19 în stare gravă, se face dezinfecție pentru că nu mai sunt bolnavi.

„Am externat, conform ordinului de ministru, pacienții asimptomatici. Aceștia au fost preluați de medicul de familie. La Spitalul de Boli Infecțioase mai avem 90 de locuri libere. Până în prezent, nu s-au făcut externări la cerere. La Terapie Intensivă facem dezinfecție. Nu mai avem pacienți în stare critică”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Pacienții asimptomatici externați cu testul PCR încă pozitiv sunt obligați să se autoizoleze la domiciliu

Din data de 23 iunie 2020, conform ordinului de ministru, pacienții cu COVID-19 asimptomatici stau internați în spital doar 10 zile. După perioada de spitalizare, aceștia pleacă la domiciliu. În cea de-a opta zi, aceștia sunt testați, iar dacă testul este negativ, în a zecea zi își pot relua activitățile sociale. În caz contrar, pacientul trebuie să stea în autoizolare încă 4 zile de la externare sub îngrijirea medicului de familie. La o lună de zile, pacienții asimptomatici trebuie să revină la spital pentru control. Medicii avertizează că riscul de infectare cu coronavirus de la pacienții cu testul pozitiv este foarte mare. De aceea, recomandă să stea în autoizolare și, totodată, recomandă familiei și prietenilor să nu-i viziteze în cele 4 zile impuse. Chiar dacă la Iași a scăzut numărul de pacienți cu COVID-19, specialiștii recomandă păstrarea în continuare a măsurilor de protecție. Oricând poate apărea un al doilea val de infecție.

Adauga un comentariu