Local

A venit nota de plată pentru arabii care au contrafăcut spirt medicinal! După ce au fost acuzați că au omorât 17 oameni, trebuie să plătească despăgubiri la 100 de persoane! Sumele sunt uriașe!

Publicat: 09 nov. 2020
Patronul unei firme din Iași, care a vândut spirt contrafăcut, cere despăgubiri de la cei 3 arabi implicați în scandalul Sante Med
Cei 3 arabi, acuzați că prin vânzarea de spirt contrafăcut au dus la moartea a 17 persoane

Patronul unei firme din Iași, Ciprian Barticel, cere daune materiale de 40.000 de lei în scandalul spirtului contrafăcut. Pe lângă acesta, aproximativ 100 de rude ale celor 17 morți au anunțat că vor solicita despăgubiri în cadrul procesului penal. Până acum, în scandalul Sante Med, se cer daune de peste 800.000 de lei și 15.000 de euro, dar multe dintre rudele victimelor nu au anunțat câți bani vor de la cei 3 arabi

Lovitură de teatru în cadrul scandalului spirtului contrafăcut Sante Med! Patronul unei firme din Iași, care a distribuit lichidul ucigaș, cere daune materiale de la cei 3 arabi care au pus în vânzare marfa! Astfel, Ciprian Barticel, patronul unei firme din complexul comercial Phoenix, a precizat în dosarul penal că vrea daune materiale de 40.000 de lei de la cei 3 arabi.

„La acest moment, în dosar există aproximativ 100 de părți civile în dosar. Multe dintre acestea au precizat că vor cere daune, dar nu au menționat și cuantumul lor. Totuși, unele dintre rudele celor decedați au afirmat deja că solicită despăgubiri de peste 800.000 de lei și 15.000 de euro. Vor urma, cu siguranță, și alte cereri similare în acest caz”, a declarat ieri avocata Anca Drăgoi.

Aceasta este unul dintre avocații care îi reprezintă pe cei 3 arabi din dosar.

Abdel Nabi Ali Zuhair Dawoud, Ahmmed Fuad și Abdul Satar Dawoud, acuzați de omor calificat

Cei 3 arabi care au fost acuzați de contrafacere de spirt au fost trimiși în judecată la finele lunii trecute. Procurorii ieșeni i-au trimis în instanță pe Abdel Nabi Ali Zuhair Dawoud, zis „Zaher”, Ahmmed Fuad și Abdul Satar Dawoud, zis „Abed”. În urma vânzării de spirtul contrafăcut Sante Med, 17 oameni au murit, după ce au consumat lichidul toxic. Principala acuzație adusă în cazul celor 3 arabi este cea de omor calificat.

În urmă cu câteva luni, procurorii au schimbat încadrarea juridică, din cea de ucidere din culpă, în cea de omor calificat, în cazul celor 3 arabi cercetați în scandalul spirtului contrafăcut. Anchetatorii au confirmat că, în urma completării și a evaluării probatoriului administrat, s-a decis schimbarea încadrării juridice. Astfel, Abdel Nabi Ali Zuhair Dawoud este acuzat de omor calificat, înșelăciune, falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, Ahmmed Fuad este acuzat de omor calificat, înșelăciune, falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse. În ce îl privește pe medicul Abdul Satar Dawoud, acesta este acuzat de omor calificat, înșelăciune și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse.

„Contrafacerea unui produs intens utilizat în perioada stării de urgență, prin folosirea unei substanțe toxice, a deschis calea producerii unor rezultate letale, ceea ce indică vinovăția în forma intenției indirecte. Inculpații au prevăzut rezultatul faptelor lor – moartea mai multor persoane – și, deși nu au urmărit acest rezultat, au acceptat posibilitatea producerii acestuia. În condițiile în care inculpații și-au asumat punerea în circulație a unei substanțe toxice, cu caracter letal, sub denumirea de «alcool sanitar», indiferent de forma de utilizare, au prevăzut că această substanță va putea fi manipulată și folosită fără precauții specifice substanțelor toxice, acceptând riscul ingerării”, a afirmat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, Mihaela Apostol.

Cum a izbucnit scandalul spirtului contrafăcut

În luna mai 2020, polițiștii au efectuat 4 percheziții în cadrul unui dosar penal, inițial pentru ucidere din culpă, înșelăciune și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse.

„Pe 3 mai 2020, polițiștii au efectuat 4 percheziții domiciliare și la sediile unor firme din municipiul București și județul Ilfov, într-un dosar penal. Polițiștii s-au sesizat cu privire la faptul că, în perioada 15-24 aprilie, în județul Iași au fost înregistrate inițial 10 decese, care ar fi fost cauzate de intoxicația cu alcool metilic. S-a constatat faptul că o firmă din municipiul Iași a achiziționat alcool sanitar din municipiul București, iar, ulterior, l-a distribuit mai multor firme din județul Iași”, au precizat inițial anchetatorii.

Oamenii legii au identificat firmele și au fost ridicate sticlele cu spirt. În urma analizelor efectuate, în substanță a fost identificată o cantitate foarte mare de alcool metilic.

„În aprilie 2020, o firmă din București, profitând de situația prilejuită de starea de urgență cauzată de răspândirea infecțiilor cu virusul COVID-19, a oferit și livrat reprezentanților unei societăți din Iași mai multe baxuri conținând PET-uri a câte 500 ml, pe care erau aplicate etichete inscripționate „Alcool sanitar”, ducând în eroare reprezentanții firmei cu privire la faptul că produsul achiziționat ar fi alcool sanitar, în condițiile în care analizele toxicologice efectuate în cauză au evidențiat prezența alcoolului metilic în cantități mari, în scopul obținerii unui folos patrimonial injust”, au afirmat anchetatorii.

În județul Iași, alcoolul toxic a fost distribuit de firma Viosim Impex Junior SRL, conform anchetatorilor. Procurorii au adăugat că, în urma înghițirii spirtului contrafăcut denumit Sante Med, mai multe persoane au decedat pe parcursul câtorva săptămâni. Astfel, s-a ajuns la 17 morți. În final, anchetatorii au ajuns la cei 3 arabi. Aceștia au fost băgați după gratii la Iași, inițial fiind acuzați de ucidere din culpă.

Comentarii
  • Au ajuns in tara asta toti strainii, toti rapenii sa faca ce vor, sa corupa, sa faca evaziune fiscala, sa faca trafic de droguri, sa ucida, sa falsifice, iar autoritatile stau si privesc impotente si nepasatoare. De actul de justitie sa nu mai vorbim. Iar prostimea, la fel. In mod normal jegurile astea ar trebui impuscate in ochiul drept!

Adauga un comentariu